Kotlety mielone w nietypowym wydaniu. Zachwyciłam się nimi u koleżanki na imieninach
Kotlety mielone świetnie smakują w klasycznej wersji na chrupiąco bez sosu. Mimo tego są bardzo dobrą bazą do tego, aby kombinować z różnymi dodatkami. Chcesz zaszaleć, zaskoczyć rodzinę i wypróbować nowej formy podania tych kotletów? Koniecznie wypróbuj kotlety mielone w tym nietypowym wydaniu. Zachwyciłam się nimi u koleżanki na imieninach i od razu wzięłam przepis.
Prawie każdy z nas słyszał o plackach po cygańsku, ale czy wiedzieliście o takich kotletach? Kotlety mielone po cygańsku to prawdziwa bomba. Raz spróbowałam i zakochałam się na dobre.
Pierwszy raz kotlety mielone po cygańsku miałam okazję spróbować u mojej koleżanki na imieninach. Są tak obłędne, że od razu poprosiłam o przepis, bo wiedziałam, że będę je robić u siebie. Mięso wychodzi niesamowicie miękkie i soczyste. Sos to głębia smaku i bogactwo warzyw, które otula kotleciki. Po prostu ideał.
Składniki na kotlety mielone:
- kilogram mięsa mielonego,
- 2 łyżeczki czosnku suszonego,
- 2 łyżeczki papryki wędzonej,
- jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- 2 papryki,
- 2 cebule,
- 300 g pieczarek,
- marchewka,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka czosnku suszonego,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 200 ml wody,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
W misce umieść mięso mielone i przypraw je solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Do tego wbij jajko i wszystko zacznij wyrabiać dłonią. Gdy składniki połączą się, mieszankę odstaw na bok.
Z papryki pozbądź się ogonków i gniazd nasiennych, a następnie pokrój ją w paski. Cebulę obierz i posiekaj ją w piórka, a marchewkę po obraniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki natomiast pokrój w ćwiartki lub na większe kawałki.
Na czysty talerz wysyp mąkę. Z mięsa z przyprawami formuj małe, okrągłe kotlety mielone. Następnie obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej porcję oleju do smażenia. Gdy tłuszcz będzie ciepły, umieść na nim kotleciki. Mięso smaż z każdej strony, aż stanie się rumiane i dopiecze się w środku. Po tym ściągnij je z patelni.
Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, zacznij smażyć cebulę. W razie potrzeby możesz dolać trochę oleju. Po około 2 minutach dodaj pieczarki, paprykę i marchew. Całość dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż przez około 5-7 minut. Pieczarki po tym nadal powinny być jędrne.
Z kawałka patelni odgarnij warzywa i dodaj na niego koncentrat pomidorowy z cukrem. Podsmażaj go, aż nabierze lekko brązowawego koloru. Następnie dorzuć pomidory krojone w puszce i wszystko wymieszaj. Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką. Na koniec dolej wodę, a do sosu wsadź kotleciki. Obtocz je w pomidorowo-warzywnym sosie, patelnie przykryj pokrywką i pozostaw na 15-20 minut do duszenia.
Po tym czasie kotlety mielone po cygańsku są gotowe do podania. Zajadaj je od razu po przygotowaniu.
Kotlety mielone po cygańsku warto podawać z ulubioną kaszą - najlepiej sprawdzą się gryczana, bulgur czy pęczak. Dobrze skomponują się też z ugotowanym ryżem lub z tłuczonymi ziemniakami. Choć sos po cygańsku jest bogaty w roślinne produkty, to bez problemu można do dania zajadać jeszcze inne warzywa. Jego smak dobrze dopełnią kiszone ogórki, sałatka szwedzka oraz ogórki konserwowe.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem
Okonomiyaki - japońskie placuszki z kapusty. Może je jeść z tym, co najbardziej lubisz