Tak dobrych placków z cukinii jeszcze nie jadłem. Są pożywne i chrupią aż miło
Cukinia jest warzywem bogatym w cenne, prozdrowotne związki. Nic więc dziwnego, że wiele osób szuka smacznych i sprawdzonych przepisów na dania z jej udziałem. Okazuje się, że owo warzywo można przyrządzić w chrupiącej odsłonie. Sprawdź, jak zrobić placki z cukinii z parmezanem!
Sezon na cukinię powoli dobiega końca. Wobec tego warto skupić się na przepisach, które uwzględniają owo warzywo. Tym bardziej że w jego składzie znajduje się mnóstwo dobroczynnych związków. Mowa tutaj między innymi o witaminie A, witaminie C, witaminie K, potasie, magnezie czy żelazie. Cukinia to również doskonałe źródło błonnika oraz antyoksydantów.
Chrupiące placki z cukinii to idealna propozycja na danie obiadowe. Można spożywać je z dipem jogurtowym czy pomidorowym, choć równie dobrze smakują bez żadnych dodatków.
Istnieje wiele receptur na chrupiące cukinie. Szczególnie warty uwagi jest ten, w którym do owych wyrobów dodaje się parmezan. Tak dobrych placków z cukinii jeszcze nie jadłem. Z tego względu zawsze robię więcej na zapas! Do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- 1 duża cukinia (około 400 g);
- 50 g startego parmezanu (opcjonalnie można użyć startego grana padano);
- 2 jajka;
- 1 ząbek czosnku;
- około 80 g mąki (4 czubate łyżki);
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego;
- połowa natki pietruszki;
- olej rzepakowy;
- sól i pieprz.
Przepis jest naprawdę banalny i każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować według poniższych kroków.
- Najpierw trzemy cukinię na grubych oczkach i mieszamy ją z 2 łyżeczkami soli (jeśli lubisz bardziej słone potrawy, możesz dodać jej odrobinę więcej). Następnie umieszczamy całość w durszlaku i pozostawiamy do odsączenia na mniej więcej 20-30 minut. Można również ręcznie odcisnąć nadmiar wody.
- Umieszczamy startą cukinię w dużej misce. Wbijamy do niej dwa jajka, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mąkę, parmezan, dwie łyżeczki jogurtu naturalnego oraz pieprz (mniej więcej połowę łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy na patelni nieco oleju rzepakowego, a następnie za pomocą chochli lub drewnianej łyżki kuchennej odmierzamy kolejne porcje placków. Smażymy na niskiej lub średniej mocy. Gdy placki się ładnie zarumienią z dwóch stron (co jakiś czas je przewracamy), możemy przełożyć je na talerz.
Przeczytaj też: Kolorowa sałatka na zimę. Pyszna jarzynka do słoików
Chrupiące placki z cukinii to rewelacyjna propozycja na pożywny i niezwykle smaczny obiad. Istnieje mnóstwo sposobów na ich serwowanie. Miłośnicy minimalizmu z pewnością podadzą je bez żadnych innych dodatków. Z kolei fani dipów zapewne pokuszą się o stworzenie domowego sosu jogurtowo-czosnkowego. Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie meksykańskiej salsy.
Przygotowane placki z cukinii można również wykorzystać do stworzenia pewnego rodzaju kanapki. Wystarczy posmarować jeden placek dipem jogurtowym, a następnie uzupełnić całość wędzonym łososiem oraz świeżym koperkiem. Na to wszystko kładziemy drugi placek z cukinii i voilà – w ten sposób uzyskujemy sycącą i bardzo smaczną kanapkę.
Źródła: terazgotuje.pl, thekitchn.com
Zobacz też:
Proste i tanie danie było hitem w PRL-u. Zrobisz szybciutko i dobrze się najesz
Te naleśniki to mój obiadowy hit. Nawet teściowa pochwaliła
Pyszny, a nie ma w nim grama mięsa. Przepis na najlepszy pasztet z cukinii