Reklama
Reklama

Ten przepis na kotlety ma ponad 120 lat. I nie ma w nich grama mięsa

Rezygnujesz z jedzenia mięsa? A może chcesz spróbować roślinnego zamiennika kotletów mielonych? W obu przypadkach idealnie sprawdzi się przepis na kotlety z kalafiora z 1900 roku. Zachwyci cię smak tego delikatnego warzywa, które zostało ukryte w chrupiącej panierce.

Warzywne kotlety pojawiły się na stołach ponad 120 lat temu. Robione je wówczas z różnych warzyw, kasz albo roślin strączkowych. Tym razem skupimy się na kotletach z kalafiora. Jak je zrobić? Z czym je podawać? Sprawdź już teraz. 

Przepis na kotlety z kalafiora z 1900 roku

Składniki:

  • 500 g kalafiora,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • łyżka masła,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Panierka:

  • 3 mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła lub oleju. 

Wykonanie:

Przygotowanie kotletów zacznij od ugotowania kalafiora. Potem odsącz go z wody i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Nie polecamy robić tego blenderem, ponieważ warzywo będzie miało za rzadką konsystencję. 

W kolejnym kroku zeszklij cebulę na maśle i dodaj do niej kalafior. Następnie dorzuć jeszcze żółtka jajek, natomiast białka ubij na sztywną pianę. 

Potem dopraw kalafiorową masę, wsyp bułkę tartą i wmieszaj pianę z białek. Zacznij formować kotlety. 

Każdy kotlet z kalafiora obtaczaj w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smaż kotlety na maśle lub na oleju. 

Z czym podawać kotlety z kalafiora?

Kotlety z kalafiora mogą być serwowane na obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Nie musimy jednak traktować ich jedynie jako danie obiadowe. Kotlety z kalafiora można podawać na kolację z ulubionym sosem lub śmietaną. Warto obsypać je koperkiem bądź szczypiorkiem. 

Źródło: terazgotuje.pl, W. Zawadzka - "Kucharka litewska " (1900 r.), pularda.com.pl

Zobacz też:

Znudziły ci się klasyczne przetwory? Wypróbuj ogórki po francusku

Zapomniany przepis na gołąbki bez ryżu i mięsa. Po raz pierwszy jadłam je u znajomych pod Przemyślem

Na niedzielę zawsze robię Smaczek dziadziusia. Nigdy nie kończy się na jednym kawałku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe