To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na weekend. Lawina czekolady otulona ciasteczkami
Brookie to propozycja dla osób, które lubią łączyć smaki i tekstury. Z jednej strony znajdziemy w nim miękkość i aksamit czekolady, z drugiej chrupkość ciasteczek. Przepis na ten wypiek wymaga wprawdzie przygotowania dwóch ciast, ale efekt będzie zniewalający. Brookie zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Jeśli znudziły ci się standardowe ciasta i szukasz wyjątkowego smaku, sięgnij po przepis na brookie. Ten deser zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie i znajduje się w menu wielu kafejek. Nic nie stoi ma przeszkodzie, by pyszne ciasto typu "dwa w jednym" upiec we własnej kuchni.
Pomysł na brookie zrodził się z chęci połączenia dwóch amerykańskich słodyczy: brownie i ciasteczek z kawałkami czekolady. Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Przyjemność jedzenia płynie tu jednocześnie z wilgotnej masy, chrupiących ciasteczek i rozpływającej się na języku czekolady.
To doskonałe rozwiązanie dla osób, którym trudno podjąć decyzję i dla tych, które chcą mieć wszystko naraz. Wymaga wprawdzie przygotowania dwóch ciast, ale piecze się je wymieszane na tej samej blaszce. W jednym wypieku mamy wszystko: miękkość, chrupkość i mieszające się smaki maślany z czekoladowym.
Przeczytaj też: Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata
Przepis na brookie łączy w sobie dwa desery, ale w gruncie rzeczy jest prosty. Nie wymaga przygotowywania kremów czy polew i misternego układania warstw, a obie masy przygotujesz szybko z użyciem miksera.
Składniki na masę ciasteczkową:
- 170 g masła,
- 150 g brązowego cukru,
- 50 g białego cukru,
- duże jajko,
- duże żółtko,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu,
- 250 g mąki uniwersalnej,
- szczypta soli,
- szczypta sody oczyszczonej,
- ok. 150 g deserowej czekolady o dużej zawartości kakao.
Składniki na masę brownie:
- 180 g gorzkiej lub deserowej czekolady,
- 170 g masła,
- 280 g cukru (biały lub brązowy),
- 3 duże jajka,
- duże żółtko,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropli aromatu,
- 100 g mąki uniwersalnej,
- 3-4 łyżki kakao w proszku,
- szczypta soli,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Przygotuj ciasteczkowe ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i dalej ucieraj. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych i wyrabiaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i znów wymieszaj.
Przejdź do przygotowania ciasta brownie. Posiekaj czekoladę i rozpuść, odstaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem, aż uzyskasz gładką masę. Następnie dodaj jajko i żółtko i ucieraj przez ok. minutę na wysokich obrotach, aż ciasto stanie się puszyste. Dolej ekstrakt waniliowy i czekoladę. Połącz suche składniki w osobnej misce i partiami dosypuj do ciasta, mieszając aż do uzyskania gładkiej masy.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej czekoladowe ciasto (brownie). Odrywaj duże kawałki ciasteczkowej masy, rozgniataj je w dłoniach, aby nabrały płaskiej formy i wciskaj w brownie. Gdy całe ciasto ciasteczkowe jest wyłożone, wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 30-40 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość
Łabądek lekki jak puch. Ciasto jest wilgotne, a krem rozpływa się w ustach
Czekoladowa eksplozja smaków, rozpływa się w ustach. Słodki Rozpustnik rozkocha w sobie wszystkich