Reklama
Reklama

Szybki obiad na poniedziałek. Kurczaka słodko-kwaśnego zrobić w kwadrans

Poniedziałek to dla wielu z nas najtrudniejszy dzień w tygodniu. Natłok obowiązków może sprawić, że brakuje ci czasu na gotowanie. Jeśli mimo to, chcesz zjeść smaczny i zdrowy obiad, który trudno zepsuć, koniecznie sprawdź nasz przepis na kurczaka słodko-kwaśnego. Wychodzi delikatny, wyrazisty i rozpływa się w ustach.

Dlaczego kurczak słodko-kwaśny jest taki dobry? Wszystko jest zasługą specjalnego sosu, zrobisz go na bazie przecieru pomidorowego, sosu sojowego oraz słodkich ananasów z puszki. Smak potrawy podbije świeży imbir, ocet ryżowy oraz mieszanka słodkiej i słonej papryki. Całość warto posypać posiekaną świeżą kolendrą. 

Sprawdź także: Dieta dla 40-latka. Na takim menu kilogramy szybko polecą w dół

Przepis na kurczaka słodko-kwaśnego

Do kurczaka słodko-kwaśnego koniecznie podaj ryż, pasować będzie zarówno ten biały, jak i brązowy. Możesz także podać go z makaronem ryżowym lub pszennym typu udon. Przygotuje następujące składniki: 

  • 500 g filetów z kurczaka, 
  • 150 ml przecieru pomidorowego, 
  • 1 cebula, 
  • 1 puszka ananasów, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 
  • kawałek imbiru, 
  • 50 ml octu ryżowego, 
  • 30 g cukru brązowego, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • sezam do posypania, 
  • opcjonalnie gałązka kolendry świeżej.

Jak zrobić kurczaka słodko-kwaśnego? 

Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Ananasy odsącz z puszki, zachowując sok do sosu.  

W misce oprósz kawałki kurczaka solą, pieprzem i obtocz je w mące ziemniaczanej. 

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu, aż będą złociste i dobrze usmażone. Następnie wyjmij je i odstaw na bok. 

Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oleju (jeśli potrzeba) i dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Smaż przez 2-3 minuty. Dodaj przecier pomidorowy, ocet ryżowy, cukier brązowy, sok z ananasów, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj odsączone kawałki ananasa do sosu i delikatnie wymieszaj. Włóż wcześniej przygotowane kawałki mięsa i gotuj wszystko razem przez kolejne 5 minut. Podawaj kurczaka słodko-kwaśnego posypanego sezamem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe