Reklama
Reklama

Tradycyjny sernik wiedeński. Babcie dodawały do masy jeden nietypowy składnik

Obecnie furorę robią serniki dubajskie, pistacjowe, czy te z dodatkiem chałwy. Jeżeli jednak należysz do osób, które cenią sobie klasyczne smaki, postaw na sernik wiedeński. Przygotuj dobrej jakości twaróg, osiem jajek i masło, otrzymasz tradycyjne ciasto, które podbije kubki smakowe twoich domowników. Ten deser świetnie sprawdzi się również na święta wielkanocne.

Sernik wiedeński to ukłon w stronę tradycyjnych wypieków sprzed lat, które pamiętamy z kuchni naszych babć. W masie znajdziesz klasyczne składniki, takie jak trzykrotnie mielony twaróg oraz duża ilość jajek. Dodatek ziemniaków może niektórych dziwić, ale dawniej były one dorzucane z powodów oszczędności. Okazuje się, że nie trzeba było dodawać dużej ilości sera, a sernik wychodził wciąż pyszny i puszysty. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

 

Przepis na sernik wiedeński

 

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Polecamy tortownicę o średnicy ok. 23 centymetrów. 

Reklama

Do przygotowania sernika wiedeńskiego, będziesz potrzebować: 

  • 1 kg tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego, 
  • 8 jajek, 
  • 2 ugotowane ziemniaki,  
  • 180 g cukru pudru,  
  • 200 g masła, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 opakowanie cukru z wanilią, 
  • odrobina soli, 
  • tłuszcz do wysmarowania formy, 
  • mąka pszenna do oprószenia formy, 
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić sernik wiedeński?  

Zacznij od przygotowania masy serowej. Ugotowane ziemniaki zmiel dokładnie w maszynce lub przepuść przez praskę. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. 

Osobno utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Następnie dodaj ser, ziemniaki i mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy serowej za pomocą łyżki lub szpatułki. 

Tortownicę o średnicy około 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę do formy i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Gotowy sernik ostudź w formie, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu posyp wierzch cukrem pudrem. 

 Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku

Jajka po tatarsku. Na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć

Duet idealny, czyli wiśnie i czekolada. Przepis na biszkoptowe ciasto Katarynka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | serniki