To nie bigos ani gulasz. Poznaj przepis na rozgrzewającą kapustę po budapesztańsku
Jesteś wielbicielem kapuścianych dań? Z chęcią przygotowujesz bigos, kapuśniak, czy różne warianty sałatek i surówek? Jeśli tak, wypróbuj przepis na kapustę po budapesztańsku, która łączy cechy gulaszu i bigosu, ale w wersji wegetariańskiej. W tym niskokalorycznym daniu przemycisz całą masę warzyw. Taki obiad świetnie cię rozgrzeje i dostarczy cennych witamin i minerałów.
Chcesz jeść więcej warzyw, ale nie masz pomysłu, w jakich daniach je przemycić? Świetnie sprawdzi się do tego kapusta po budapesztańsku, w której znajdziesz prawdziwą bombę składników odżywczych. Kolorowe papryki, marchewka, cukinia, czosnek i cebula, oraz kompozycja przypraw sprawiają, że danie nie tylko jest pełne smaku, różnorodnych tekstur, ale i świetnie wpłynie na twój organizm.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika na długo cię nasyci i świetnie wpłynie na trawienie. Co więcej, obecne w warzywach witaminy i minerały pozytywnie wpłyną na odporność, jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Nie brakuje tu również antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Dodatek chili świetnie cię rozgrzeje, nawet w najchłodniejszy dzień. Takie danie będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą zrzucić nieco zbędnych kilogramów, a przy okazji zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Sprawdź, jak zrobić kapustę po budapesztańsku.
Sprawdź także: Kotlety mielone w nietypowym wydaniu. Zachwyciłam się nimi u koleżanki na imieninach
Skąd wzięła się nazwa kapusta po budapesztańsku? Prawdopodobnie zainspirowana została jedną z najpopularniejszych węgierskich potraw, czyli gulaszem, który pełny jest warzyw, oraz nie brakuje w nim papryki, najpopularniejszej, tamtejszej przyprawy. Gotowe danie możesz zaserwować na kilka sposobów. Świetnie smakuje podany jak bigos, z dodatkiem ulubionego pieczywa. Możesz także jeść ją jako gorący dodatek do dań z mięsem, kotletów, smażonych piersi z kurczaka, czy mielonych.
Składniki:
- 1 kg białej kapusty,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- kawałek papryczki chili,
- 2 marchewki,
- 1 cukinia,
- 2 cebule szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 400 g passaty pomidorowej,
- olej roślinny (do smażenia),
- 1 łyżka masła.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka kminku,
- ½ łyżeczki ziaren kolendry,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Usuń z kapusty wierzchnie liście i głąb. Odmierz około 1 kg liści i drobno je poszatkuj. Pozbądź się z papryki gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki. Chili pokrój w drobną kosteczkę. Obierz marchewki i cukinię. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Pokrój cebule w półkrążki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę w głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodaj czosnek, papryczkę chili i przyprawy - obie sproszkowane papryki, kminek, a także roztarte w moździerzu ziarna kolendry i ziela angielskiego. Smaż przez chwilę.
Dołóż na patelnię paprykę, cukinię i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Wlej na patelnię bulion. Gdy się zagotuje, przełóż całą zawartość patelni do odpowiednio dużego garnka.
Dołóż go garnka kapustę i passatę pomidorową. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną, a sos się zredukuje. Pod koniec dołóż łyżkę masła i wymieszaj.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapomniane mięso na rosół, rzadko kupujemy. Przywołuje smak i zapach dzieciństwa
Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?
Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby