Reklama
Reklama

Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie ma lepszych faworków

Najlepsze przepisy to te tradycyjne, prawda? Jeżeli chodzi o faworki, te nie mają sobie równych. Przepis prosto z zeszytu babci Zosi sprawdza się od wielu lat. Koniecznie go wypróbuj, cała rodzina będzie zachwycona.

Klasyczne faworki powstają z kruchego, cienkiego ciasta. Przepis babci Zosi jest zupełnie inny. Faworki z jej przepisu wychodzą niesamowicie delikatne i puszyste. Jej sekretna receptura pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, a przy tym nie ustępuje smaku innym karnawałowym deserom.

Puchate faworki cudownie smakują oprószone cukrem pudrem, podane w towarzystwie domowej konfitury. Deser palce lizać!

Puchate faworki babci Zosi - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:

Reklama

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
  • szczypta soli,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 2 żółtka jaj,
  • całe jajko,
  • łyżka spirytusu.

Do smażenia:

  • olej

Do oprószenia:

  • cukier puder

Puchate faworki babci Zosi - przepis

Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i śmietanę. Wbij jajko i dwa żółtka. Wlej łyżkę spirytusu. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Wytnij paski o szerokości około 3,5 cm. Każdy z nich podziel na romby o długości 15 cm. W każdym z nich zrób nacięcie o długości 3 cm. Przez środek przepuść jeden koniec faworka.

Do garnka wlej litr oleju. Faworki smaż partiami na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone, puchate faworki babci Zosi odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem deser oprósz cukrem pudrem.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Niezwykle soczyste i aromatyczne. Udka kurczaka inaczej to mój ulubiony przepis

Nie ma prostszego przepisu. Dziś zrobię ciasto bananowe, które zawsze się udaje

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: faworki