Najlepszy pasztet z mięsa z rosołu. Koniecznie dodaj do niego ten składnik
Jeśli w twojej kuchni nic nie może się zmarnować, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jeżeli planujesz ugotować rosół, z pewnością zostanie ci z niego mięso i warzywa. Będą idealne na pyszny, domowy pasztet. Wychodzi delikatny i bardzo smaczny, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Z pewnością będzie miał lepsze skład niż pasztety z puszki, które możesz znaleźć w sklepach.
Pasztet z mięsa z rosołu to ciekawa forma zagospodarowania resztek z gotowania najsłynniejszej, polskiej zupy. Do pasztetu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa, sprawdzi się to z kurczaka, indyka, a także wołowina. Do masy na pasztet warto dodać specjalny składnik, dzięki któremu będzie miał aksamitną konsystencję, mowa oczywiście o wątróbce. Nie zapomnij o przyprawach, oprócz soli i pieprzu świetnie pasować tu będzie także majeranek oraz gałka muszkatołowa. Taki pasztet będzie smakował wspaniale z dodatkiem świeżego pieczywa i warzyw.
Sprawdź także: Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 500 g ugotowanego mięsa z rosołu - kurczaka, indyka, wołowiny,
- 1 marchewka z rosołu,
- 1 korzeń pietruszki z rosołu,
- 150 g wątróbki drobiowej,
- 1 cebula,
- 50 ml bulionu drobiowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.
Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją do delikatnego zezłocenia.
Wątróbkę drobno pokrój i dodaj ją do cebuli, smażąc do ścięcia. W środku powinna być lekko różowa. Odstaw całość do ostygnięcia.
Mięso oddziel od kości i skóry, upewniając się, żeby w masie nie było żadnych chrząstek ani kostek.
Mięso, ugotowane warzywa, cebulkę i wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa na sitku o małych lub średnich oczkach. Alternatywnie możesz też użyć blendera kielichowego lub malaksera do zmielenia na gładką pastę.
Masę przełóż do dużej miski i dodaj jajko oraz bułkę tartą. Stopniowo wlewaj rosół, kontrolując konsystencję pasztetu. Masa powinna być gładka i miękka, ale nie płynna. Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Keksówkę o wymiarach 13x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 50-60 minut, aż całość będzie ścięta, a wierzch ładnie zrumieniony.
Pasztet z mięsa z rosołu będzie gotowy, kiedy wbity do środka patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu pozostaw danie w formie, aby całkowicie ostygło, a następnie schładzaj w lodówce.
Pasztet świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Podawaj go najlepiej z dodatkiem siekanego szczypiorku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zostały ci śliwki? Zrób z nich pachnące i wilgotne babeczki
Kremowa, lekko pikantna pasta na kanapki. Doskonale poprawia pracę jelit i zapobiega skokom cukru
Rozgrzewający gulasz to klasyk kuchni węgierskiej. Sos z kapustą kiszoną robi tu robotę