Reklama
Reklama

Takiego piernika jeszcze nie jadłeś. Bazą jest pomarańczowe warzywo

Piernik kojarzy się z korzennymi przyprawami, kakao i powidłami śliwkowymi. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że nie ma tu miejsca dla składników takich jak marchewka. Okazuje się jednak, że receptura z użyciem słodkiego warzywa może być ciekawą alternatywą dla klasycznych przepisów. Sprawdź, jak zrobić piernik marchewkowy.

Jeśli do swoich dań i wypieków lubisz przemycać warzywa, tak aby nie było ich czuć, przepis na piernik marchewkowy na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzi wilgotny, puszysty i odpowiednio słodki. Marchewka doskonale komponuje się z przyprawą piernikową, a całości dopełnia delikatna, śmietankowa polewa. To ciasto, które na pewno zaskoczy twoją rodzinę w te święta Bożego Narodzenia. 

Sprawdź także:  Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy

Reklama

Przepis na piernik marchewkowy 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 24 x 24 cm. 

Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować:

  • 320 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 4 łyżeczki kakao ciemnego, 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika, 
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru, 
  • 150 ml oleju rzepakowego, 
  • 2,5 szklanki startej marchewki. 

Dodatkowo: 

  • 100 g serka śmietankowego, 
  • 3 łyżeczki miodu, 
  • 2 łyżki masła.

Jak zrobić piernik marchewkowy?  

Do jednej miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj. 

Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie jasna i puszysta. 

Do ubitych jaj, cienką strużką, cały czas miksując, wlewaj olej. 

Gdy masa się połączy, zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo suche składniki, łyżka po łyżce. 

Kiedy masa będzie jednolita, dorzuć startą marchewkę i wymieszaj całość łyżką. Przelej ciasto do formy 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Po wyjęciu sprawdź patyczkiem - jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. 

Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Po ostudzeniu przekrój je wzdłuż na pół.  

Masło utrzyj na jasną masę. Dodawaj serek śmietankowy partiami i cały czas ubijaj. Dodaj miód i wymieszaj. Posmaruj cienką warstwą środek piernika marchewkowego, przykryj go i wierzch również pokryj polewą. Odstaw do stężenia. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Puszyste, delikatne blaty i czekoladowe nadzienie. Idealne ciasto na mikołajki

Ten japoński omlet to śniadaniowy hit. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda

Gdy serwuję do obiadu, mąż aż cmoka z zadowoleniem. Ta duszona kapusta z cebulą to mój hit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | Boże Narodzenie