Kryzysowa zupa. Gotuj zawsze, gdy nie masz czasu
Szybka zupa na obiad to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie smak, wartości odżywcze i chcą zaoszczędzić czas w kuchni. Prosty i aromatyczny posiłek można przygotować z łatwo dostępnych składników. To zupa, która z powodzeniem zastąpi cały dwudaniowy obiad.
Zupa to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które łączy smak, wartości odżywcze i szybkość przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników, żeby stworzyć posiłek pełen warzyw, białka i zdrowych tłuszczów. Dzięki temu zupa może być lekkostrawna, a jednocześnie bardzo pożywna - idealna na cały obiad.
Wystarczy podsmażyć boczek, dodać warzywa, a następnie zalać wszystko bulionem. Już po chwili powstaje danie pełne smaku i wartościowych składników odżywczych. Śmietanka wlewana na końcu dodaje zupie kremowej konsystencji, a fasola dodatkowo wzbogaca ją w białko i błonnik. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale też dodaje energii i uzupełnia niedobory minerałów. Prosta i pyszna - powinna znaleźć się w codziennym menu.
Składniki:
- 1,5 litra wody albo bulionu drobiowego,
- 700 g ziemniaków,
- 300 g białej fasoli z puszki,
- 150 g boczku wędzonego surowego,
- 2 marchewki,
- por,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 ml śmietanki 30%,
- kilka gałązek tymianku,
- łyżeczka suszonego cząbru,
- liść laurowy,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć go na suchą, rozgrzaną patelnię i podsmaż, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz. Następnie przełóż boczek do dużego garnka razem z tłuszczem, który się wytopił.
Cebulę, czosnek i pora drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, ziemniaki w kostkę. Dorzuć wszystko do garnka z boczkiem, delikatnie podsmaż całość przez kilka minut, mieszając.
Zalej warzywa wodą albo bulionem. Dodaj liść laurowy, cząber, gałązki tymianku, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki i marchew będą miękkie.
Do garnka dorzuć fasolę. Gotuj jeszcze 5-10 minut. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj całość, ale już nie gotuj długo - tylko do lekkiego połączenia składników.
Spróbuj zupy i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Gałązki tymianku możesz usunąć przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który nie tuczy. Bez glutenu i drożdży, a jego smak uzależnia
Zapomniany kultowy deser z czasów PRL-u. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność
Karkówka w tym sosie smakuje niesamowicie. W tym tygodniu zrobię na obiad