Reklama
Reklama

Sycylijski przysmak na szybki obiad. W roli głównej cukinia i pomidory

Kuchnia włoska składa się z wielu smacznych dań. Oprócz różnego typu past, pizzy czy słodkich deserów (takich jak pana cotta czy tiramisu), Włosi raczą się również wspaniałymi zapiekankami. Jedną z wartych uwagi wersji jest sycylijska zapiekanka o nazwie "parmigiana". W jaki sposób ją zrobić? Odpowiadamy.

Parmigiana - sycylijska zapiekanka z cukinii

Parmigiana, znana również pod nazwą "parmigiana di melanzane" to danie włoskie w formie zapiekanki, przyrządzanej z poszatkowanego bakłażana przekładanego twardym serem (najczęściej parmezanem) i sosem pomidorowym. Potrawa prawdopodobnie narodziła się na Sycylii, choć wskazuje się również inne regiony jej pochodzenia, takie jak Kalabria, Kampania czy Emilia-Romania. 

Istnieje kilka wariantów parmigiany. W niektórych miejscach - oprócz bakłażana - używa się również cukinii. W innych rejonach bakłażana całkowicie zastępuje się karczochami.

Reklama

Przeczytaj też: Zapomniany rarytas polskiej kuchni. Włosi i Francuzi uwielbiają i jedzą na różne sposoby

Parmigiana z cukinii - przepis

Parmigiana to danie, które zdecydowanie warto przygotować samodzielnie w domu. Co jest potrzebne do zrobienia potrawy? Oto lista składników

  • 2 średnie cukinie (około 1 kg),
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania cukinii,
  • butelka passaty pomidorowej (550-600 g),
  • 3 łyżeczki suszonego oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • 200 g tartego parmezanu (opcjonalnie można użyć grana padano),
  • 100 g startej mozzarelli,
  • sól i pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw kroimy cukinie i szatkujemy ją w plastry o grubości około 0,5 cm. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, i panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. 
  2. Smażymy cukinie z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy kawałki ładnie się zarumienią z obydwóch stron należy wyłożyć je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  3. Teraz zabieramy się do przyrządzania zapiekanki. W osobnej misce mieszamy passatę z oregano, bazylią, solą i pieprzem. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco sosu, tworząc cienką warstwę. Potem układamy na passacie usmażone kawałki cukinii, które posypujemy startym parmezanem. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne warstwy. Wierzch zapiekanki posypujemy startą mozzarellą. 
  4. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy naczynie z daniem i pozostawiamy na mniej więcej 10 minut, by całość przestygła. 

Parmigiana z cukinii to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Fantastycznie smakuje z pieczywem czosnkowym lub wiejskim chlebem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wygląda jak bubble tea w formie ciasta. Sernik lekki jak pianka

W PRL-u był przysmakiem, dziś do kuchni wraca odmieniony. W każdej wersji będzie kojarzony z dzieciństwem

Marchewkę ścieram na tarce, siekam cebulę i czosnek. Bakłażan i cukinia sprawiają, że ta zapiekanka jest wybitna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | cukinia | kuchnia włoska | warzywa