Reklama
Reklama

To ciasto to hit wakacji! Bez pieczenia i przygotujesz je błyskawicznie

Wakacje to czas, którego wyczekujemy z niecierpliwością przez cały rok. Wtedy możemy oderwać się od codziennych obowiązków i zatopić się w letnim, błogim relaksie. To czas wytchnienia, ale i ekscytujących przygód. Gdy wyobrażamy sobie ciasto, które mogłoby odzwierciedlać tę radość i beztroskę, na myśl przychodzi nam lekkie, puszyste ciasto pełne owoców. Takie jest właśnie ciasto na pierwszy dzień wakacji – dowiedz się, jak przygotować to pyszne ciasto.

Ciasto pierwszy dzień wakacji już na zawsze zagości w Twoim domu jako pyszny i udany za każdym razem wypiek! Będzie przywoływał wspomnienia o beztroskim rozpoczęciu lata oraz słonecznych dniach. Przygotowanie tego ciasta to świetny sposób na uczczenie początku lata i rozpoczęcie wakacji. Każdy kęs to eksplozja letnich, owocowych smaków, które od razu poprawią twój nastrój.

Czym jest ciasto pierwszy dzień wakacji?

Ciasto na pierwszy dzień wakacji to połączenie biszkoptowego spodu ze słodkim śmietankowym wnętrzem oraz malinową galaretką z owocami. Całość jest lekka jak chmurka, pełna świeżych owoców i orzeźwiających letnich smaków. W tym cieście możesz skorzystać z różnych sezonowych owoców, maliny zamienić na ulubione truskawki, czy użyć innego smaku galaretki, a ciasto wyjdzie równie pyszne. W przepisie użyliśmy malin oraz borówek, które w duecie nie tylko smakują, ale i wyglądają bajecznie kolorowo.

Ciasto pierwszy dzień wakacji - przepis

Jedną z największych zalet tego ciasta, jest jego szybkość przygotowania. Nie wymaga pieczenia biszkoptu, ani skomplikowanych technik kulinarnych. Dzięki prostocie i szybkości wykonania ciasta bez pieczenia, będziesz mógł szybciej cieszyć się smakiem wakacji i mieć więcej czasu na letnie przyjemności.

Składniki:

  • 120 g biszkoptów 
  • 750 g śmietanki 30% 
  • 400 g serka homogenizowanego  
  • 250 g mascarpone 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 galaretka przezroczysta (może być winogronowa) 
  • 1 galaretka malinowa 
  • 500 ml wody 
  • garść malin 
  • garść borówek 

Wykonanie:

Do wykonania ciasta potrzebna będzie tortownica 26 cm oraz miska. Pamiętaj również, aby jajka oraz śmietanka były w temperaturze pokojowej, dzięki temu łatwiej będą się łączyły. Dlatego wyjmij je z lodówki nieco wcześniej.

Galaretkę przezroczystą rozpuść w 100 ml gorącej wody. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się rozpuściły. Drugą, malinową, zalej 400 ml wrzątku. Też dokładnie zamieszaj. Odstaw do przestygnięcia.  

Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Kiedy piana będzie już gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj. Dodaj mascarpone i serek homogenizowany. Zmiksuj krótko. Na koniec wlej tężejącą przezroczystą galaretkę i połącz składniki na jak najmniejszych obrotach. 

Na spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż biszkopty. Wylej masę śmietanową i przełóż ciasto do lodówki.  

Owoce umyj i osusz. Wrzuć je do galaretki malinowej, zamieszaj. Kiedy zacznie tężeć, przelej ją na masę śmietanową. 

Schłodź ciasto pierwszy dzień wakacji w lodówce przez kilka godzin. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL