Reklama
Reklama

Jarskie kotlety na piątek i nie tylko. To potężna dawka witamin i minerałów

Kotlety kalafiorowe ze szpinakiem to pyszna i zdrowa propozycja dla osób poszukujących roślinnych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Ich delikatna struktura i bogactwo smaku sprawiają, że doskonale sprawdzają się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do sałatek czy kanapek. Sprawdź, jak można je szybko przygotować.

Kotlety kalafiorowe ze szpinakiem na jarski obiad

Polacy ograniczają spożycie mięsa. Niektórzy robią to z powodów zdrowotnych (chęć obniżenia cholesterolu lub wagi) lub światopoglądowych (wegetarianie, weganie, wierzący), a jeszcze inni - ekonomicznych (drożyzna). Coraz częściej na talerzach obok kotletów schabowych czy mielonych pojawiają się również kotlety warzywne

Te zrobione z mieszanki kalafiora, szpinaku, świeżych ziół i orzechów są wyjątkowo zdrowe. W składzie zawierają witaminy A, C, K i te z grupy B, błonnik pokarmowy, magnez, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także przeciwutleniacze. Jedzone często usprawnią trawienie, wesprą układ odpornościowy i sercowo-naczyniowy, uchronią przed anemią i poprawią funkcje poznawcze (koncentrację oraz pamięć). 

Reklama

Kotlety kalafiorowe ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • średni kalafior (ok. 800 g),
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 
  • 2 jajka, 
  • 1/2 cebuli, 
  • ząbek czosnku, 
  • 2 łyżki mąki pszennej lub bułki tartej, 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. pietruszka, koperek, bazylia), 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej roślinny do smażenia. 

Sposób wykonania:

Podziel kalafiora na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie przez 5-7 minut, aż będzie miękki. Odcedź i dokładnie osusz, a następnie drobno posiekaj lub rozgnieć. 

Jeśli używasz świeżego szpinaku, podsmaż go na patelni do momentu, aż zmniejszy objętość. Jeśli używasz mrożonego, rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulę oraz czosnek. 

W dużej misce połącz posiekany kalafior, przygotowany szpinak, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajka, mąkę lub bułkę tartą, posiekane orzechy i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. 

Z masy formuj niewielkie kotlety. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj więcej mąki lub bułki tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor, po około 4-5 minut z każdej strony. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowa zapiekanka z cukinią. Najprostszy obiad, gdy nie masz pomysłu

Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej

W PRL-u babcie robiły wnukom regularnie. Na jelita działa jak balsam, najlepszy jest ze świeżych truskawek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | warzywa | szpinak | placki | dania główne