Reklama
Reklama

Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami

Uważasz, że zupą bez drugiego dania trudno się najeść? Nic bardziej mylnego. Zupa cukiniowa z klopsikami to danie, które nasyci cię na wiele godzin, dzięki czemu nawet nie pomyślisz o podjadaniu. Znajdziesz w niej ziemniaki, pora, czosnek, kompozycję przypraw, oraz oczywiście cukinię, a dodatek mięsnych pulpetów z pewnością usatysfakcjonuje wszystkich mięsożerców.

Dietetycy są zgodni, zupy doskonale sprawdzają się na obiad. Dzięki dużej zawartości warzyw, które są źródłem błonnika, bardzo dobrze sycą, a dodatkowo świetnie rozgrzewają, dlatego warto przygotowywać je w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Niewiele osób zdaje sobie także sprawę, że jedzenie zup pozwala nawodnić organizm. Sprawdź, jak przygotować pyszną zupę cukniową z klopsikami. 

Sprawdź także: Kurczak smakuje wybornie, ale kawa z tą przyprawą to petarda. Smaczna i do tego odchudza

Przepis na zupę cukiniową z klopsikami

Zupa krem z cukinii pozwoli ci przemycić mnóstwo warzyw w jednym posiłku, dzięki czemu nawet niejadki, które za nimi nie przepadają, z pewnością zjedzą ją z apetytem. Klopsiki będą natomiast pyszne i wyraziste, dzięki dodatkowi musztardy i majeranku. Do dekoracji wykorzystaj posiekany szczypiorek. 

Zupa cukiniowa: 

  • 4 ziemniaki,  
  • 1 duża cukinia,  
  • 1 por, 
  • 3 ząbki czosnku,  
  • 30 ml mleka,  
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia,  
  • odrobina gałki muszkatołowej,  
  • odrobina kminku mielonego,  
  • sól i pieprz, 
  • szczypiorek do dekoracji.

Klopsiki: 

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,  
  • 1 jajko,  
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • 1 łyżeczka musztardy,  
  • sól, pieprz, majeranek do smaku, 
  • tłuszcz do smażenia.

Jak zrobić zupę cukiniową z klopsikami? 

W misce połącz mielone mięso z jajkiem, bułką tartą, musztardą oraz przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Z powstałej masy uformuj małe Klopsiki. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na średnim ogniu, aż będą złociste i dobrze wysmażone. Odłóż je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój na kawałki (możesz obrać, ale nie jest to konieczne, skórka doda zupie koloru). Pora pokrój w krążki, a czosnek posiekaj.  

W garnku średniej wielkości rozgrzej tłuszcz i dodaj pora oraz czosnek. Smaż, aż por zmięknie i będzie szklisty. Dodaj ziemniaki i cukinię, wymieszaj, a następnie zalej wodą tak, aby warzywa były lekko przykryte. Gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. 

Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij garnek z ognia i zblenduj całą zawartość na gładki krem. Dodaj mleko, odrobinę gałki muszkatołowej oraz kminku mielonego. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę ponownie zagotuj na małym ogniu, mieszając, aż mleko się połączy z resztą składników. Delikatnie przełóż klopsiki, zamieszaj i całość podgrzej przed podaniem.  Udekoruj zupę świeżo posiekanym szczypiorkiem.  

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje
 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zacznij niedzielę sycącym śniadaniem na słodko. Idealne danie na jesienne dni

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa