Reklama
Reklama

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

To przekąska, która na pierwszy rzut oka przypomina mięsne kotleciki. Pod panierką kryją się jednak w pełni wegetariańskie sznycle z bakłażana. Już po pierwszym gryzie goście zaczną zastanawiać się, co to za przyjemny smak. Takie sznycelki robi się bardzo prosto.

Jeśli szukasz pomysłu na urozmaicenie dań na ciepło z wykorzystaniem warzyw to sznycle z bakłażana są idealnym wyborem - chrupiące, soczyste i lekko serowe. 

Sznycle z bakłażana - przepis

Jak zrobić warzywne sznycle z bakłażana? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty i podążaj krok po kroku za wskazówkami z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 400 g bakłażana, 
  • olej do smażenia, 
  • garść sezamu do posypania, 

Ciasto do panierowania: 

  • 100 g mąki pszennej,
  • jajko, 
  • 50 ml wody gazowanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka: 

  • 50 g bułki tartej,
  • 50 g parmezanu tartego.

Sposób wykonania:

Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Posól plastry bakłażana z obu stron i odstaw na 10-15 minut, aby pozbyć się nadmiaru goryczki. Następnie opłucz plastry pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. 

W misce wymieszaj mąkę pszenną, jajko i wodę gazowaną, aż powstanie gładkie, dość gęste ciasto. Dopraw je solą i pieprzem do smaku. W osobnej misce wymieszaj bułkę tartą z tartym parmezanem. 

Zanurz każdy plaster bakłażana najpierw w cieście, a następnie obtocz go w mieszance bułki tartej i parmezanu, lekko dociskając, aby panierka dobrze przylegała.  

Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Wkładaj plastry bakłażana i smaż z obu stron przez kilka minut. Gotowe sznycle z bakłażana podawaj na ciepło samodzielnie lub z dodatkami. Nie zapomnij przed zjedzeniem posypać ich sezamem. 

Dlaczego warto jeść bakłażana?

Warto włączyć bakłażana do codziennej diety. Trzeba jednak pamiętać, że nie nadają się do jedzenia na surowo. Warzywo świetnie nawadnia, bo w 90 proc. składa się z wody. Dzięki temu jest też niskokaloryczne - w 100 gramach zawiera tylko 20 kcal. Bez obaw mogą go jeść osoby na diecie odchudzającej.

Bakłażan to cenne źródło antyoksydantów, błonnika pokarmowegopotasu, wapnia i magnezu. Ma właściwości antynowotworowe i detoksykacyjne. Jego regularne spożywanie poprawia przemianę materii i obniża cholesterol, dzięki czemu zapobiega też chorobom układu krążenia. 

Domowe holenderskie naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z Amsterdamu

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przekąski | dodatki | impreza