Zwykle robimy dżem lub zalewamy syropem. Nalewka wychodzi taka, że każdy chce przepis
Ten niepozorny owoc latem jest niezwykle popularny w sklepach. Morele są drobne, intensywnie pomarańczowe i bardzo słodkie. Przez to doskonale komponują się z ciastami, a niektórzy lubią zamykać je w domowych przetworach. My jednak podpowiadamy przepis na wybitną nalewkę z tych letnich owoców. Poznaj właściwości moreli i przekonaj się, co sprawia, że warto włączyć je do swojej diety.
Morele to słodkie, drobne i delikatne owoce, którymi możemy zajadać się latem. Mają one niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie, a w ich miąższu znajdziemy takie składniki odżywcze, jak witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B, beta-karoten, błonnik, fenole oraz minerały, jak potas, magnez, żelazo, wapń oraz cynk.
Morela ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki czemu opóźnia proces starzenia się organizmu, blokuje działanie wolnych rodników oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości nowotworów. Wspiera również układ krążenia przez to, że obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi.
Spora zawartość żelaza oraz witaminy C sprawia, że często morele, również suszone polecane są w przypadku leczenia anemii. Morele mają niski indeks glikemiczny, przez co mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność.
Morele są pyszne i wiele osób przygotowuje z ich dodatkiem ciasta, dżemy czy nalewki. Niektórzy preferują ich suszoną wersję, która doskonale komponuje się z bakaliami. Warto pamiętać, że nie warto się ograniczać, a morele możemy włączyć do swojej diety w wielu różnych ciekawych formach.
Zobacz także: Odtwarzamy smaki dzieciństwa. Oto letnie ciasto ze śliwkami smakuje jak u babci
Składniki:
- 1 kg moreli,
- 5 pestek moreli,
- 400 g cukru,
- 750 ml czystej wódki 40 proc.,
- 250 ml spirytusu 96 proc.,
- 0,5 laski wanilii.
Owoce umyj i osusz. Przekrój je na pół i usuń pestki, pozostawiając jedynie pięć dla smaku. W dużym słoiku umieść morele i wanilię. Pozostałe pestki rozdrobnij za pomocą tłuczka i również wsyp je do słoika. Dodaj cukru i zalej alkoholem. Tak przygotowany słoik zakręć i odstaw w słoneczne miejsce. Po ok. 4 tygodniach leżakowania nalewka powinna być gotowa. Co kilka dni warto porządnie potrząść słojem, aby zamieszać jego zawartością.
Po upływie czterech tygodni filtrujemy nalewkę i przelewamy płyn do butelek, które korkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce. Może ona wytrzymać ok. 3 miesiące na półce w spiżarni.
Zobacz także: Co się stanie z twoim organizmie, gdy zjesz plaster arbuza dziennie? Odpowiedź doktora dietetyki zaskakuje
Owoce pozostałe po nalewce nie są do wyrzucenia, warto o tym pamiętać. Wystarczy, że dokładnie oczyścimy je z pozostałości pestek i laski wanilii, a będą gotowe do dalszego użycia. Do przygotowania pysznych przetworów z ich dodatkiem będziemy potrzebować:
- 150 ml wody,
- 100 g cukru,
- 0,5 cytryny.
Owoce przekładamy do słoiczków i ciasno je układamy. Z wody, cukru i soku z połówki cytryny przygotowujemy w niewielkim garnku słodką zalewę, która zakonserwuje owoce. Zalewamy je gorącym syropem, porządnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia do góry dnem. Zimą idealnie będą nadawać się do deserów.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę