Reklama
Reklama

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienią i zimą, gdy na zewnątrz panują duże chłody, nasz organizm potrzebuje znacznie bardziej treściwych i rozgrzewających potraw. Zupa Quattro Formaggi, stworzona na bazie czterech wyjątkowych serów, zapewnia odpowiednią dawkę kalorii, ale też przyjemnie ogrzewa od środka. Zrobisz ją w zaledwie 30 minut.

Ta przepyszna zupa serowa nosi różne nazwy. Znana jest jako Quattro Formaggi, Four Cheese albo po prostu Cztery Sery. Mieszanka wyselekcjonowanych produktów sprawia, że danie jest pełne smaku i mocno sycące, dlatego w zupełności wystarczy za cały obiad.

Zupa Cztery Sery - jesienny hit

Przygotowanie Quattro Formaggi zajmuje tylko chwilę i nie przysparza żadnych problemów. To jesienny hit, zaraz obok zupy dyniowej czy indyjskiej zupy dahl. Wszystkie one są przede wszystkim treściwe i mocno rozgrzewające, co jest niezastąpione w jesienne, chłodne dni.

Jak sama nazwa wskazuje, zupę Cztery Sery przyrządza się na bazie czterech wybranych produktów. Są to:

  • ser gouda - holenderski ser półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający, produkowany z mleka krowiego. Ma żółty kolor i delikatny aromat - najlepiej smakuje, gdy jest dojrzały;

  • ser cheddar - angielski ser twardy, podpuszczkowy, dojrzewający, wytwarzany z mleka krowiego. O żółtopomarańczowej barwie i lekko ostrym, nieco orzechowym posmaku;

  • ser gorgonzola - włoski niebieski ser pleśniowy, podpuszczkowy, miękki, dojrzewający, wyrazisty w smaku i zapachu. Produkowany z mleka krowiego, poprzerastany pleśnią Penicillium glaucum;

  • serek naturalny - produkt wytwarzany z mleka krowiego, zaliczany do niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Ma łagodny smak i kremową konsystencję.

Nie oznacza to jednak, że nie możesz zamienić któregoś z serów na inny, ulubiony. To zupa, przy której warto poeksperymentować. Jeśli wolisz francuski ser comté albo chcesz użyć włoskiego parmezanu, nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętaj tylko, że przy wymianie serka naturalnego na twardy ser, do zupy warto dodać odrobinę śmietanki, żeby pozostała przyjemnie kremowa. Podobnie z przyprawami - choć w oryginalnym przepisie użyliśmy tymianku i pieprzu, możesz też dodać szczyptę słodkiej papryki lub ziół prowansalskich.

Zupa Quattro Formaggi - przepis

Przygotowanie zupy Quattro Formaggi jest naprawdę łatwe i zajmie ci około 30 minut. Z podanych proporcji składników wyjdzie ok. 6 małych misek potrawy. Warto podawać zupę serową w mniejszych naczyniach, ponieważ jest bardzo pożywna - syci na dłużej, dostarcza dużą dawkę kalorii i wspaniale rozgrzewa organizm od środka. 

Składniki:

  • 180 g sera gouda,
  • 150 g sera cheddar,
  • 180 g sera gorgonzola,
  • 120 g serka naturalnego,
  • duża czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • gałązka świeżego tymianku (ewentualnie szczypta suszonego),
  • pieprz do smaku,
  • kromka pieczywa tostowego.

Sposób wykonania:

Zetrzyj sery gouda i cheddar na dużych oczkach tarki, odstaw na później. Cebulę obierz, poszatkuj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, na gorącą wsyp cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj też obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszaj i smaż do zezłocenia.

W międzyczasie zagotuj bulion. Do wrzącego dodaj serek naturalny, gorgonzolę (pokrusz ją wcześniej w rękach), starte sery gouda i cheddar. Wymieszaj do rozpuszczenia. 

Wsyp cebulę z czosnkiem, świeży tymianek, dopraw pieprzem do smaku. Przemieszaj do połączenia składników. Gorącą zupę quattro formaggi przelej do misek.

Pokrój kromkę chleba w drobną kostkę i wsyp na wierzch zupy. Jeśli lubisz grzanki, podsmaż krótko pokrojone pieczywo na rozgrzanej oliwie na patelni.

Źródło: terazgotuje.pl, savourybitesandtitbits.com

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | sery | dania główne