Kolorowa sałatka na zimę. Pyszna jarzynka do słoików
Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na przetwory pełne kolorowych smaków lata, postaw na jarzynkę do słoików. To połączenie warzyw korzeniowych, papryki, ogórków gruntowych i prostej słodko-kwaśnej zalewy octowej. Zimą warto mieć pod ręką kilka słoiczków tej wyrazistej, warzywnej sałatki. Koniecznie zrób, zanim skończą się wakacje.
Jarzynka do słoików to świetny sposób na zachowanie smaku sezonowych warzyw przez całą zimę. Pokrojone w kostkę ogórki, marchew, seler, papryka i cebula w delikatnie słodko-kwaśnej zalewie tworzą doskonały dodatek do obiadu, kanapek czy dań mięsnych. Dzięki natce pietruszki sałatka zyskuje świeży aromat i piękny kolor.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 4 marchewki,
- 3 papryki czerwone,
- 1 seler,
- 1 por,
- 2 cebule,
- pęczek natki pietruszki,
- 2-3 łyżki soli.
Zalewa:
- 1,5 litra wody,
- 400 g cukru,
- 300 ml octu 10 proc.,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe.
Ogórki gruntowe umyj i obierz, następnie pokrój w drobną kostkę. Marchew i seler obierz, a z papryk pozbądź się gniazd nasiennych. Z pora odkrój jasnozieloną i białą część. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
Wszystkie warzywa wymieszaj w dużej misce. Zasyp 2-3 łyżkami soli, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę aż puszczą sok. Po tym czasie odlej nadmiar płynu.
Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, ocet, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj, a następnie usuń liście laurowe i ziele angielskie.
Do wyparzonych słoików nałóż warzywa do 3/4 wysokości. Zalej gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu.
Słoiki szczelnie zakręć i ustaw w garnku z gorącą wodą (do 3/4 wysokości słoików). Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania. Odwróć słoiki do góry dnem, pozostaw do ostygnięcia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Od razu zrób więcej, bo te roladki znikają z talerzy jak kamfora. Pyszniejszych nie jadłaś
Banalne ciasto na lato. Sernik z malinami zrobisz w mgnieniu oka
Gdy robię te pulpeciki, cała rodzina zbiera się w kuchni. Już sam zapach to poezja