Reklama
Reklama

To śniadanie na słodko smakuje jak najlepszy deser. Wypróbuj przepis na syrniki lwowskie

Placuszki na słodko można zrobić na wiele sposobów. Świetnie wychodzą te na maślance lub kefirze, możesz także spróbować zrobić je wykorzystując twaróg. Takie śniadanie będzie mieć mnóstwo białka, dzięki czemu przez długie godziny będziesz najedzony. Wypróbuj nasz przepis na syrniki lwowskie, które sprawdzą się dla wszystkich łasuchów uwielbiających rozpoczynać dzień od posiłków smakujących niczym najlepszy deser.

Te pyszne i miękkie syrniki lwowskie są najlepsze jako słodkie rozpoczęcie dnia. Powstają z twarogu, jajek z dodatkiem kaszy manny lub mąki i cukru. Główną cechą charakterystyczną jest ich puszysta konsystencja, której nie można się oprzeć. Syrniki podawaj z gęstą śmietaną, jogurtem greckim, świeżymi owocami lub konfiturą. 

 Sprawdź także: Regionalne podhalańskie moskole. Nie użyjesz ani grama tłuszczu

Przepis na syrniki lwowskie

Składniki:

  • 500 g twarogu, 
  • 1 duże jajko, 
  • 2-3 łyżki kaszy manny lub mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego, 
  • 3-4 łyżki mąki do obtoczenia syrników, 
  • olej do smażenia, 
  • cukier puder lub inne ulubione dodatki.

Jak zrobić syrniki lwowskie? 

Twaróg pokrusz na gęsto sito, po czym odciśnij w dłoniach, by uzyskać maksymalnie suchy ser. Przełóż do miski, po czym dodaj jajko, cukier, kaszę manną (lub mąkę) i ekstrakt waniliowy, następnie mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Odstaw na 15-20 minut, żeby kasza wchłonęła wilgoć z twarogu i jajek.  

Przełóż ciasto na podsypany mąką blat i uformuj wałek. Podziel ok. 12 kawałków i z każdego uformuj mały kotlecik. Obtocz syrniki w mące, strząsając nadmiar. Na każdym placuszku umieść szklankę lub foremkę do ciasta i zakręć, aby uzyskać idealny kształt krawędzi. 

Na dużej patelni z nieprzywierającą powierzchnią mocno rozgrzej olej i przekładaj syrniki. Smaż ok. 6 minut (po 3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu. Syrniki przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. W zależności od wielkości patelni konieczne będzie smażenie w 2-3 partiach.  

Jeszcze gorące syrniki lwowskie serwuj na talerze, posyp cukrem pudrem lub udekoruj w ulubiony sposób i podawaj. 

 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta

Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania