Stworzony dla węgierskiego księcia. Tort Esterhazy zachwyca smakiem i wyglądem
Choć na Węgrzech jedną z najpopularniejszych słodyczy jest kakaowy Tort Dobosza, to na uwagę zasługuje również tort Esterhazy. Ten węgierski deser to kilka cienkich blatów ciasta przełożonych aksamitnym kremem. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, jednak na gościach zawsze robi wrażenie.
Tort Esterhazy (węg. Esterházy) to słynne ciasto, które powstało pod koniec XIX wieku w Budapeszcie. Zostało nazwane na cześć księcia Pawła III Antona Esterházy de Galántha. Był on członkiem dynastii Esterházy i dyplomatą Cesarstwa Austriackiego. Tradycyjny deser składa się z cienkich, migdałowych blatów. Przekłada się je kremem waniliowym z dodatkiem rumu lub koniaku. Z wierzchu całość wieńczy lukier z oryginalnym wzorem z czekolady. Tort wychodzi słodki, elegancki - do dziś doczekał się wielu nowych wersji. W tej recepturze znajdziesz wypiek na orzechowych spodach, z kremem czekoladowo-orzechowym, oblany polewą waniliowo-czekoladową.
Składniki:
Spody:
- 150 g orzechów prażonych laskowych,
- 200 g cukru pudru,
- 100 g mąki pszennej,
- 9 białek jaj,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki soli.
Krem czekoladowy:
- 500 ml mleka,
- 180 g czekolady gorzkiej,
- 80 g masła,
- 4 żółtka jaj,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g cukru pudru,
- 10 g kakao holenderskiego,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli.
Pasta orzechowa:
- 150 g prażonych orzechów laskowych,
- 210 g cukru,
- 120 g wody,
- 50 g miodu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ sody oczyszczonej.
Polewa waniliowa:
- 60 g masła,
- 75 g cukru pudru,
Polewa czekoladowa:
- 60 g masła,
- 40 g cukru pudru,
- 25 g kakao.
Dodatkowo:
- płatki czekolady do posypania.
Sposób wykonania:
Przygotuj prażone orzechy. Możesz uprażyć jednocześnie wszystkie orzechy. Ułóż je na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem silikonowym. Piecz w temperaturze 160 st. Celsjusza przez ok. 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. W połowie pieczenia przemieszaj orzechy łyżką. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem czekoladowy. W średnim garnku wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól. Dodaj żółtka i ubijaj całość, aż masa będzie gładka. Mleko delikatnie podgrzej i powoli wlewaj je do mieszanki jajecznej, po ok. 1/4 szklanki na raz. Dołóż ekstrakt waniliowy. Całość gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, cały czas ubijając krem trzepaczką. Następnie zdejmij go z palnika i przecedź przez sito, by pozbyć się grudek. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do połączenia. Garnek z kremem przykryj szczelnie folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 5 godzin.
Przygotuj pastę orzechową. W garnku wymieszaj cukier, wodę, sól i 150 g orzechów. Podgrzewaj na średnim ogniu, do rozpuszczenia cukru. Dodaj miód i mieszaj do połączenia. Zagotuj i pozwól mieszaninie zabulgotać. Trzymaj całość na ogniu do uzyskania złotego koloru. Zdejmij garnek z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Mieszaj do połączenia, a następnie przelej masę na blachę do pieczenia i odstaw na 20 minut do stwardnienia. Rozbij płytę na mniejsze kawałki i umieść je w robocie kuchennym. Miksuj całość na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka pasta. Dodaj całkowicie ostudzony krem czekoladowy i zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki, do momentu użycia.
Przygotuj spody. Orzechy laskowe zmiel w robocie kuchennym na drobne okruchy. Dodaj mąkę i mieszaj do połączenia. W osobnej misce ubij białka do uzyskania sztywnych szczytów, pod koniec dodając partiami cukier. Dodaj ekstrakt waniliowy i sól, a następnie ubijaj przez kolejne 30 sekund. Do mokrych składników dodaj suche i delikatnie wmieszaj je szpatułką, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję.
Cztery okrągłe blaszki do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do nich równomiernie, a następnie delikatnie uderz blaszkami o stół. Wstaw spody do piekarnika nagrzanego na 170 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę waniliową. W garnuszku roztop masło i dodaj cukier puder. Mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Przygotuj polewę czekoladową w ten sam sposób, dodając dodatkowo kakao.
Złóż ciasto. Jeden ze spodów włóż do formy i rozprowadź 1/4 kremu. Kontynuuj układanie warstw, kończąc na spodzie ciasta. Pozostały krem rozprowadź na brzegach tortu. Na górę wylej polewę waniliową i rozprowadź ją łyżką. Następnie wylej polewę czekoladową, nanosząc ciasno równoległe linie na całej powierzchni. Patyczkiem do szaszłyków ciągnij delikatnie po polewie, prostopadle do naniesionych wcześniej linii, raz w jedną i raz w drugą stronę. Na brzegach Esterhazy umieść płatki czekoladowe.
Całość wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, do całkowitego zastygnięcia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość
To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach