Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku
To przekąska, która na pierwszy rzut oka przypomina mięsne kotleciki. Pod panierką kryją się jednak w pełni wegetariańskie sznycle z bakłażana. Już po pierwszym gryzie goście zaczną zastanawiać się, co to za przyjemny smak. Takie sznycelki robi się bardzo prosto.
Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie dań na ciepło z wykorzystaniem warzyw to sznycle z bakłażana są idealnym wyborem - chrupiące, soczyste i lekko serowe.
Jak zrobić warzywne sznycle z bakłażana? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty i podążaj krok po kroku za wskazówkami z poniższego przepisu.
Składniki:
- 400 g bakłażana,
- olej do smażenia,
- garść sezamu do posypania,
Ciasto do panierowania:
- 100 g mąki pszennej,
- jajko,
- 50 ml wody gazowanej,
- sól i pieprz do smaku.
Panierka:
- 50 g bułki tartej,
- 50 g parmezanu tartego.
Sposób wykonania:
Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Posól plastry bakłażana z obu stron i odstaw na 10-15 minut, aby pozbyć się nadmiaru goryczki. Następnie opłucz plastry pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajko i wodę gazowaną, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto. Dopraw je solą i pieprzem do smaku. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z tartym parmezanem.
Zanurz każdy plaster bakłażana najpierw w cieście, a następnie obtocz go w mieszance bułki tartej i parmezanu, lekko dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wkładaj plastry bakłażana i smaż z obu stron przez kilka minut. Gotowe sznycle z bakłażana podawaj na ciepło samodzielnie lub z dodatkami. Nie zapomnij przed zjedzeniem posypać ich sezamem.
Warto włączyć bakłażana do codziennej diety. Trzeba jednak pamiętać, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Warzywo świetnie nawadnia, bo w 90 proc. składa się z wody. Dzięki temu jest też niskokaloryczne - w 100 gramach zawiera tylko 20 kcal. Bez obaw mogą go jeść osoby na diecie odchudzającej.
Bakłażan to cenne źródło antyoksydantów, błonnika pokarmowego, potasu, wapnia i magnezu. Ma właściwości antynowotworowe i detoksykacyjne. Jego regularne spożywanie poprawia przemianę materii i obniża cholesterol, dzięki czemu zapobiega też chorobom układu krążenia.
Domowe holenderskie naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z Amsterdamu
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni