Reklama
Reklama

To nie bigos ani gulasz. Poznaj przepis na rozgrzewającą kapustę po budapesztańsku

​Jesteś wielbicielem kapuścianych dań? Z chęcią przygotowujesz bigos, kapuśniak, czy różne warianty sałatek i surówek? Jeśli tak, wypróbuj przepis na kapustę po budapesztańsku, która łączy cechy gulaszu i bigosu, ale w wersji wegetariańskiej. W tym niskokalorycznym daniu przemycisz całą masę warzyw. Taki obiad świetnie cię rozgrzeje i dostarczy cennych witamin i minerałów.

Chcesz jeść więcej warzyw, ale nie masz pomysłu, w jakich daniach je przemycić? Świetnie sprawdzi się do tego kapusta po budapesztańsku, w której znajdziesz prawdziwą bombę składników odżywczych. Kolorowe papryki, marchewka, cukinia, czosnek i cebula, oraz kompozycja przypraw sprawiają, że danie nie tylko jest pełne smaku, różnorodnych tekstur, ale i świetnie wpłynie na twój organizm. 

Dzięki wysokiej zawartości błonnika na długo cię nasyci i świetnie wpłynie na trawienie. Co więcej, obecne w warzywach witaminy i minerały pozytywnie wpłyną na odporność, jest to szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym. Nie brakuje tu również antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Dodatek chili świetnie cię rozgrzeje, nawet w najchłodniejszy dzień. Takie danie będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą zrzucić nieco zbędnych kilogramów, a przy okazji zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Sprawdź, jak zrobić kapustę po budapesztańsku. 

Sprawdź także: Kotlety mielone w nietypowym wydaniu. Zachwyciłam się nimi u koleżanki na imieninach

Przepis na kapustę po budapesztańsku 

Skąd wzięła się nazwa kapusta po budapesztańsku? Prawdopodobnie zainspirowana została jedną z najpopularniejszych węgierskich potraw, czyli gulaszem, który pełny jest warzyw, oraz nie brakuje w nim papryki, najpopularniejszej, tamtejszej przyprawy. Gotowe danie możesz zaserwować na kilka sposobów. Świetnie smakuje podany jak bigos, z dodatkiem ulubionego pieczywa. Możesz także jeść ją jako gorący dodatek do dań z mięsem, kotletów, smażonych piersi z kurczaka, czy mielonych. 

Składniki: 

  • 1 kg białej kapusty,  
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka, 
  • kawałek papryczki chili, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 cukinia, 
  • 2 cebule szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 ml bulionu warzywnego, 
  • 400 g passaty pomidorowej, 
  • olej roślinny (do smażenia), 
  • 1 łyżka masła. 

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry, 
  • 4 ziarna ziela angielskiego, 
  • sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku). 

Jak zrobić kapustę po budapesztańsku? 

Usuń z kapusty wierzchnie liście i głąb. Odmierz około 1 kg liści i drobno je poszatkuj. Pozbądź się z papryki gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki. Chili pokrój w drobną kosteczkę. Obierz marchewki i cukinię. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Pokrój cebule w półkrążki. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę w głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodaj czosnek, papryczkę chili i przyprawy - obie sproszkowane papryki, kminek, a także roztarte w moździerzu ziarna kolendry i ziela angielskiego. Smaż przez chwilę.  

Dołóż na patelnię paprykę, cukinię i marchewkę. Smaż przez kilka minut. Wlej na patelnię bulion. Gdy się zagotuje, przełóż całą zawartość patelni do odpowiednio dużego garnka. 

Dołóż go garnka kapustę i passatę pomidorową. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną, a sos się zredukuje. Pod koniec dołóż łyżkę masła i wymieszaj.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomniane mięso na rosół, rzadko kupujemy. Przywołuje smak i zapach dzieciństwa

Na kiszonej kapuście zrobił się biały nalot. Czy można ją jeść?

Dziwnie wygląda, więc omijamy. Tymczasem ma mnóstwo kwasów omega 3, zapobiega stłuszczeniu wątroby

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta