Takiego piernika jeszcze nie jadłeś. Bazą jest pomarańczowe warzywo
Piernik kojarzy się z korzennymi przyprawami, kakao i powidłami śliwkowymi. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że nie ma tu miejsca dla składników takich jak marchewka. Okazuje się jednak, że receptura z użyciem słodkiego warzywa może być ciekawą alternatywą dla klasycznych przepisów. Sprawdź, jak zrobić piernik marchewkowy.
Jeśli do swoich dań i wypieków lubisz przemycać warzywa, tak aby nie było ich czuć, przepis na piernik marchewkowy na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzi wilgotny, puszysty i odpowiednio słodki. Marchewka doskonale komponuje się z przyprawą piernikową, a całości dopełnia delikatna, śmietankowa polewa. To ciasto, które na pewno zaskoczy twoją rodzinę w te święta Bożego Narodzenia.
Sprawdź także: Nietypowe deser na Boże Narodzenie. Waniliowe ciasto Śnieżne Zaspy
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Dobrze sprawdzi się forma o wymiarach 24 x 24 cm.
Do przygotowania tego ciasta, będziesz potrzebować:
- 320 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżeczki kakao ciemnego,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 3 jajka,
- 200 g cukru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 2,5 szklanki startej marchewki.
Dodatkowo:
- 100 g serka śmietankowego,
- 3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki masła.
Do jednej miski przesiej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie jasna i puszysta.
Do ubitych jaj, cienką strużką, cały czas miksując, wlewaj olej.
Gdy masa się połączy, zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo suche składniki, łyżka po łyżce.
Kiedy masa będzie jednolita, dorzuć startą marchewkę i wymieszaj całość łyżką. Przelej ciasto do formy 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Po wyjęciu sprawdź patyczkiem - jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Wystudzone ciasto wyjmij z formy. Po ostudzeniu przekrój je wzdłuż na pół.
Masło utrzyj na jasną masę. Dodawaj serek śmietankowy partiami i cały czas ubijaj. Dodaj miód i wymieszaj. Posmaruj cienką warstwą środek piernika marchewkowego, przykryj go i wierzch również pokryj polewą. Odstaw do stężenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste, delikatne blaty i czekoladowe nadzienie. Idealne ciasto na mikołajki
Ten japoński omlet to śniadaniowy hit. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Gdy serwuję do obiadu, mąż aż cmoka z zadowoleniem. Ta duszona kapusta z cebulą to mój hit