Ten przepis na kotlety ma ponad 120 lat. I nie ma w nich grama mięsa
Rezygnujesz z jedzenia mięsa? A może chcesz spróbować roślinnego zamiennika kotletów mielonych? W obu przypadkach idealnie sprawdzi się przepis na kotlety z kalafiora z 1900 roku. Zachwyci cię smak tego delikatnego warzywa, które zostało ukryte w chrupiącej panierce.
Warzywne kotlety pojawiły się na stołach ponad 120 lat temu. Robione je wówczas z różnych warzyw, kasz albo roślin strączkowych. Tym razem skupimy się na kotletach z kalafiora. Jak je zrobić? Z czym je podawać? Sprawdź już teraz.
Składniki:
- 500 g kalafiora,
- 2 jajka,
- cebula,
- łyżka masła,
- 5 łyżek bułki tartej,
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Panierka:
- 3 mąki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka masła lub oleju.
Wykonanie:
Przygotowanie kotletów zacznij od ugotowania kalafiora. Potem odsącz go z wody i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Nie polecamy robić tego blenderem, ponieważ warzywo będzie miało za rzadką konsystencję.
W kolejnym kroku zeszklij cebulę na maśle i dodaj do niej kalafior. Następnie dorzuć jeszcze żółtka jajek, natomiast białka ubij na sztywną pianę.
Potem dopraw kalafiorową masę, wsyp bułkę tartą i wmieszaj pianę z białek. Zacznij formować kotlety.
Każdy kotlet z kalafiora obtaczaj w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż kotlety na maśle lub na oleju.
Kotlety z kalafiora mogą być serwowane na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Nie musimy jednak traktować ich jedynie jako danie obiadowe. Kotlety z kalafiora można podawać na kolację z ulubionym sosem lub śmietaną. Warto obsypać je koperkiem bądź szczypiorkiem.
Źródło: terazgotuje.pl, W. Zawadzka - "Kucharka litewska " (1900 r.), pularda.com.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut