Tradycyjna bawarska sałatka. Oto sekret oryginalnego Kartoffelsalat
Sałatki ziemniaczane są pożywne, pyszne i nigdy się nie nudzą. Popularne w Polsce warzywa są świetnym nośnikiem smaku, dlatego można do nich dodawać różne składniki, tworząc apetyczne przekąski. Oryginalna Kartoffelsalat pochodzi z Niemiec - jest wilgotna, aromatyczna i dosłownie rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak zrobić tę tradycyjną przystawkę.
Kartoffelsalat, czyli sałatka ziemniaczana, to sztandarowe danie kuchni niemieckiej. Może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. W Niemczech serwowana jest często do mięs z grilla albo jako przekąska do piwa. Nie inaczej dzieje się w "stojącej ziemniakiem" Polsce. Jak nietrudno się domyślić, podpatrzona u zachodnich sąsiadów, sałatka już dawno temu podbiła nasze serca. Nieczęsto jednak można trafić w polskich domach i restauracjach na prawdziwą Kartoffelsalat - oryginalny przepis doczekał się dziesiątków wariacji. Także w Niemczech zresztą każda gospodyni robi sałatkę ziemniaczaną w trochę inny sposób. Poniższa receptura jest bliska pierwotnej wersji.
Składniki:
- 12 średnich ziemniaków sałatkowych (typu A),
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe,
- czerwona cebula,
- 100 ml bulionu mięsnego,
- 1-2 łyżeczki białego octu winnego,
- łyżka oleju roślinnego,
- łyżka musztardy dijon,
- sól, pieprz (do smaku),
- kilka ździebeł szczypioru,
- kilka gałązek natki pietruszki.
Sposób wykonania:
Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź je, obierz i pokrój w plasterki. Na plasterki pokrój także ogórki. Ułóż w salaterkach (wielkości jednej porcji sałatki), plastry ogórków, a na nich plastry ziemniaków.
Pokrój cebulę w półplasterki. Dodaj do podgrzanego bulionu. Gotuj go przez chwilę na wolnym ogniu. Zalej plastry ziemniaków ciepłym bulionem z cebulą.
W osobnym naczyniu wymieszaj trzepaczką ocet, olej, musztardę, pieprz i sól. Gotowym sosem polej ziemniaki w salaterkach. Odstaw sałatkę na co najmniej godzinę (najlepiej do lodówki), by przegryzły się smaki.
Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorem i listkami natki pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia