Ten przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Nie ma lepszych faworków
Najlepsze przepisy to te tradycyjne, prawda? Jeżeli chodzi o faworki, te nie mają sobie równych. Przepis prosto z zeszytu babci Zosi sprawdza się od wielu lat. Koniecznie go wypróbuj, cała rodzina będzie zachwycona.
Klasyczne faworki powstają z kruchego, cienkiego ciasta. Przepis babci Zosi jest zupełnie inny. Faworki z jej przepisu wychodzą niesamowicie delikatne i puszyste. Jej sekretna receptura pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, a przy tym nie ustępuje smaku innym karnawałowym deserom.
Puchate faworki cudownie smakują oprószone cukrem pudrem, podane w towarzystwie domowej konfitury. Deser palce lizać!
Do przygotowania tego przepisu potrzebne są:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
- szczypta soli,
- 150 g śmietany 18%,
- 2 żółtka jaj,
- całe jajko,
- łyżka spirytusu.
Do smażenia:
- olej
Do oprószenia:
- cukier puder
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i śmietanę. Wbij jajko i dwa żółtka. Wlej łyżkę spirytusu. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Wytnij paski o szerokości około 3,5 cm. Każdy z nich podziel na romby o długości 15 cm. W każdym z nich zrób nacięcie o długości 3 cm. Przez środek przepuść jeden koniec faworka.
Do garnka wlej litr oleju. Faworki smaż partiami na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone, puchate faworki babci Zosi odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem deser oprósz cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl
Zobacz też:
Polskie kapary to skarbnica witamin. Mało kto wie, że są jadalne i bardzo zdrowe
Zrób, gdy masz ochotę na fast-fooda. Parówki zawijane w chlebie
Schabowe wyszły twarde jak podeszwa? Dodaj jeden składnik, a staną się soczyste i miękkie