Reklama
Reklama

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Spacer w parku, miękki sweter, oraz kubek aromatycznej kawy z korzennymi przyprawami to kwintesencja idealnego jesiennego dnia. W każdej kawiarni bez trudu znajdziesz sezonowy, dyniowy napój pachnący cynamonem, chociaż niezwykle smaczny, taki smakołyk zazwyczaj jest zarazem wysokokaloryczny. Lepszą opcją będzie przygotowanie jesiennej kawy w domowym zaciszu. Nie tylko zaskoczy cię smakiem, ale i wartościami zdrowotnymi.

Kawa to napój świetnie wpływający na nasz organizm. Pobudza, wspiera koncentrację, pomaga regulować poziom cukru, podkręca metabolizm, oraz zawiera mnóstwo antyoksydantów. Zwykła czarna kawa jest bardzo zdrowa, możesz także dodać do niej korzenne przyprawy oraz pewien sekretny składnik, który doda jej dodatkowych wartości odżywczych. Poznaj przepis na jesienną kawę.

Sprawdź także: Jesienny "koktajl mocy". Doskonale działa na jelita i dodaje sił witalnych

Dlaczego warto pić jesienną kawę?

W jesiennej kawie znajduje się także dyniowe purée, które cechuje szereg walorów prozdrowotnych. To pomarańczowe warzywo zawiera cenny barwnik beta-karoten - ma on działanie antyoksydacyjne, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowe. Świetnie wpływa na kondycję skóry oraz pomaga dbać o prawidłowe widzenie. W dyni znajduje się także błonnik, który bardzo dobrze działa na trawienie, dba o prawidłową perystaltykę jelit, zapewnia sytość po posiłku, a także podkręca metabolizm. Warto wspomnieć także, że błonnik pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Regularne spożywanie dyni to także sposób na zadbanie o układ odpornościowy oraz krążenia.

W jesiennej kawie nie może zabraknąć także cynamonu. Ta aromatyczna przyprawa ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i rozgrzewające, dlatego warto ją stosować w okresie jesienno-zimowym, kiedy mamy obniżoną odporność, oraz częściej jesteśmy narażeni na infekcje. Cynamon jest także polecany osobom borykającym się z cukrzycą oraz insulinoopornością, ponieważ pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Co więcej, cynamon jest doskonały dla osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę, przypisuje się mu działanie przysparzające metabolizm.

Kardamon - wielozadaniowa przyprawa

Sekretnym składnikiem jesiennej kawy jest także kardamon, odpowiada on nie tylko za niepowtarzalny aromat, ale i szereg wartości zdrowotnych. Podobnie jak cynamon pomaga w walce z wirusami i bakteriami, dlatego sprawdzi się podczas przeziębienia i grypy. Dzieła rozgrzewająco i pomaga pozbyć się uporczywego kaszlu. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kardamon będzie także pomocny, gdy dopadną cię problemy z układem pokarmowym. Przyprawa ta wspiera trawienie, pomaga na wzdęcia, nudności, a nawet zgagę. Warto wspomnieć także, że kardamon przyspiesza przemianę materii, dlatego warto stosować go podczas diety odchudzającej. Można używać go również, aby pozbyć się nieświeżego oddechu.

Jesienna kawa z przyprawami korzennymi - przepis

Napój możesz przygotować zarówno na mleku krowim, jak i napoju roślinnym, świetnie będzie pasował ten owsiany, migdałowy, czy sojowy. W przepisie znajdziesz także purée dyniowe, możesz je zrobić na dwa sposoby. Dynię wystarczy umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki - jeśli używasz odmiany hokkaido lub piżmowej, nie musisz jej obierać. Tak przygotowaną dynię upiecz lub podduś do miękkości w niewielkiej ilości wody. Następnie całość zblenduj na gładką masę. Takie puree możesz wykorzystać do kawy, jesiennych koktajli, owsianek lub zup.

Do przygotowania jesiennej kawy, będziesz potrzebować:

  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego,
  • 30-50 ml bardzo mocnej kawy,
  • 4 łyżki puree z dyni,
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 2-3 ziarna kardamonu,
  • 2-4 goździki,
  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego, miodu, cukru, ksylitolu, lub erytytol,
  • dodatkowo: cynamon do dekoracji.

Zacznij od podgrzania mleka, następnie dodaj puree z dyni, wszystkie przyprawy oraz wybrany słodzik. Wszystko wymieszaj i kilka minut podgrzewaj. W międzyczasie zaparz swoją ulubioną kawę. Gotową miksturę wlej do wysokiej szklanki, dodaj kawę. Wierzch oprósz cynamonem.


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przepis wzięłam od koleżanki spod Biłgoraju. Ten regionalny przysmak jest przepyszny

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje