Reklama
Reklama

Zwykle robimy dżem lub zalewamy syropem. Nalewka wychodzi taka, że każdy chce przepis

Ten niepozorny owoc latem jest niezwykle popularny w sklepach. Morele są drobne, intensywnie pomarańczowe i bardzo słodkie. Przez to doskonale komponują się z ciastami, a niektórzy lubią zamykać je w domowych przetworach. My jednak podpowiadamy przepis na wybitną nalewkę z tych letnich owoców. Poznaj właściwości moreli i przekonaj się, co sprawia, że warto włączyć je do swojej diety.


Nie tylko do ciasta i na dżem. Morele są niezwykle cenne

Morele to słodkie, drobne i delikatne owoce, którymi możemy zajadać się latem. Mają one niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie, a w ich miąższu znajdziemy takie składniki odżywcze, jak witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik, fenole oraz minerały, jak potas, magnez, żelazo, wapń oraz cynk.

Morela ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się organizmu, blokuje działanie wolnych rodników oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości nowotworów. Wspiera również układ krążenia przez to, że obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi.

Reklama

Spora zawartość żelaza oraz witaminy C sprawia, że często morele, również suszone polecane są w przypadku leczenia anemii. Morele mają niski indeks glikemiczny, przez co mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność.

Morele są pyszne i wiele osób przygotowuje z ich dodatkiem ciasta, dżemy czy nalewki. Niektórzy preferują ich suszoną wersję, która doskonale komponuje się z bakaliami. Warto pamiętać, że nie warto się ograniczać, a morele możemy włączyć  do swojej diety w wielu różnych ciekawych formach.

Zobacz także: Odtwarzamy smaki dzieciństwa. Oto letnie ciasto ze śliwkami smakuje jak u babci

Nalewka z moreli - przepis

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • 5 pestek moreli,
  • 400 g cukru,
  • 750 ml czystej wódki 40 proc.,
  • 250 ml spirytusu 96 proc.,
  • 0,5 laski wanilii.

Owoce umyj i osusz. Przekrój je na pół i usuń pestki, pozostawiając jedynie pięć dla smaku. W dużym słoiku umieść morele i wanilię. Pozostałe pestki rozdrobnij za pomocą tłuczka i również wsyp je do słoika. Dodaj cukru i zalej alkoholem. Tak przygotowany słoik zakręć i odstaw w słoneczne miejsce. Po ok. 4 tygodniach leżakowania nalewka powinna być gotowa. Co kilka dni warto porządnie potrząść słojem, aby zamieszać jego zawartością.

Po upływie czterech tygodni filtrujemy nalewkę i przelewamy płyn do butelek, które korkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce. Może ona wytrzymać ok. 3 miesiące na półce w spiżarni.

Zobacz także: Co się stanie z twoim organizmie, gdy zjesz plaster arbuza dziennie? Odpowiedź doktora dietetyki zaskakuje

Co zrobić z owoców po nalewce?

Owoce pozostałe po nalewce nie są do wyrzucenia, warto o tym pamiętać. Wystarczy, że dokładnie oczyścimy je z pozostałości pestek i laski wanilii, a będą gotowe do dalszego użycia. Do przygotowania pysznych przetworów z ich dodatkiem będziemy potrzebować:

  • 150 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 0,5 cytryny.

Owoce przekładamy do słoiczków i ciasno je układamy. Z wody, cukru i soku z połówki cytryny przygotowujemy w niewielkim garnku słodką zalewę, która zakonserwuje owoce. Zalewamy je gorącym syropem, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia do góry dnem. Zimą idealnie będą nadawać się do deserów.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najesz się do syta i zadbasz i figurę. Przepis na tę sałatkę warto znać

Karp smażony na wigilię. Sprawdzony przepis, który udaje się każdemu

Shot na bazie imbiru na odporność. Pij regularnie, odpędzisz choroby, poczujesz przypływ energii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: nalewki | owoce