Reklama
Reklama

Tradycyjna bawarska sałatka. Oto sekret oryginalnego Kartoffelsalat

Sałatki ziemniaczane są pożywne, pyszne i nigdy się nie nudzą. Popularne w Polsce warzywa są świetnym nośnikiem smaku, dlatego można do nich dodawać różne składniki, tworząc apetyczne przekąski. Oryginalna Kartoffelsalat pochodzi z Niemiec - jest wilgotna, aromatyczna i dosłownie rozpływa się w ustach. Przekonaj się, jak zrobić tę tradycyjną przystawkę.

Najsłynniejsza sałatka z ziemniaków

Kartoffelsalat, czyli sałatka ziemniaczana, to sztandarowe danie kuchni niemieckiej. Może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. W Niemczech serwowana jest często do mięs z grilla albo jako przekąska do piwa. Nie inaczej dzieje się w "stojącej ziemniakiem" Polsce. Jak nietrudno się domyślić, podpatrzona u zachodnich sąsiadów, sałatka już dawno temu podbiła nasze serca. Nieczęsto jednak można trafić w polskich domach i restauracjach na prawdziwą Kartoffelsalat - oryginalny przepis doczekał się dziesiątków wariacji. Także w Niemczech zresztą każda gospodyni robi sałatkę ziemniaczaną w trochę inny sposób. Poniższa receptura jest bliska pierwotnej wersji. 

Kartoffelsalat - oryginalny przepis

Składniki:

  • 12 średnich ziemniaków sałatkowych (typu A), 
  • 3 ogórki kiszone lub konserwowe, 
  • czerwona cebula,  
  • 100 ml bulionu mięsnego, 
  • 1-2 łyżeczki białego octu winnego, 
  • łyżka oleju roślinnego, 
  • łyżka musztardy dijon, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • kilka ździebeł szczypioru, 
  • kilka gałązek natki pietruszki. 

Sposób wykonania:

Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź je, obierz i pokrój w plasterki. Na plasterki pokrój także ogórki. Ułóż w salaterkach (wielkości jednej porcji sałatki), plastry ogórków, a na nich plastry ziemniaków. 

Pokrój cebulę w półplasterki. Dodaj do podgrzanego bulionu. Gotuj go przez chwilę na wolnym ogniu. Zalej plastry ziemniaków ciepłym bulionem z cebulą. 

W osobnym naczyniu wymieszaj trzepaczką ocet, olej, musztardę, pieprz i sól. Gotowym sosem polej ziemniaki w salaterkach. Odstaw sałatkę na co najmniej godzinę (najlepiej do lodówki), by przegryzły się smaki. 

Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorem i listkami natki pietruszki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | ziemniaki | dodatki