To jedne z najsmaczniejszych kotletów. Domownicy zawsze proszą o dokładkę
Filety z kurczaka to idealna baza do przygotowania wielu pysznych dań. Dobrze sprawdzają się do smażenia w panierce, czy grillowania. Jednak, jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników wyjątkowym obiadem, możesz przyrządzić siekane kotlety z kurczaka. Wychodzą delikatne, niezwykle smaczne, a ciągnący się ser sprawi, że zasmakują nawet największym niejadkom.
Jeśli masz ochotę na pyszny obiad, ale znudziła ci się klasyka, spróbuj tych siekanych kotletów z kurczaka z dodatkiem żółtego sera. Całość jest wyrazista, aromatyczna, bardzo wilgotna i rozpływająca się w ustach. Te kotlety będą ciekawym urozmaiceniem dla klasycznych mielonych czy schabowych. Twoja rodzina będzie cię o nie prosić regularnie, więc zapisz sobie ten przepis i powieś go w widocznym miejscu.
Sprawdź także: Jarskie kotlety na piątek i nie tylko. To potężna dawka witamin i minerałów
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 100 g sera żółtego,
- 80 g śmietany kwaśnej 18 proc.,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Gotowe kotlety najlepiej smakować będą z ziemniakami. Możesz podać je w formie purée, ugotować je i posypać koperkiem, lub pokroić w łódeczki i upiec w piekarniku. Nie zapomnij również o warzywnym dodatku, postaw na mizerię, klasyczną surówkę z białej kapusty i marchewki, lub przygotuj sałatkę grecką.
Mięso umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Usuń ewentualną skórę i kości. Pokrój je w drobną kostkę ostrym nożem, a następnie powtarzaj proces aż uzyskasz bardzo drobno posiekaną masę. Przełóż filet do dużej miski.
Żółty ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach i dodaj wiórki do mięsa. Dopraw całość do smaku. Do masy mięsnej dodaj śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Za pomocą łyżki nakładaj dość cienkie kotleciki. Smaż je z każdej strony przez co najmniej 5 minut, pod przykryciem. Z wierzchu powinny się ładnie zarumienić.
Siekane kotlety z kurczaka podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu jogurtowego czy czosnkowego.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ryba w nowej odsłonie. Zaskocz bliskich nietypowym obiadem
To jedno z moich ulubionych połączeń. Sałatka z kurczakiem i granatem jest idealna na lunch do pracy
Prosty patent na pozbycie się twardych włókien w szparagach. Będą idealnie chrupiące