Ta sałatka z kalafiorem do słoików jest hitem wśród tegorocznych przetworów. Przepis krok po korku
Lato to dla ciebie czas przygotowywania przetworów? Zrobiłeś już ogórki kiszone, dżemy truskawkowe, jednak brakuje ci pomysłu na warzywną sałatkę na zimę? Jeżeli lubisz kalafiora, możesz wypróbować nasz przepis na sałatkę elektorską do słoików. Chrupiące warzywa w słodko-octowej zalewie z nutką chili na pewno przypadnie ci do gustu.
Marynowany kalafior, czerwona papryka i marchewka to idealne trio, pasujące do niemal każdego dania obiadowego lub kanapki. Kolory warzyw tworzą ciekawy efekt wizualny, a poziom chrupkości sprawia, że masz ochotę jeść je prosto ze słoika. Sałatka elektorska do słoików jest prosta w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako przystawka, dodatek do sałatek czy jako element zimnego bufetu. Fantastyczny balans kwaśnego i słodkiego smaku spodoba się wszystkim członkom rodziny w każdym wieku - także tym, których trudno przekonać do jedzenia warzyw na co dzień. Sprawdź także: Zwykle robimy dżem lub zalewamy syropem. Nalewka wychodzi taka, że każdy chce przepis
Do przygotowania przetworów wybieraj tylko świeże, jędrne i nieuszkodzone warzywa. Zadbaj również o słoiki, do których włożysz gotową sałatkę. Powinny być czyste i wyparzone, to samo tyczy się zakrętek.
Składniki:
- 450 g różyczek kalafiora,
- 2-3 średnie marchewki,
- 1-2 czerwone papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml octu,
- 200 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- kilkanaście ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżka gorczycy,
- opcjonalnie: 1 papryczka chili.
Kalafior opłucz i podziel na różyczki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki lub słupki, a paprykę oczyść z błonek i nasion, po czym pokrój w długie plasterki. Jeśli nie boisz pikantnych smaków, dodaj do mieszanki warzyw także drobno posiekaną papryczkę jalapeno lub klasyczne chili. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub pokrój w plasterki.
Na dno każdego słoika wrzuć kilka ziaren czarnego pieprzu, ziarna gorczycy i plasterki czosnku. Następnie układaj warstwowo marchewki, paprykę i różyczki kalafiora. Warzywa ułóż dość ciasno, aby znalazło się ich jak najwięcej w słoiku.
W garnku umieść cukier, ocet, sól i wodę. Podgrzewaj, aby cukier i sól się rozpuściły, po czym zagotuj. Gotującą zalewą zalewaj słoiki, wycieraj krawędzie szkła i mocno zakręcaj nakrętką. Gdy pikle ostygną, umieść słoiki w lodówce. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość sałatki elektorskiej do słoików, zapasteryzuj marynowane warzywa. W zależności od preferencji chrupkości pasteryzuj słoiki 3-7 minut od momenty zagotowania wody. Po ostygnięciu możesz przenieść sałatkę do piwnicy lub spiżarni i przechowywać kilka miesięcy.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem