Reklama
Reklama

To jedno z najdelikatniejszych ciast. Przepis na Śnieżną Górę

Z jabłek można zrobić wiele pysznych ciast. Najpopularniejsza jest oczywiście klasyczna szarlotka, jeśli jednak masz ochotę na coś ciekawego, skuś się na przygotowanie ciasta Śnieżna Góra. W tym deserze, oprócz warstwy jabłkowej, króluje również delikatna pianka śmietanowa, a jego zwieńczeniem są kleksy z białej i ciemnej czekolady. Taki deser zachwyci twoich gości i domowników.

Ciasto Śnieżna Góra idealnie łączy w sobie puszysty biszkopt, słodko-kwaśne jabłka i pyszną, kremową warstwę bitej śmietany. Doskonale sprawdzi się do filiżanki kawy lub herbaty na wszystkie rodzinne uroczystości. Jest lekkie, rozpływa się w ustach, oraz zachwyca delikatnością. Na pewno trudno będzie ci odmówić sobie sięgnięcia po dokładkę. 

Sprawdź także: Wylewam serową masę na kruchy spód. Sernik wychodzi obłędnie smaczny

Reklama

Przepis na ciasto Śnieżna Góra

Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 25x35 cm. 

Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować: 

  • 80 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru, 
  • 4 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 40 g mąki ziemniaczanej, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 3 łyżki herbaty,
  • 100 g dżemu jabłkowego. 

Składniki na warstwę jabłkową: 

  • 1 kg jabłek, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 500 ml wody, 
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka żelatyny, 
  • 50 ml gorącej wody. 

Dodatkowo: 

  • 50 g białej czekolady, 
  • 10 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić ciasto Śnieżna Góra?

Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. W osobnej misce wymieszaj przesiane mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj je do masy jajecznej w 2-3 partiach i delikatnie wymieszaj szpatułką, by piana nie opadła. 

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piecz ciasto przez 25−30 minut, do suchego patyczka. Ostudź, a następnie nawilż herbatą. Ostudzony spód posmaruj dżemem jabłkowym. 

Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka razem z cukrem i cynamonem. Gotuj je na małym ogniu do miękkości i zdejmij owoce z ognia. 

Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i dodaj mieszaninę do uduszonych jabłek. Szybko wymieszaj i odstaw do przestudzenia oraz lekkiego stężenia. Lekko tężejącą masę z jabłkami przelej na posmarowany dżemem spód i wstaw całość do lodówki. 

Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Bardzo zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Całość dobrze wymieszaj. 

Złóż ciasto.Wyłóż bitą śmietanę na masę jabłkową. Na wierzchu rozsyp wiórki z białej czekolady. 

Gorzką czekoladę rozpuść w małym garnuszku, a następnie polej nią górę ciasta, tworząc dekoracyjne esy floresy. Ciasto Śnieżna Góra wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia wszystkich mas. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Na obiad na 11 listopada nie będzie gęsiny. O dokładkę będą prosić nawet najbardziej wybredni goście

Ta przekąska zaskoczyła wszystkich na imprezie. Zniknęła jako pierwsza

Kultowe ciasto z PRL-u wraca w nowym wydaniu. Jest jeszcze lżejsze i smaczniejsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta