Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami
Uważasz, że zupą bez drugiego dania trudno się najeść? Nic bardziej mylnego. Zupa cukiniowa z klopsikami to danie, które nasyci cię na wiele godzin, dzięki czemu nawet nie pomyślisz o podjadaniu. Znajdziesz w niej ziemniaki, pora, czosnek, kompozycję przypraw, oraz oczywiście cukinię, a dodatek mięsnych pulpetów z pewnością usatysfakcjonuje wszystkich mięsożerców.
Dietetycy są zgodni, zupy doskonale sprawdzają się na obiad. Dzięki dużej zawartości warzyw, które są źródłem błonnika, bardzo dobrze sycą, a dodatkowo świetnie rozgrzewają, dlatego warto przygotowywać je w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Niewiele osób zdaje sobie także sprawę, że jedzenie zup pozwala nawodnić organizm. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę cukniową z klopsikami.
Zupa krem z cukinii pozwoli ci przemycić mnóstwo warzyw w jednym posiłku, dzięki czemu nawet niejadki, które za nimi nie przepadają, z pewnością zjedzą ją z apetytem. Klopsiki będą natomiast pyszne i wyraziste, dzięki dodatkowi musztardy i majeranku. Do dekoracji wykorzystaj posiekany szczypiorek.
Zupa cukiniowa:
- 4 ziemniaki,
- 1 duża cukinia,
- 1 por,
- 3 ząbki czosnku,
- 30 ml mleka,
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia,
- odrobina gałki muszkatołowej,
- odrobina kminku mielonego,
- sól i pieprz,
- szczypiorek do dekoracji.
Klopsiki:
- 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz, majeranek do smaku,
- tłuszcz do smażenia.
W misce połącz mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, musztardą oraz przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Z powstałej masy uformuj małe Klopsiki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na średnim ogniu, aż będą złociste i dobrze wysmażone. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój na kawałki (możesz obrać, ale nie jest to konieczne, skórka doda zupie koloru). Pora pokrój w krążki, a czosnek posiekaj.
W garnku średniej wielkości rozgrzej tłuszcz i dodaj pora oraz czosnek. Smaż, aż por zmięknie i będzie szklisty. Dodaj ziemniaki i cukinię, wymieszaj, a następnie zalej wodą tak, aby warzywa były lekko przykryte. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia i zblenduj całą zawartość na gładki krem. Dodaj mleko, odrobinę gałki muszkatołowej oraz kminku mielonego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę ponownie zagotuj na małym ogniu, mieszając, aż mleko się połączy z resztą składników. Delikatnie przełóż klopsiki, zamieszaj i całość podgrzej przed podaniem. Udekoruj zupę świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni
Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy
W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie