Ten obiad to kwintesencja jesieni. Prosta zapiekanka z dynią
Obiad bez dodatku mięsa może być pyszny i pożywny. Wystarczy, że przemycisz do niego sporą porcję sycących warzyw. W tym przypadku będą to ziemniaki i dynia, które w połączeniu z wyrazistymi dodatkami - suszonymi pomidorami, serem feta i parmezanem - pomogą ci skomponować prawdziwą bombę smaków. Jesienna zapiekanka z dynią sprawdzi się doskonale, gdy masz ochotę na zdrowy i prosty w przygotowaniu posiłek.
Dynia to bardzo zdrowe warzywo, które w jesiennych recepturach przewija się nieustannie. Nic dziwnego, świetnie wpływa na zdrowie jelit, ma korzystnie działanie na układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłowe widzenie, oraz kondycję skóry. Można zrobić z niej zupę, wyśmienite ciasto, lub tak jak w tym przypadku, zapiekankę. Danie jest pyszne i kremowe, oprócz warzyw, znajdziesz tu także jajka, śmietanę oraz sery, dzięki czemu wychodzi wyjątkowo pyszna i kremowa. Zapiekanka z dynią świetnie smakuje także odgrzana na drugi dzień, dlatego warto zrobić ją w większej ilości.
Sprawdź także: Ryż zapiekany z filetami dla zabieganych. Mięso wychodzi miękkie i pełne smaku
Zapiekanka z dynią to jedno z tych dań, które możesz modyfikować w zależności od preferencji. Świetnie pasować będzie tu także tarty żółty ser lub mozzarella, możesz także dodać czerwoną cebulę, czosnek, oliwki lub kapary.
Składniki:
- 1 mała dynia,
- 500 g ziemniaków,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 150 g sera typu feta,
- 4 pomidory suszone,
- 100 g tartego parmezanu,
- 1 łyżka oliwy,
- 3 jajka,
- 50 g kwaśnej śmietany,
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki kuminu.
Dynię obierz, umyj, a następnie pokrój miąższ w kostkę. Ziemniaki obierz i również podziel na mniejsze części. Całość ułóż na blaszce do pieczenia. Polej oliwą i posól. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 15-18 minut, aby warzywa zmiękły. Wtedy przełóż do głębokiego naczynia.
W tym czasie przygotuj sos. Śmietanę energicznie wymieszaj z jajkami. Posól i popieprz, a także dopraw kuminem. Zamieszaj.
Szpinak opłucz i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory suszone podziel na mniejsze części. Ser typu feta pokrusz. Przełóż do dyni i ziemniaków. Zamieszaj. Zalej całość sosem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut aż jajka się zetną. Wtedy wyłóż zapiekankę z dynią i posyp całość obficie parmezanem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole
Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem