Reklama
Reklama

Tak chrupiącego dania z cukinii jeszcze nie jadłeś. Na obiad zrób warzywne zraziki

Cukinia często przewija się w twojej kuchni? Jeśli tak, to doskonały wybór dietetyczny. Jest lekkostrawna, bardzo dobrze wpływa na trawienie i zdrowie oczu, a w dodatku zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu można bez obaw wcinać ją nawet podczas odchudzania. Genialnie sprawdza się w wielu daniach, jednym z nich są zraziki cukiniowe. Idealna propozycja na bardzo smaczny obiad bez mięsa.

Zraziki cukiniowe to małe, chrupiące kąski, którym nie będziesz mógł się oprzeć. Delikatne wnętrze otoczone złocistą panierką skusi nawet najbardziej wymagane podniebienia. Wyrazistości nadaje im dodatek cebuli, czosnku, oraz świeżej natki pietruszki. Proste, ale pełne smaku - tak dobre, że trudno się powstrzymać, by nie sięgnąć po kolejnego zrazika. 

Sprawdź także: Nie łącz ziemniaków z tymi produktami. To mieszanka wybuchowa dla jelit

Przepis na zraziki cukiniowe 

Danie możesz zaserwować solo, na przykład z sosem na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem czosnku, koperku, soli i pieprzu. Bardzo dobrze będzie smakować również z ziemniaczanym purée oraz surówką, na przykład tą z białek kapusty i marchewki. Możesz także postawić na domowe frytki, na przykład z batatów oraz sałatkę Colesław.  

Ziemniaki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżeczki masła, 
  • ¾ łyżeczki soli, 
  • ok. 80 ml mleka. 

Pozostałe składniki:

  • 2 średnie cukinie,  
  • 2 marchewki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • 120 g bułki tartej,
  • olej.

Jak zrobić zraziki cukiniowe?

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź ziemniaki, dodaj do nich masło, sól i mleko. Rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. 

Marchewki i cukinię obierz i zetrzyj na jarzynowej tarce. Umieść w misce, zasyp ½ łyżeczki soli i odstaw na ok. 20 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru soku. Po tym czasie na patelni rozpuść masło, podsmaż drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, a po chwili dorzuć cukinię z marchewką i przesmażaj ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Przełóż warzywa do ziemniaczanej masy, dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i czarnym pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Jeśli masa nie jest zwarta, wbij jedno jajko i ponownie wymieszaj. 

Łyżką nabieraj porcje warzywnej masy i formuj kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Odkładaj je na talerz i wstaw do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.  

Przygotuj 3 miski. Do jednej wsyp mąkę pszenną, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej wbij jajka i roztrzep je widelcem. Schłodzone zraziki obtaczaj w mące, zanurzaj w roztrzepanym jajku i na koniec panieruj w bułce tartej. Smaż warzywne kulki na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Następnie odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  

Zraziki cukiniowe podawaj na ciepło. Koniecznie z ulubionym sosem do polania lub maczania.  

Źródła: teraz gotuje.pl 

Zobacz też:

W latach 80. i 90. na niedzielę piekła każda gospodyni. Pyszne, szybkie i tanie ciasto znów jest przebojem

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne