Reklama
Reklama

Surówka do niedzielnego obiadu z selerem naciowy. Pasuje do mięsa i ryby

Nie ma kotleta z ziemniakami bez pysznej surówki. Jeśli w twoim menu na niedziele ma pojawić się mięso schabowy lub pierś z kurczaka, przygotuj do nich tę smaczną i chrupiącą sałatkę. Świeża kapusta pekińska idealnie łączy się z selerem naciowym i wyrazistym smakiem ogórków kiszonych. Całość dopełni błyskawiczny dressing z oliwy i octu winnego. Oto przepis na surówkę z selerem naciowym.

Surówka z selerem naciowym ma świetny zielony kolor, a do tego zaskakuje świeżym smakiem i wyjątkową chrupkością. Taka sałatka to porządna porcja błonnika pokarmowego, który świetnie działa na trawienie, a dodatkowo sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Do kapusty pekińskiej i selera naciowego dodaj także ogórki kiszone oraz szczypiorek, które podkręcą smak surówki. Świetnie pasować będą tu również pestki dyni. Surówka świetnie pasować będzie do niedzielnego obiadu, możesz podać ją również do dań z grilla.

Sprawdź także: Zielona sałatka na grilla z bobem. Prosty przepis pełny białka

Reklama

Przepis na surówkę z selerem naciowym 

Do przygotowania surówki, będziesz potrzebować: 

  • 4 gałązki selera naciowego,
  • ½ małej kapusty pekińskiej, 
  • 2 ogórki kiszone, 
  • 1 pęczek szczypiorku, 
  • 1 szalotka,
  • opcjonalnie garść pestek dyni. 

Składniki na sos: 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku. 

Jak zrobić surówka z selerem naciowym?

Kapustę pekińską drobno poszatkuj. Seler naciowy umyj i pokrój w cienkie plasterki (w poprzek łodygi). Ogórki kiszone pokrój w małą kostkę lub w półplasterki. Szalotkę obierz i drobno posiekaj. Szczypiorek umyj i posiekaj drobno. 

W małej miseczce wymieszaj oliwę z octem winnym, dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz lekko ubić widelcem, aby sos się połączył. 

Wszystkie przygotowane warzywa przełóż do dużej miski. Opcjonalnie dołóż teraz pestki dyni. Polej sosem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby kapusta lekko zmiękła, a smaki się połączyły. 

Podawaj od razu lub po schłodzeniu w lodówce przez 15-20 minut 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pomysł na makaron z kurczakiem. Sos jest przepysznie kremowy

Ciasto Droga Mleczna w nowej odsłonie. Teraz jest bardziej wilgotne

Orzeźwiające ciasto Malinka. Pyszny deser w letnim klimacie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | surówki