Reklama
Reklama

Ta zupa smakuje jak pizza. Sycące danie we włoskim stylu

Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Zupa pizzowa łączy w sobie smak pomidorów, wyrazistej kiełbasy i aromatycznych dodatków. To propozycja na obiad, która przypadnie do gustu nawet niejadkom. Jest niezwykle sycąca i bardzo prosta do przygotowania. Jeśli zrobisz ją raz, z pewnością wkrótce ponownie zagości w twojej kuchni.

Zupa pizzowa łączy w sobie smaki uwielbianego włoskiego dania. Jest przyjemnie rozgrzewająca, sycąca i świetnie sprawdzi się na obiad czy też szybką kolację dla całej rodziny. Bazą są oczywiście pomidory, możesz użyć świeżych, lub krojonych z puszki. Aby danie było jeszcze bardziej sycące, dorzuć pieczarki. Smak potrawy podkręci ostra kiełbasca typu salsiccia, klasyczne pepperoni, oraz wyrazisty parmezan. Nie zapomnij również o czosnku, cebuli, oraz przyprawach, takich jak oregano i płatki chili. 

Sprawdź także: Kryzysowa zupa. Gotuj zawsze, gdy nie masz czasu 

Reklama

Przepis na zupę pizzową

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 1 l bulionu drobiowego, 
  • 500 g ostrej kiełbasy surowej typu salsiccia, 
  • 400 g pomidorów świeżych lub krojonych z puszki, 
  • 200 ml passaty pomidorowej, 
  • 200 g kiełbasy pepperoni,
  • 150 g pieczarek, 
  • 100 g tartego parmezanu, 
  • 1 cebula, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 papryczka pepperoni, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, 
  • szczypta płatków chili. 

Dodatkowo: 

  • oliwa z oliwek do smażenia, 
  • świeża bazylia do dekoracji.

Gotową zupę możesz podawać z dodatkiem podpieczonej bagietki. 

Jak zrobić zupę pizzową? 

W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż ją do ładnego zrumienienia. Rozdrabniaj ją w trakcie gotowania. W razie potrzeby odlej nadmiar tłuszczu. 

Paprykę podziel w cienkie paseczki, pieczarki w plasterki, a czosnek, cebulę i papryczki jalapeno drobno posiekaj. Dołóż warzywa do kiełbasy i smaż je przez 3-5 minut, do miękkości. 

Następnie dołóż kiełbasę pepperoni pokrojoną w plasterki, przyprawy, krojone pomidory, passatę i bulion. Wymieszaj do połączenia i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10-15 minut. 

Przenieś zupę pizzową do miseczek i posyp ją równomiernie tartym parmezanem. Możesz ją włożyć także do piekarnika rozgrzanego do 250 st. Celsjusza i zapiec przez 1-2 minuty, do ładnego rozpuszczenia i zrumienienia sera. 

Danie podawaj na ciepło, udekorowane świeżą bazylią. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Za każdym razem posypuj serem tuż przed podaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe

W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji

Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa