Reklama
Reklama

To ciasto to prawdziwa letnia perełka. Szybko zostają po nim tylko okruszki

W ciepłe, letnie dni nikt nie ma ochoty spędzać długich godzin w kuchni. Co nie oznacza, że tracimy apetyt na słodkości i desery. W tym wypadku z pomocą przychodzą nam przepisy na ciasta takie jak "Letnia Perełka". To wyjątkowy, orzeźwiający deser, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil i nie wymaga uruchamiania piekarnika.

"Letnia perełka" to smakowite ciasto na herbatnikowym spodzie z kremową warstwą serową, zwieńczone galaretką z owocami leśnymi. Do jego wykonania możesz użyć mieszanki owoców leśnych lub dowolnych owoców jagodowych - truskawek, jagód, malin lub jeżyn. Deser jest idealny na gorące dni - soczysta warstwa owocowa idealnie komponuje się ze słodką masą serową, dzięki czemu otrzymujesz idealny balans między smakami kwaśnymi i słodkimi.  

Składniki na ciasto "Letnia Perełka"

Spód: 

  • 200 g herbatników lub ciastek zbożowych 
  • 80 g miękkiego masła  

Masa serowa: 

  • 1 kg sera twarogowego (dwukrotnie zmielonego białego sera lub twarogu z wiaderka) 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2-3 łyżeczki żelatyny 
  • 3-4 łyżki cukru pudru  

Warstwa owocowa: 

  • 2 galaretki o smaku leśnych owoców, truskawek lub malin 
  • 700 ml gorącej wody 
  • ok. 400 g owoców leśnych lub innych jagodowych (świeżych albo mrożonych) 

Przygotowanie ciasta "Letnia Perełka"

Tortownicę (średnica ok. 26-28 cm) wysmaruj masłem. Herbatniki lub ciastka zbożowe włóż do robota kuchennego i zblenduj lub umieść w woreczku strunowym i rozgnieć wałkiem do ciasta. Ważne, aby uzyskać konsystencję piasku. Pokruszone ciastka wsyp do miski, wlej rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj i wyłóż dno tortownicy, po czym mocno ugnieć łyżką. Wstaw tortownicę do schłodzenia do lodówki.  

Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Serek zmiksuj z łyżką przesianego cukru pudru, po czym dolej tężejącą żelatynę i ponownie zmiksuj. W osobnym naczyniu ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę, utrwalając pozostałym cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj obie masy i wyłóż na przygotowany spód. Wstaw tortownicę do lodówki na 1-2 godziny.  

W tym czasie rozpuść galaretki i odstaw do ostygnięcia. Świeże owoce umyj, osusz, ewentualnie usuń szypułki i listki, a mrożone owoce rozmroź na sicie. Wysyp owoce na zastygniętą masę serową i zalej tężejącą galaretkę. "Letnią perełkę" wstaw do lodówki na 2-4 godziny albo na całą noc. Ciasto podawaj schłodzone. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL