Reklama
Reklama

Tak aromatycznego dżemu z truskawek jeszcze nie jadłeś. Dodaj do niego ten składnik

Sezon na truskawki niedługo się skończy, dlatego warto wykorzystać ostatnie słodkie owoce i przygotować domowe przetwory. Jeżeli znudził ci się klasyczny smak dżemu truskawkowego, możesz przygotować ten z dodatkiem lawendy. Jego smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Dżem truskawkowo-lawendowy to przepyszny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, pancakes czy ciast. Łączy w sobie prostotę smaków i łatwość przygotowania: lubiane przez wszystkich owoce są urozmaicone nutą cytrynowego kwasku i kwiatowo-słodkiego aromatu kwiatów lawendy. Całość jest nie tylko świeża, ale też niesamowicie zdrowa. Przygotuj od razu kilka słoiczków, bo znikną w mgnieniu oka. 

Przepis na dżem truskawkowo-lawendowy 

Do przygotowania przepisu na dżem truskawkowo-lawendowy, będziesz potrzebować jedynie kilku składników. Oprócz świeżych owoców i lawendy nie zapomnij przygotować czystych i wyparzonych słoiczków oraz nakrętek. 

  • 500 g truskawek, 
  • 100 g cukru żelującego, 
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny, 
  • 2 łyżeczki lawendy suszonej lub świeżej.

Jak zrobić dżem truskawkowo-lawendowy? 

Truskawki umyj i obierz z szypułek. Pokrój je na ćwiartki i włóż do garnka razem z cukrem. Postaw garnek na średnim ogniu i podgrzewaj, ciągle mieszając. Gotuj w ten sposób owoce przez 5 minut, a następnie tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć truskawki, pozostawiając większe kawałki zgodnie z indywidualnymi preferencjami. 

Redukuj sok przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz ogień do małego i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj i redukuj przez kolejne 10 minut. Zdejmij dżem z ognia i pozostaw go do ostygnięcia na ok. 20 minut. 

Dżem truskawkowo-lawendowy przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Słoiki wstaw do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do ok. ½ wysokości i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmij i odstaw na blat do góry dnem. Całkowicie ostudź. Przetwory po pasteryzacji należy spożyć w ciągu 6 miesięcy. Świeże i przechowywane w lodówce przetrwają do 2 tygodni. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory