Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory
Kuchnia włoska składa się z wielu smacznych dań. Oprócz różnego typu past, pizzy czy słodkich deserów (takich jak pana cotta czy tiramisu), Włosi raczą się również wspaniałymi zapiekankami. Jedną z wartych uwagi wersji jest sycylijska zapiekanka o nazwie "parmigiana". W jaki sposób ją zrobić? Odpowiadamy.
Parmigiana, znana również pod nazwą "parmigiana di melanzane" to danie włoskie w formie zapiekanki, przyrządzanej z poszatkowanego bakłażana przekładanego twardym serem (najczęściej parmezanem) i sosem pomidorowym. Potrawa prawdopodobnie narodziła się na Sycylii, choć wskazuje się również inne regiony jej pochodzenia, takie jak Kalabria, Kampania czy Emilia-Romania.
Istnieje kilka wariantów parmigiany. W niektórych miejscach - oprócz bakłażana - używa się również cukinii. W innych rejonach bakłażana całkowicie zastępuje się karczochami.
Przeczytaj też: Zapomniany rarytas polskiej kuchni. Włosi i Francuzi uwielbiają i jedzą na różne sposoby
Parmigiana to danie, które zdecydowanie warto przygotować samodzielnie w domu. Co jest potrzebne do zrobienia potrawy? Oto lista składników:
- 2 średnie cukinie (około 1 kg),
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania cukinii,
- butelka passaty pomidorowej (550-600 g),
- 3 łyżeczki suszonego oregano,
- łyżeczka bazylii,
- 200 g tartego parmezanu (opcjonalnie można użyć grana padano),
- 100 g startej mozzarelli,
- sól i pieprz,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Najpierw kroimy cukinie i szatkujemy ją w plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, i panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
- Smażymy cukinie z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy kawałki ładnie się zarumienią z obydwóch stron należy wyłożyć je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Teraz zabieramy się do przyrządzania zapiekanki. W osobnej misce mieszamy passatę z oregano, bazylią, solą i pieprzem. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco sosu, tworząc cienką warstwę. Potem układamy na passacie usmażone kawałki cukinii, które posypujemy startym parmezanem. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne warstwy. Wierzch zapiekanki posypujemy startą mozzarellą.
- Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy naczynie z daniem i pozostawiamy na mniej więcej 10 minut, by całość przestygła.
Parmigiana z cukinii to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Fantastycznie smakuje z pieczywem czosnkowym lub wiejskim chlebem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka