Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka
Pomysły na sałatki na imprezę już mi się skończyły i chciałam wypróbować czegoś nowego. Wtedy natrafiłam na tort kanapkowy. Wiedziałam, że zaskoczę tym moich gości, a przekąska podbije ich podniebienia. Oczywiście się nie myliłam. Teraz ten tort kanapkowy jest moim daniem popisowym na imprezach. Gdy go stawiam na stole, już po chwili go nie ma.
Robiąc dania dla gości, zawsze zależy mi na tym, żeby było nie tylko smacznie, ale i nietypowo. Pierwsze wrażenie robi największy efekt. Tak też było z tortem kanapkowym, którym zaskoczyłam znajomych.
Tort kanapkowy wbrew pozorom nie ma nic wspólnego ze słodyczami. To piętrowy tort złożony z chleba tostowego i różnych dodatków w postaci past, warzyw, wędlin czy sera. Są to składniki, które zwykle lubiane są przez wszystkich, więc większości gości danie powinno przypaść do gustu.
Do tego tort kanapkowy sprawdzi się jako przekąska na każdej imprezie z tego względu, że to wyjątkowo pożywne danie. Po tańcach i zabawie goście na pewno chętnie zjedzą nieco większy posiłek, który da im moc do dalszego działania.
Kanapkowy tort chlebowy robię dosłownie na każdą imprezę. Sprawdzi się on zarówno na rodzinnych imieninach, domówce ze znajomymi, jak i urodzinach dziecka. To wyjątkowo uniwersalna przekąska, która przypadnie do gustu wielu. Ten z mojego przepisu zawiera aż trzy pasty.
Składniki na pastę nr 1:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- łyżka majonezu
- łyżeczka musztardy
- łyżka jogurtu greckiego
- pęczek szczypioru
- sól i pieprz do smaku
Składniki na pastę nr 2:
- 100 g serka kanapkowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 7 plastrów szynki
- 4 ogórki kiszone
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Składniki na pastę nr 3:
- 2 papryki
- cebula
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- chleb tostowy
- garść rukoli
- duży ogórek
- 1/2 papryki
- marchewka
- majonez
- pęczek koperku
Sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania past. Rób je w kolejności podanej w liście składników. Ugotowane na twardo jajka pokrój w drobną kostkę lub rozgnieć widelcem. Do jaj dodaj majonez, musztardę, jogurt grecki i posiekany szczypiorem. Całość wymieszaj i w razie potrzeby pastę dopraw solą i pieprzem.
Do osobnej miski wrzuć serek kanapkowy i jogurt grecki. Szynkę pokrój w drobną kostkę, tak samo ogórki kiszone. Koperek posiekaj. Pokrojone składniki dodaj do miski, całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Teraz ostatnia z past. Jedną paprykę i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą. Warzywa wyłóż na blachę do pieczenia, polej je odrobiną oliwy i wstaw do pieca rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut.
Po tym czasie upieczone warzywa pozostaw do ostudzenia. Gdy będą chłodne, wrzuć je do misy blendera, razem z sokami, które wypuściły, dolej oliwę, dopraw je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie zblenduj. Do pasty z pieczonej papryki dodaj jeszcze pokrojoną w drobną kostkę świeżą paprykę i całość wymieszaj.
Na paterze ułóż podstawę z chleba o długości 3 kromek chleba i szerokości 3 kromek. Chleb posmaruj pastą nr 1, czyli pastą jajeczną. Na nią ułóż połowę rukoli i kolejną warstwę chleba tostowego. Na nią wyłóż pastę nr 2 z szynką i ogórkami kiszonymi, którą wykończysz pozostałą rukolą. Na warstwę zieleniny połóż ostatnią partię chleba i rozprowadź na niej pastę z pieczonej papryki.
Górę tortu kanapkowego udekoruj pokrojonym w plastry świeżym ogórkiem, pokrojoną w kostkę papryką i marchewką. Jego boki posmaruj majonezem i obsyp posiekanym koperkiem. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki na około 3 godziny przed podaniem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu