Reklama
Reklama

Kotlety mielone w nietypowym wydaniu. Zachwyciłam się nimi u koleżanki na imieninach

Kotlety mielone świetnie smakują w klasycznej wersji na chrupiąco bez sosu. Mimo tego są bardzo dobrą bazą do tego, aby kombinować z różnymi dodatkami. Chcesz zaszaleć, zaskoczyć rodzinę i wypróbować nowej formy podania tych kotletów? Koniecznie wypróbuj kotlety mielone w tym nietypowym wydaniu. Zachwyciłam się nimi u koleżanki na imieninach i od razu wzięłam przepis.

Prawie każdy z nas słyszał o plackach po cygańsku, ale czy wiedzieliście o takich kotletach? Kotlety mielone po cygańsku to prawdziwa bomba. Raz spróbowałam i zakochałam się na dobre. 

Kotlety mielone po cygańsku - przepis

Pierwszy raz kotlety mielone po cygańsku miałam okazję spróbować u mojej koleżanki na imieninach. Są tak obłędne, że od razu poprosiłam o przepis, bo wiedziałam, że będę je robić u siebie. Mięso wychodzi niesamowicie miękkie i soczyste. Sos to głębia smaku i bogactwo warzyw, które otula kotleciki. Po prostu ideał. 

Składniki na kotlety mielone:

  • kilogram mięsa mielonego, 
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego, 
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej, 
  • jajko, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Składniki na sos:

  • 2 papryki, 
  • 2 cebule, 
  • 300 g pieczarek, 
  • marchewka, 
  • 2 puszki pomidorów krojonych, 
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
  • łyżeczka cukru, 
  • łyżeczka czosnku suszonego, 
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, 
  • 200 ml wody, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

W misce umieść mięso mielone i przypraw je solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Do tego wbij jajko i wszystko zacznij wyrabiać dłonią. Gdy składniki połączą się, mieszankę odstaw na bok.

Z papryki pozbądź się ogonków i gniazd nasiennych, a następnie pokrój ją w paski. Cebulę obierz i posiekaj ją w piórka, a marchewkę po obraniu zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pieczarki natomiast pokrój w ćwiartki lub na większe kawałki.

Na czysty talerz wysyp mąkę. Z mięsa z przyprawami formuj małe, okrągłe kotlety mielone. Następnie obtocz je w mące. Na patelni rozgrzej porcję oleju do smażenia. Gdy tłuszcz będzie ciepły, umieść na nim kotleciki. Mięso smaż z każdej strony, aż stanie się rumiane i dopiecze się w środku. Po tym ściągnij je z patelni.

Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu, zacznij smażyć cebulę. W razie potrzeby możesz dolać trochę oleju. Po około 2 minutach dodaj pieczarki, paprykę i marchew. Całość dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż przez około 5-7 minut. Pieczarki po tym nadal powinny być jędrne.

Z kawałka patelni odgarnij warzywa i dodaj na niego koncentrat pomidorowy z cukrem. Podsmażaj go, aż nabierze lekko brązowawego koloru. Następnie dorzuć pomidory krojone w puszce i wszystko wymieszaj. Zawartość patelni dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką. Na koniec dolej wodę, a do sosu wsadź kotleciki. Obtocz je w pomidorowo-warzywnym sosie, patelnie przykryj pokrywką i pozostaw na 15-20 minut do duszenia.

Po tym czasie kotlety mielone po cygańsku są gotowe do podania. Zajadaj je od razu po przygotowaniu.

Z czym podawać kotlety mielone po cygańsku?

Kotlety mielone po cygańsku warto podawać z ulubioną kaszą - najlepiej sprawdzą się gryczana, bulgur czy pęczak. Dobrze skomponują się też z ugotowanym ryżem lub z tłuczonymi ziemniakami. Choć sos po cygańsku jest bogaty w roślinne produkty, to bez problemu można do dania zajadać jeszcze inne warzywa. Jego smak dobrze dopełnią kiszone ogórki, sałatka szwedzka oraz ogórki konserwowe.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

Okonomiyaki - japońskie placuszki z kapusty. Może je jeść z tym, co najbardziej lubisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety | mięso | kuchnia polska