Reklama
Reklama

Kryzysowa zupa. Gotuj zawsze, gdy nie masz czasu

Szybka zupa na obiad to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią sobie smak, wartości odżywcze i chcą zaoszczędzić czas w kuchni. Prosty i aromatyczny posiłek można przygotować z łatwo dostępnych składników. To zupa, która z powodzeniem zastąpi cały dwudaniowy obiad.

Szybka zupa na obiad

Zupa to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które łączy smak, wartości odżywcze i szybkość przygotowania. Wystarczy kilka prostych składników, żeby stworzyć posiłek pełen warzyw, białka i zdrowych tłuszczów. Dzięki temu zupa może być lekkostrawna, a jednocześnie bardzo pożywna - idealna na cały obiad.

Wystarczy podsmażyć boczek, dodać warzywa, a następnie zalać wszystko bulionem. Już po chwili powstaje danie pełne smaku i wartościowych składników odżywczych. Śmietanka wlewana na końcu dodaje zupie kremowej konsystencji, a fasola dodatkowo wzbogaca ją w białko i błonnik. Zupa nie tylko rozgrzewa, ale też dodaje energii i uzupełnia niedobory minerałów. Prosta i pyszna - powinna znaleźć się w codziennym menu. 

Reklama

Szybka zupa na obiad - przepis

Składniki:

  • 1,5 litra wody albo bulionu drobiowego, 
  • 700 g ziemniaków, 
  • 300 g białej fasoli z puszki, 
  • 150 g boczku wędzonego surowego, 
  • 2 marchewki, 
  • por, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 50 ml śmietanki 30%, 
  • kilka gałązek tymianku, 
  • łyżeczka suszonego cząbru, 
  • liść laurowy, 
  • sól i pieprz. 

Sposób wykonania:

Boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć go na suchą, rozgrzaną patelnię i podsmaż, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz. Następnie przełóż boczek do dużego garnka razem z tłuszczem, który się wytopił. 

Cebulę, czosnek i pora drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, ziemniaki w kostkę. Dorzuć wszystko do garnka z boczkiem, delikatnie podsmaż całość przez kilka minut, mieszając.  

Zalej warzywa wodą albo bulionem. Dodaj liść laurowy, cząber, gałązki tymianku, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. 

Do garnka dorzuć fasolę. Gotuj jeszcze 5-10 minut. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj całość, ale już nie gotuj długo - tylko do lekkiego połączenia składników. 

Spróbuj zupy i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Gałązki tymianku możesz usunąć przed podaniem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który nie tuczy. Bez glutenu i drożdży, a jego smak uzależnia

Zapomniany kultowy deser z czasów PRL-u. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

Karkówka w tym sosie smakuje niesamowicie. W tym tygodniu zrobię na obiad

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa | dania główne