To jedno z najdelikatniejszych ciast. Przepis na Śnieżną Górę
Z jabłek można zrobić wiele pysznych ciast. Najpopularniejsza jest oczywiście klasyczna szarlotka, jeśli jednak masz ochotę na coś ciekawego, skuś się na przygotowanie ciasta Śnieżna Góra. W tym deserze, oprócz warstwy jabłkowej, króluje również delikatna pianka śmietanowa, a jego zwieńczeniem są kleksy z białej i ciemnej czekolady. Taki deser zachwyci twoich gości i domowników.
Ciasto Śnieżna Góra idealnie łączy w sobie puszysty biszkopt, słodko-kwaśne jabłka i pyszną, kremową warstwę bitej śmietany. Doskonale sprawdzi się do filiżanki kawy lub herbaty na wszystkie rodzinne uroczystości. Jest lekkie, rozpływa się w ustach, oraz zachwyca delikatnością. Na pewno trudno będzie ci odmówić sobie sięgnięcia po dokładkę.
Sprawdź także: Wylewam serową masę na kruchy spód. Sernik wychodzi obłędnie smaczny
Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się prostokątna blacha o wymiarach 25x35 cm.
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 80 g mąki pszennej,
 - 150 g cukru,
 - 4 jajka w rozmiarze L lub XL,
 - 40 g mąki ziemniaczanej,
 - 1 szczypta soli,
 - 3 łyżki herbaty,
 - 100 g dżemu jabłkowego.
 
Składniki na warstwę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
 - 3 łyżki cukru,
 - 2 opakowania galaretki cytrynowej,
 - 500 ml wody,
 - ½ łyżeczki cynamonu.
 
Składniki na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
 - 3 łyżki cukru pudru,
 - 1 łyżeczka żelatyny,
 - 50 ml gorącej wody.
 
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady,
 - 10 g gorzkiej czekolady.
 
Przygotuj ciasto. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj po jednym żółtku, miksując na małych obrotach. W osobnej misce wymieszaj przesiane mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodaj je do masy jajecznej w 2-3 partiach i delikatnie wymieszaj szpatułką, by piana nie opadła.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piecz ciasto przez 25−30 minut, do suchego patyczka. Ostudź, a następnie nawilż herbatą. Ostudzony spód posmaruj dżemem jabłkowym.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż je do garnka razem z cukrem i cynamonem. Gotuj je na małym ogniu do miękkości i zdejmij owoce z ognia.
Rozpuść galaretki w gorącej wodzie i dodaj mieszaninę do uduszonych jabłek. Szybko wymieszaj i odstaw do przestudzenia oraz lekkiego stężenia. Lekko tężejącą masę z jabłkami przelej na posmarowany dżemem spód i wstaw całość do lodówki.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej ją w kuchence mikrofalowej, wymieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Bardzo zimną kremówkę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.
Złóż ciasto.Wyłóż bitą śmietanę na masę jabłkową. Na wierzchu rozsyp wiórki z białej czekolady.
Gorzką czekoladę rozpuść w małym garnuszku, a następnie polej nią górę ciasta, tworząc dekoracyjne esy floresy. Ciasto Śnieżna Góra wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia wszystkich mas.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na obiad na 11 listopada nie będzie gęsiny. O dokładkę będą prosić nawet najbardziej wybredni goście
Ta przekąska zaskoczyła wszystkich na imprezie. Zniknęła jako pierwsza
Kultowe ciasto z PRL-u wraca w nowym wydaniu. Jest jeszcze lżejsze i smaczniejsze