Reklama
Reklama

Torcik idealny na przyjęcia, a nawet urodziny. Zrób tego lata

Torcik a la karpatka stanie się hitem każdego święta, wydarzenia czy niedzielnego spotkania z rodziną. Delikatne, ptysiowe ciasto zostało przełożone dwoma rodzajami kremu i udekorowane malinami nie ma sobie równych.

Taki torcik inspirowany popularnym wypiekiem jest prawdziwym hitem naszych imprez rodzinnych. Ostatnio torcik a la karpatka przygotowałam na urodziny męża - powiedział, że za rok chce taki sam. 

Delikatne ciasto przełożone słodkim kremem i udekorowane malinami to rozkosz dla podniebienia - oczywiście możesz użyć owoców sezonowych, doskonale sprawdzą się w tym przypadku również truskawki.

Torcik a la karpatka - składniki

Ciasto: 

Reklama
  • 220 g mąki pszennej, 
  • 6 jajek, 
  • 150 g masła, 
  • 300 ml wody, 
  • 75 ml mleka, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Krem: 

  • 350 ml mleka, 
  • 4 żółtka jaj, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 15 g mąki ziemniaczanej, 
  • 10 g mąki pszennej, 
  • Warstwa wierzchnia,: 
  • 400 ml śmietanki 36%, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • skórka z cytryny. 

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania, 
  • maliny do dekoracji, 
  • czekoladki do dekoracji. 

Torcik a la karpatka - przepis

Przygotuj ciasto. 

Umieść masło, wodę i mleko w garnuszku. Podgrzewaj wszystko na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Zwiększ temperaturę i doprowadź mieszaninę do wrzenia. 

Szybko dodaj mąkę i mieszaj energicznie aż powstanie spójne ciasto, które będzie odstawać od brzegów naczynia. 

Przenieś ciasto do miski do lekkiego ostygnięcia. Po 5-7 minutach przełóż je z powrotem do garnka i dodawaj po jednym jajku. 

Przygotuj trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożone papierem pergaminowym. Rozłóż równomiernie ciasto między foremki i wstaw do piekarnika nastawionego na 200 st. Celsjusza na 20 minut, aż powstaną złote szczyty. 

Wyjmij i ostudź na kratce. 

Przygotuj krem. 

Ubij żółtka z cukrem przez 2-3 minuty, aż powstanie jasna i puszysta masa. Dodaj oba rodzaje mąki i odstaw. 

Wlej mleko do rondla i postaw garnek na średnim ogniu. Powoli wlewaj gorące mleko do mieszanki jajecznej, cały czas mieszając. Umieść mieszankę z powrotem w garnku i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj do zgęstnienia. 

Przelej krem do czystej miski i przykryj go folią spożywczą, by nie powstał kożuch. Wstaw miskę do lodówki do całkowitego ostygnięcia kremu. 

Przygotuj warstwę wierzchnią. 

Śmietankę ubij na miękkie szczyty z dodatkiem cukru pudru, ekstraktu waniliowego i skórki cytrynowej. 

Na koniec dodaj 2 łyżki kremu i całość miksuj na sztywno. 

Złóż ciasto. 

Umieść krążek ciasta parzonego w formie. Rozłóż ½ kremu i przykryj go drugim blatem. Ponownie rozsmaruj ½ kremu i przykryj go trzecim blatem. 

Na wierzchu połóż masę z warstwy wierzchniej. 

Torcik a la karpatka udekoruj świeżymi malinami i kawałkami czekolady. Podawaj na zimno, po schłodzeniu przez 2-3 godziny. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gotowa w kilka minut. Lekka i chrupiąca surówka, która pasuje do każdego obiadu

Prosty obiad, który zadba o jelita i serce. Do tego przypomną się smaki dzieciństwa

Prosty, ale przepyszny obiad na niedzielę. Główny składnik to udka kurczaka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery