Reklama
Reklama

Świąteczne ciasto z makiem. Przepis mam od ciotki z Poznania, przez lata trzymała go w tajemnicy

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a z nimi zapach cynamonu, cytrusów i oczywiście maku. W moim domu od lat na stole króluje świąteczne ciasto z makiem. Wszyscy zawsze pytają, czy je upiekę. Ten przepis dostałam wiele lat temu od ciotki z Poznania, która strzegła go jak oka w głowie. Wilgotny i aromatyczny przysmak jest dużą konkurencją dla tradycyjnego, zwijanego makowca.

Ciasto z makiem mojej ciotki zawsze było idealnie wilgotne, ale nie ciężkie. Po latach okazało się, że jej tajnym składnikiem był budyń. Kiedy pierwszy raz skorzystałam z jej przepisu, cała blacha zniknęła w jedno popołudnie.  

Mak to nieodłączna część Bożego Narodzenia 

Mak od wieków zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni, zwłaszcza tej świątecznej. W dawnych wierzeniach symbolizował dostatek, płodność i pomyślność. Dodawanie go do potraw miało zapewnić rodzinie dobrobyt w nadchodzącym roku. W kulturze ludowej sypano go nawet do kieszeni lub rozsypywano wokół domu, wierząc, że przynosi ochronę i szczęście. Nic więc dziwnego, że znalazł swoje stałe miejsce na wigilijnym stole w kutiach czy makowcach, jako składnik niosący nadzieję na spokojny i obfity rok. 

Reklama

Z punktu widzenia kuchni mak jest też niezwykle wartościowy. Dostarcza błonnika, zdrowych tłuszczów i minerałów, takich jak wapń, magnez i żelazo. Jego delikatny, orzechowy smak idealnie łączy się z bakaliami i miodem, tworząc charakterystyczny świąteczny aromat. Wiele osób właśnie ten zapach kojarzy wyłącznie z Bożym Narodzeniem. Dzięki temu mak nie tylko uzupełnia tradycję, ale też wzbogaca świąteczne ciasta o głęboki, naturalny smak. 

Sprawdź także: Prosty piernik na święta. Obłędnie wilgotny i czekoladowy

Świąteczne ciasto z makiem - przepis 

Ciotka zawsze powtarzała, że dobre świąteczne ciasto z makiem zaczyna się od cierpliwości. Zarówno ciasto, jak i masa makowa przed pieczeniem powinny być porządnie schłodzone. Jedyną czynnością, którą trzeba zrobić szybko, jest zagniatanie ciasta, by nie zdążyło się rozgrzać. 

Składniki: 

Ciasto: 

  • 160 g masła; 
  • 120 g drobnego cukru; 
  • 300 g mąki pszennej; 
  • 2 jajka; 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Masa makowa: 

  • 1 budyń waniliowy; 
  • 1400 ml mleka; 
  • 200 ml gęstej śmietany 18 proc.; 
  • 500 g suchego maku; 
  • 200 g cukru pudru; 
  • 1 łyżka miodu; 
  • ok 200 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały); 
  • kilka kropli aromatu migdałowego.  

Sposób przygotowania: 

Najpierw zrób ciasto. Na stolnicy wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zrób zagłębienie w środku, dodaj jajka, cukier i posiekane masło i szybko zagnieć jednorodne ciasto. Nie może być zbyt rozgrzane dłońmi. Podziel je na pół, uformuj dwie kule, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. 

Suchy mak gotuj zalej litrem mleka i gotuj przez godzinę. Następnie porządnie wystudź i przekręć dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Mak musi być zimny, bo gorący zapcha  

Ugotuj budyń w 400 ml mleka i zostaw do lekkiego przestygnięcia. Po tym czasie zmieszaj zmielony mak z przestygniętym budyniem, dodaj cukier puder, miód, gęstą śmietanę, ekstrakt oraz bakalie. Masa powinna być dość rzadka. 

Wyłóż blaszkę (24 × 24 cm) papierem do pieczenia, wyjmij jedną porcję ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Podpiecz spód przez 15 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Następnie wylej na upieczone ciasto makową masę. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój w paski, ułóż z nich na wierzchu masy kratkę.  Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 50-55 minut. Następnie wystudź ciasto przy uchylonych drzwiczkach, wyjmij i krój dopiero po zupełnym schłodzeniu.  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl 

Zobacz też:

Nazwa tego ciasta rozbawi każdego. Twoi goście pokochają za kokosowy smak

Najlepsza ryba po grecku. Przepis robi furorę w całej rodzinie

Dobrze pasuje do karpia i śledzi. Oto prosta sałatka wigilijna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Boże Narodzenie