Jarskie kotlety na piątek i nie tylko. To potężna dawka witamin i minerałów
Kotlety kalafiorowe ze szpinakiem to pyszna i zdrowa propozycja dla osób poszukujących roślinnych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Ich delikatna struktura i bogactwo smaku sprawiają, że doskonale sprawdzają się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do sałatek czy kanapek. Sprawdź, jak można je szybko przygotować.
Polacy ograniczają spożycie mięsa. Niektórzy robią to z powodów zdrowotnych (chęć obniżenia cholesterolu lub wagi) lub światopoglądowych (wegetarianie, weganie, wierzący), a jeszcze inni - ekonomicznych (drożyzna). Coraz częściej na talerzach obok kotletów schabowych czy mielonych pojawiają się również kotlety warzywne.
Te zrobione z mieszanki kalafiora, szpinaku, świeżych ziół i orzechów są wyjątkowo zdrowe. W składzie zawierają witaminy A, C, K i te z grupy B, błonnik pokarmowy, magnez, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także przeciwutleniacze. Jedzone często usprawnią trawienie, wesprą układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy, uchronią przed anemią i poprawią funkcje poznawcze (koncentrację oraz pamięć).
Składniki:
- średni kalafior (ok. 800 g),
- 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 2 jajka,
- 1/2 cebuli,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej lub bułki tartej,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. pietruszka, koperek, bazylia),
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób wykonania:
Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie przez 5-7 minut, aż będzie miękki. Odcedź i dokładnie osusz, a następnie drobno posiekaj lub rozgnieć.
Jeśli używasz świeżego szpinaku, podsmaż go na patelni do momentu, aż zmniejszy objętość. Jeśli używasz mrożonego, rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek.
W dużej misce połącz posiekany kalafior, przygotowany szpinak, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajka, mąkę lub bułkę tartą, posiekane orzechy i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Z masy formuj niewielkie kotlety. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj więcej mąki lub bułki tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, po około 4-5 minut z każdej strony.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekspresowa zapiekanka z cukinią. Najprostszy obiad, gdy nie masz pomysłu
Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej