Reklama
Reklama

Ten obiad to kwintesencja jesieni. Prosta zapiekanka z dynią

Obiad bez dodatku mięsa może być pyszny i pożywny. Wystarczy, że przemycisz do niego sporą porcję sycących warzyw. W tym przypadku będą to ziemniaki i dynia, które w połączeniu z wyrazistymi dodatkami - suszonymi pomidorami, serem feta i parmezanem - pomogą ci skomponować prawdziwą bombę smaków. Jesienna zapiekanka z dynią sprawdzi się doskonale, gdy masz ochotę na zdrowy i prosty w przygotowaniu posiłek.

Dynia to bardzo zdrowe warzywo, które w jesiennych recepturach przewija się nieustannie. Nic dziwnego, świetnie wpływa na zdrowie jelit, ma korzystnie działanie na układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłowe widzenie, oraz kondycję skóry. Można zrobić z niej zupę, wyśmienite ciasto, lub tak jak w tym przypadku, zapiekankę. Danie jest pyszne i kremowe, oprócz warzyw, znajdziesz tu także jajka, śmietanę oraz sery, dzięki czemu wychodzi wyjątkowo pyszna i kremowa. Zapiekanka z dynią świetnie smakuje także odgrzana na drugi dzień, dlatego warto zrobić ją w większej ilości. 

Sprawdź także:  Ryż zapiekany z filetami dla zabieganych. Mięso wychodzi miękkie i pełne smaku

Przepis na zapiekankę z dynią

Zapiekanka z dynią to jedno z tych dań, które możesz modyfikować w zależności od preferencji. Świetnie pasować będzie tu także tarty żółty ser lub mozzarella, możesz także dodać czerwoną cebulę, czosnek, oliwki lub kapary

Składniki: 

  • 1 mała dynia, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 150 g świeżego szpinaku, 
  • 150 g sera typu feta, 
  • 4 pomidory suszone, 
  • 100 g tartego parmezanu, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g kwaśnej śmietany, 
  • sól i pieprz, 
  • pół łyżeczki kuminu. 

Jak zrobić zapiekankę z dynią? 

Dynię obierz, umyj, a następnie pokrój miąższ w kostkę. Ziemniaki obierz i również podziel na mniejsze części. Całość ułóż na blaszce do pieczenia. Polej oliwą i posól. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na 15-18 minut, aby warzywa zmiękły. Wtedy przełóż do głębokiego naczynia. 

W tym czasie przygotuj sos. Śmietanę energicznie wymieszaj z jajkami. Posól i popieprz, a także dopraw kuminem. Zamieszaj. 

Szpinak opłucz i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory suszone podziel na mniejsze części. Ser typu feta pokrusz. Przełóż do dyni i ziemniaków. Zamieszaj. Zalej całość sosem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut aż jajka się zetną. Wtedy wyłóż zapiekankę z dynią i posyp całość obficie parmezanem.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność

Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole

Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne