Ten deser jest kosmicznie pyszny. Zrób Ciasto Gwiezdne Ścieżki
Najbardziej lubisz biszkoptowe wypieki ze słodkim, delikatnym kremem? Jeśli tak, Ciasto Gwiezdne Ścieżki może przypaść ci do gustu. Jego sekretem jest połączenie dwóch puszystych, sześciojajecznych biszkoptów - jeden z nich wyróżnia waniliowy aromaty, drugi urozmaicony został ziarnami maku. Takie ciasto idealnie sprawdzi się podczas nadchodzącego okresu bożonarodzeniowego.
Przekrojone ciasto Gwiezdne Ścieżki budzi skojarzenia z rozgwieżdżonym niebem, Drogą Mleczną... Przede wszystkim jednak to przysłowiowe "niebo w gębie". Pyszne biszkopty idealnie będą komponować się z maślano-budyniowym kremem. Bez obaw, wypiek na pewno nie wyjdzie mdły, ponieważ w przepisie znalazły się także kwaskowate drylowane czereśnie.
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, koniecznie zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się prostokątna forma o wymiarach 25x35 cm.
Składniki na biszkopt waniliowy:
- 6 jajek,
- 160 g mąki tortowej,
- 180 g drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (około 15 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na biszkopt makowy:
- 6 jajek,
- 60 g mąki pszennej,
- 80 g drobnego cukru,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g suchego maku.
Składniki na krem budyniowy:
- 750 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe z cukrem (2x60 g),
- 300 g miękkiego masła,
- 3 łyżki drobnego cukru.
Dodatkowo:
- 500 g drylowanych czereśni (np. z kompotu),
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Przygotuj biszkopt waniliowy. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodaj cukier i cukier waniliowy, a gdy się rozpuszczą, dodaj po jednym żółtku. Na koniec partiami przesiej do piany mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając ciasto szpatułą.
Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x35 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy, ułóż na kratce do góry dnem i zdejmij papier. Pozostaw do ostudzenia. Przekrój na dwa blaty.
Przygotuj biszkopt makowy w taki sam sposób, jak waniliowy (z pominięciem cukru waniliowego). Mak dodaj na sam koniec i także delikatnie wymieszaj szpatułą. Upiecz biszkopt makowy w formie, w której piekł się biszkopt waniliowy. Ostudź na kratce, ale nie przekrawaj.
Ugotuj budyń zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w mniejszej ilości (750 ml) mleka. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego budyń.
Odcedź czereśnie i wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną.
Wyłóż połowę kremu na pierwszy z blatów biszkoptu waniliowego. Rozłóż połowę czereśni na warstwie kremu i powciskaj je delikatnie do środka. Przykryj biszkoptem makowym. Rozprowadź na nim resztę kremu i także powciskaj w niego wiśnie. Na wierzchu ułóż drugi blat biszkoptu waniliowego. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem udekoruj ciasto według uznania, np. bitą śmietaną i kawałkami świeżych owoców.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dzięki nim czujesz świąteczną atmosferę. Mięciutkie pierniczki lepsze niż ze sklepu
Znudziły ci się te z cukinii lub ziemniaków? Zrób wytrawne placuszki z dyni
Rozgrzewa lepiej niż rosół, syci na wiele godzin. Zupa idealna na jesienno-zimową chandrę