Tradycyjny sernik wiedeński. Babcie dodawały do masy jeden nietypowy składnik
Obecnie furorę robią serniki dubajskie, pistacjowe, czy te z dodatkiem chałwy. Jeżeli jednak należysz do osób, które cenią sobie klasyczne smaki, postaw na sernik wiedeński. Przygotuj dobrej jakości twaróg, osiem jajek i masło, otrzymasz tradycyjne ciasto, które podbije kubki smakowe twoich domowników. Ten deser świetnie sprawdzi się również na święta wielkanocne.
Sernik wiedeński to ukłon w stronę tradycyjnych wypieków sprzed lat, które pamiętamy z kuchni naszych babć. W masie znajdziesz klasyczne składniki, takie jak trzykrotnie mielony twaróg oraz duża ilość jajek. Dodatek ziemniaków może niektórych dziwić, ale dawniej były one dorzucane z powodów oszczędności. Okazuje się, że nie trzeba było dodawać dużej ilości sera, a sernik wychodził wciąż pyszny i puszysty. Na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Polecamy tortownicę o średnicy ok. 23 centymetrów.
Do przygotowania sernika wiedeńskiego, będziesz potrzebować:
- 1 kg tłustego białego sera trzykrotnie zmielonego,
- 8 jajek,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 180 g cukru pudru,
- 200 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 opakowanie cukru z wanilią,
- odrobina soli,
- tłuszcz do wysmarowania formy,
- mąka pszenna do oprószenia formy,
- cukier puder do posypania.
Zacznij od przygotowania masy serowej. Ugotowane ziemniaki zmiel dokładnie w maszynce lub przepuść przez praskę. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
Osobno utrzyj masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, cały czas miksując. Następnie dodaj ser, ziemniaki i mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj pianę z białek do masy serowej za pomocą łyżki lub szpatułki.
Tortownicę o średnicy około 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wlej masę do formy i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 60 minut. Gotowy sernik ostudź w formie, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu posyp wierzch cukrem pudrem.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Babka inna niż wszystkie. Delikatna, kremowa, z owocową niespodzianką w środku
Jajka po tatarsku. Na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć
Duet idealny, czyli wiśnie i czekolada. Przepis na biszkoptowe ciasto Katarynka