Reklama
Reklama

To będzie grudniowy hit. Tak dobre, jak pierniczki, ale zrobisz znacznie szybciej

Grudzień już tuż-tuż, dlatego niektórzy myślami krążą wokół świąt, a przynajmniej mikołajek. Te pyszne ciasteczka korzenne przygotowane w twoim domu rozpoczną świąteczny sezon. Pachną cynamonem, imbirem i goździkami. Do tego są kruche i lekko maślane. Ciasto przygotujesz błyskawicznie w jednej misce.

Ciasteczka korzenne na mikołajki i święta

Ciasteczka korzenne to wspaniały zamiennik tradycyjnych pierników, zwłaszcza gdy brakuje czasu na długie dojrzewanie ciasta. Są kruche, aromatyczne i gotowe do jedzenia niemal od razu po upieczeniu. Świetnie sprawdzą się jako prezent na mikołajki czy pod choinkę. Ich charakterystyczny, piękny zapach (przypraw korzennych) wypełnia dom tak samo, jak klasyczne pierniki, a jednocześnie przygotowanie zajmuje tylko chwilę. To prosty sposób, żeby wprowadzić świąteczną atmosferę do kuchni.

Przeczytaj też: Placuszki z wczorajszych ziemniaków. Najlepszy przepisy z notatnika mojej babci

Reklama

Ciasteczka korzenne - przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej typu 450 + odrobina do podsypania, 
  • 100 g masła, 
  • 50 g cukru,  
  • 30 g miodu płynnego, 
  • jajko,  
  • 2 łyżeczki przypraw korzennych lub do piernika, 
  • łyżeczka kakao ciemnego.  

Sposób wykonania:

1. Miękkie masło umieść w misce i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Możesz użyć miksera lub łyżki. Wbij jajko, wlej miód i dokładnie wymieszaj.  

2. Do miski przesiej mąkę, przyprawy korzenne oraz kakao. Wymieszaj wszystko łyżką, aż składniki się połączą, a następnie zagnieć rękami gładkie, miękkie ciasto. 

3. Ciasto przełóż na blat podsypany mąką, uformuj kulę i owiń folią spożywczą. Schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut, dzięki czemu łatwiej będzie wałkować i wykrawać ciasteczka. 

4. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm. Im będą cieńsze, tym bardziej kruche i twarde. Wykrawaj ulubione kształty, np. gwiazdki, serduszka, choinki lub klasyczne kółka.  

5. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 8-12 minut do lekkiego zarumienienia brzegów. 

6. Po upieczeniu wystudź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce. Po kilku dniach staną się jeszcze bardziej aromatyczne i kruche. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Danie z królestwa śledzi. Wypróbuj na andrzejki, w święta zrobisz podwójną porcję

Roladki śledziowe na andrzejki. Są tak dobre, że powtórzysz na wigilię

Do naleśników dodałam jeden składnik, zmienił wszystko. Są najlepsze, moja rodzina się zajada

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Boże Narodzenie | przyprawy | słodycze | desery