Ta zupa smakuje jak pizza. Sycące danie we włoskim stylu
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Zupa pizzowa łączy w sobie smak pomidorów, wyrazistej kiełbasy i aromatycznych dodatków. To propozycja na obiad, która przypadnie do gustu nawet niejadkom. Jest niezwykle sycąca i bardzo prosta do przygotowania. Jeśli zrobisz ją raz, z pewnością wkrótce ponownie zagości w twojej kuchni.
Zupa pizzowa łączy w sobie smaki uwielbianego włoskiego dania. Jest przyjemnie rozgrzewająca, sycąca i świetnie sprawdzi się na obiad czy też szybką kolację dla całej rodziny. Bazą są oczywiście pomidory, możesz użyć świeżych, lub krojonych z puszki. Aby danie było jeszcze bardziej sycące, dorzuć pieczarki. Smak potrawy podkręci ostra kiełbasca typu salsiccia, klasyczne pepperoni, oraz wyrazisty parmezan. Nie zapomnij również o czosnku, cebuli, oraz przyprawach, takich jak oregano i płatki chili.
Sprawdź także: Kryzysowa zupa. Gotuj zawsze, gdy nie masz czasu
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 l bulionu drobiowego,
- 500 g ostrej kiełbasy surowej typu salsiccia,
- 400 g pomidorów świeżych lub krojonych z puszki,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 200 g kiełbasy pepperoni,
- 150 g pieczarek,
- 100 g tartego parmezanu,
- 1 cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka pepperoni,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- szczypta płatków chili.
Dodatkowo:
- oliwa z oliwek do smażenia,
- świeża bazylia do dekoracji.
Gotową zupę możesz podawać z dodatkiem podpieczonej bagietki.
W dużym garnku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i smaż ją do ładnego zrumienienia. Rozdrabniaj ją w trakcie gotowania. W razie potrzeby odlej nadmiar tłuszczu.
Paprykę podziel w cienkie paseczki, pieczarki w plasterki, a czosnek, cebulę i papryczki jalapeno drobno posiekaj. Dołóż warzywa do kiełbasy i smaż je przez 3-5 minut, do miękkości.
Następnie dołóż kiełbasę pepperoni pokrojoną w plasterki, przyprawy, krojone pomidory, passatę i bulion. Wymieszaj do połączenia i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10-15 minut.
Przenieś zupę pizzową do miseczek i posyp ją równomiernie tartym parmezanem. Możesz ją włożyć także do piekarnika rozgrzanego do 250 st. Celsjusza i zapiec przez 1-2 minuty, do ładnego rozpuszczenia i zrumienienia sera.
Danie podawaj na ciepło, udekorowane świeżą bazylią. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Za każdym razem posypuj serem tuż przed podaniem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Lepsza wersja leczo i gulaszu. Bułgarski gjuwecz to najlepsze danie jednogarnkowe
W długi weekend zrobię tę zapiekankę. Prosty przepis, a efekt jak z włoskiej restauracji
Najlepsze ciasto na naleśniki. Mięciutkie, elastyczne i delikatne jak puch