Reklama
Reklama

To klasyka żydowskiej kuchni. Doskonała zapiekanka, jest tak dobra, że zabraknie na dokładki

Kiedy myślę o kuchni żydowskiej, od razu przychodzi mi ta potrawa. Sycący, aromatyczny - taki właśnie jest kugel. Jego podstawą są proste składniki, ale to właśnie w prostocie kryje się bogactwo tradycji i smaków, które przetrwało przez pokolenia i cieszy także dziś.

Kugel to tradycyjna potrawa szabatowa i świąteczna kuchni żydowskiej. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie podstawowych składników, jest bardzo łatwa do zrobienia, a syci na długo. Dzięki temu jest idealna nawet na co dzień, na obiad czy kolację.

Klasyka żydowskiej kuchni

Klasyka żydowskiej kuchni to bez wątpienia właśnie kugel. To danie w niezwykły sposób łączy tradycję i codzienność. Kiedyś przygotowywano ją bardzo często w szabat, również ze względów praktycznych. Kugiel nadawał się do długiego pieczenia w piecu, a następnie powolnego podgrzewania, dzięki czemu można było jeść go na ciepło nawet w dni, gdy gotowanie było zakazane. Śmiało można więc stwierdzić, że kugiel to potrawa zarówno symboliczna, jak i praktyczna.

Reklama

Co ciekawe, konkretny przepis na kugiel różni się w zależności od regionu czy rodziny. Najpopularniejszy jest oczywiście kugel ziemniaczany, ale można spotkać także kugiel makaronowy z dodatkiem jabłek czy rodzynek. Niezależnie od tego, o jakiej wersji tej potrawy mówimy, kugiel w tradycji żydowskiej jest symbolem wspólnoty i ogniska domowego.

Nie trzeba być wyznawcą konkretnej religii, aby przygotować kugel we własnej kuchni - to prostsze, niż myślisz.

Kugel ziemniaczany - oryginalny przepis

Lista składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 6 cebul,
  • 5 jajek,
  • pół szklanki oleju,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz,
  • olej do wysmarowania formy i do podsmażenia cebuli.

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Przełóż na sito, żeby woda odciekła. 

Obierz cebule, połowę z nich zetrzyj na tarce, drugą - posiekaj i podsmaż na oleju.

Przygotuj dużą miskę: przełóż do niej odsączone ziemniaki, dodaj zarówno startą jak i podsmażoną cebulę oraz pozostałe składniki, wszystko wymieszaj.

Naczynie żaroodporne lub keksówkę wysmaruj olejem i przełóż do niego masę ziemniaczaną. 

Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza, piecz przez godzinę. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciepła, kemowa i pachnąca. Trudno poprzestać na jednym kawałku

Zamiast kotleta wybieram kolorową ucztę. Ten obłędny farsz śni mi się po nocach

Klasyczne ciasto z masą budyniową i wiśniami. Na deser zrób Imieninowy Specjał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne