Torcik idealny na przyjęcia, a nawet urodziny. Zrób tego lata
Torcik a la karpatka stanie się hitem każdego święta, wydarzenia czy niedzielnego spotkania z rodziną. Delikatne, ptysiowe ciasto zostało przełożone dwoma rodzajami kremu i udekorowane malinami nie ma sobie równych.
Taki torcik inspirowany popularnym wypiekiem jest prawdziwym hitem naszych imprez rodzinnych. Ostatnio torcik a la karpatka przygotowałam na urodziny męża - powiedział, że za rok chce taki sam.
Delikatne ciasto przełożone słodkim kremem i udekorowane malinami to rozkosz dla podniebienia - oczywiście możesz użyć owoców sezonowych, doskonale sprawdzą się w tym przypadku również truskawki.
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 150 g masła,
- 300 ml wody,
- 75 ml mleka,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Krem:
- 350 ml mleka,
- 4 żółtka jaj,
- 70 g cukru pudru,
- 15 g mąki ziemniaczanej,
- 10 g mąki pszennej,
- Warstwa wierzchnia,:
- 400 ml śmietanki 36%,
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- skórka z cytryny.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania,
- maliny do dekoracji,
- czekoladki do dekoracji.
Przygotuj ciasto.
Umieść masło, wodę i mleko w garnuszku. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Zwiększ temperaturę i doprowadź mieszaninę do wrzenia.
Szybko dodaj mąkę i mieszaj energicznie aż powstanie spójne ciasto, które będzie odstawać od brzegów naczynia.
Przenieś ciasto do miski do lekkiego ostygnięcia. Po 5-7 minutach przełóż je z powrotem do garnka i dodawaj po jednym jajku.
Przygotuj trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożone papierem pergaminowym. Rozłóż równomiernie ciasto między foremki i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza na 20 minut, aż powstaną złote szczyty.
Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj krem.
Ubij żółtka z cukrem przez 2-3 minuty, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dodaj oba rodzaje mąki i odstaw.
Wlej mleko do rondla i postaw garnek na średnim ogniu. Powoli wlewaj gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Umieść mieszankę z powrotem w garnku i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj do zgęstnienia.
Przelej krem do czystej miski i przykryj go folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw miskę do lodówki do całkowitego ostygnięcia kremu.
Przygotuj warstwę wierzchnią.
Śmietankę ubij na miękkie szczyty z dodatkiem cukru pudru, ekstraktu waniliowego i skórki cytrynowej.
Na koniec dodaj 2 łyżki kremu i całość miksuj na sztywno.
Złóż ciasto.
Umieść krążek ciasta parzonego w formie. Rozłóż ½ kremu i przykryj go drugim blatem. Ponownie rozsmaruj ½ kremu i przykryj go trzecim blatem.
Na wierzchu połóż masę z warstwy wierzchniej.
Torcik a la karpatka udekoruj świeżymi malinami i kawałkami czekolady. Podawaj na zimno, po schłodzeniu przez 2-3 godziny.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gotowa w kilka minut. Lekka i chrupiąca surówka, która pasuje do każdego obiadu
Prosty obiad, który zadba o jelita i serce. Do tego przypomną się smaki dzieciństwa
Prosty, ale przepyszny obiad na niedzielę. Główny składnik to udka kurczaka