Reklama
Reklama

To nie są zwykłe imprezowe roladki. Gościom podaj prezydentki

Prezydentki to prosta przekąska na jednego kęsa. Prezentuje się apetycznie, dlatego szybko znika z talerza podczas imprez czy spotkań ze znajomymi. Do jej przygotowania użyjesz samych łatwo dostępnych, jednak wyróżniających się produktów. Przekonaj się, jak zrobić prezydentki.

Każdy, kto organizuje imprezę, marzy, żeby podane przekąski zasmakowały gościom. Jeśli szukasz przystawki, która oczaruje zaproszonych, przetestuj prezydentki. Gwarantujemy, że szybko znikną z talerza.

Co to są prezydentki?

Prezydentki to elegancka przekąska typu finger food, więc nie musisz do niej podawać sztućców. Świetnie się sprawdza na szwedzkim stole, choć równie dobrze możesz ją zabrać na spotkanie z przyjaciółmi przy ognisku. 

Prezydentki to roladki z tortilli pszennych, wypełnione po brzegi farszem. Jest inny niż w przypadku najprostszych rollsów, które zazwyczaj przyrządza się z szynką i papryką. Tutaj nadzienie to połączenie śmietankowego serka, paluszków krabowych i sałaty. Całość doprawiona jest jeszcze aromatyczną bazylią. 

Prezydentki - przepis

Choć w sklepie możesz kupić gotowe tortille, zachęcamy cię do przygotowania domowych. W ten sposób będziesz mieć pewność, że są zrobione tylko z naturalnych składników. 

Składniki:

Składniki na tortille: 

  • 320 g mąki pszennej (+ do podsypania stolnicy) 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 25 g masła 
  • 25 g smalcu 
  • około 150-200 ml gorącej wody 

Składniki na farsz: 

  • główka sałaty masłowej 
  • 400 g paluszków krabowych 
  • 400 g serka typu Philadelphia 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki posiekanych listków bazylii 
  • kilka łodyżek włoskiej pietruszki naciowej (do dekoracji) 
  • sól, pieprz (do smaku) 

 Sposób wykonania:

Przygotuj domowe tortille. Połącz w misce produkty sypkie - mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojony smalec i masło. Zagnieć wszystkie składniki dłonią, stopniowo dolewając wodę. Gdy uzyskasz gładkie, jednolite ciasto (może być nieco kleiste), podziel je na 8 porcji. Uformuj z nich kulki i odłóż pod przykryciem zwilżonej ściereczki na 20 minut. 

Rozgrzej na palniku o średniej mocy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na cienki placek. Obsmaż go na suchej patelni - przez około minutę po każdej ze stron. Na powierzchni tortilli powinny pojawiać się bąble powietrza (jeśli nie, to znak, że patelnia jest nie dość gorąca). Dociskaj je do patelni drewnianą łopatką. W taki sam sposób wysmaż pozostałe ciasto na tortille.  

Teraz czas na zrobienie farszu. Przeciśnij przez praskę czosnek i połącz z serkiem Philadelphia. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Opłucz i osusz sałatę, porozdzielaj na listki, a listki porozrywaj na mniejsze kawałki. Pokrój paluszki krabowe w drobną kostkę. Na przestudzonych tortillach rozsmaruj serek. Ułóż na nim listki sałaty, posyp je bazylią. Rozsyp trochę paluszków krabowych. Zwiń tortille w rulon i pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Przed podaniem udekoruj listkami pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ta zupa to arcydzieło włoskiej kuchni. Krem z pieczonych pomidorów z serowym twistem

Smak dzieciństwa na talerzu. Mięciutkie i soczyste pyzy ze śliwkami

Wytrawni kucharze dodają do kremu z dyni sok. Zupa zyskuje niepowtarzalny smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | dodatki | warzywa | impreza