Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych. Te po bałkańsku zrobią furorę
Kotlety mielone często goszczą w twojej kuchni? Jeśli masz ochotę na mały, kulinarny eksperyment, zrób mielone po bałkańsku. Sekretem tego przepisu jest farsz na bazie serka śmietankowego i pomidorów suszonych, oraz chrupiące plastry boczku, w które owinięte będzie mięso. Takie danie idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, jak i jako potrawę na imprezę dla gości.
Co prawda mielone po bałkańsku potrzebują nieco więcej zaangażowania niż klasyczne kotlety, jednak ich smak na pewno zrekompensuje ci włożony w nie wysiłek. Danie przygotujesz z mięsa wieprzowego z łopatki. W środku roladek znajdzie się farsz z serka śmietankowego, sera feta, suszonych pomidorów, czosnku i papryczki chili. Zwieńczeniem dania jest chrupiący boczek. Taka potrawa na pewno podbije kubki smakowe twoich domowników.
Sprawdź także: To danie zje nawet niejadek. Chrupiące kąski kurczaka
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g zmielonej szynki albo łopatki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 30 g bułki tartej,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- 200 g boczku w plastrach,
- 1 łyżka musztardy do posmarowania z wierzchu,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia,
- 100 ml bulionu.
Farsz:
- 200 g serka śmietankowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 5-6 suszonych pomidorów,
- 100 g sera feta,
- 1 zielona papryczka chili.
Gotowe kotlety możesz zaserwować z pieczonymi ziemniakami, fytkami, lub chlebkami pita. Świetnie pasować będzie tu również sałatka greacka zrobiona z czerwonej papryki, świeżych ogórków, pomidorów, czerwonej cebuli, oliwek, oraz sera feta.
Przygotuj farsz. Posiekaj suszone pomidory i papryczkę chili. Fetę pokrusz drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko wymieszaj i dopraw delikatnie pieprzem.
Mielone mięso połącz z jajkiem i bułką tartą. Posól, popieprz i oprósz ziołami prowansalskimi. Wyrób jednolitą masę. Teraz dłonią odrywaj części mięsa i rozpłaszcz je na płasko na blacie.
Na każdy kawałek mięsa rozsmaruj serek śmietankowy i wyłóż równomiernie porcję farszu. Zawiń ciasno w roladki, dość ciasto. Z wierzchu posmaruj każdą z nich musztardą. Następnie owiń plastrem boczku i zabezpiecz wykałaczką.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i obsmaż mielone po bałkańsku z każdej strony, aż boczek się przyrumieni.
Przełóż roladki do naczynia żaroodpornego. Wlej 100 ml bulionu. Przykryj folią aluminiową lub pokrywką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zostaw jeszcze na 5 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłaś. Znika z talerzy do ostatniego okruszka
Przepyszne kotlety lepsze od mielonych. Sos z nietypowym składnikiem podbija ich smak
Gdy zrobisz ten sernik raz, często będziesz do niego wracać. Moja rodzina się zajadała