Reklama
Reklama

Najlepszy pasztet z mięsa z rosołu. Koniecznie dodaj do niego ten składnik

Jeśli w twojej kuchni nic nie może się zmarnować, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jeżeli planujesz ugotować rosół, z pewnością zostanie ci z niego mięso i warzywa. Będą idealne na pyszny, domowy pasztet. Wychodzi delikatny i bardzo smaczny, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Z pewnością będzie miał lepsze skład niż pasztety z puszki, które możesz znaleźć w sklepach.

Pasztet z mięsa z rosołu to ciekawa forma zagospodarowania resztek z gotowania najsłynniejszej, polskiej zupy. Do pasztetu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa, sprawdzi się to z kurczaka, indyka, a także wołowina. Do masy na pasztet warto dodać specjalny składnik, dzięki któremu będzie miał aksamitną konsystencję, mowa oczywiście o wątróbce. Nie zapomnij o przyprawach, oprócz soli i pieprzu świetnie pasować tu będzie także majeranek oraz gałka muszkatołowa. Taki pasztet będzie smakował wspaniale z dodatkiem świeżego pieczywa i warzyw.  

Reklama

Sprawdź także: Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu - kurczaka, indyka, wołowiny, 
  • 1 marchewka z rosołu, 
  • 1 korzeń pietruszki z rosołu, 
  • 150 g wątróbki drobiowej, 
  • 1 cebula, 
  • 50 ml bulionu drobiowego, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu?  

Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją do delikatnego zezłocenia. 

Wątróbkę drobno pokrój i dodaj ją do cebuli, smażąc do ścięcia. W środku powinna być lekko różowa. Odstaw całość do ostygnięcia. 

Mięso oddziel od kości i skóry, upewniając się, żeby w masie nie było żadnych chrząstek ani kostek. 

Mięso, ugotowane warzywa, cebulkę i wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa na sitku o małych lub średnich oczkach. Alternatywnie możesz też użyć blendera kielichowego lub malaksera do zmielenia na gładką pastę. 

Masę przełóż do dużej miski i dodaj jajko oraz bułkę tartą. Stopniowo wlewaj rosół, kontrolując konsystencję pasztetu. Masa powinna być gładka i miękka, ale nie płynna. Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. 

Keksówkę o wymiarach 13x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 50-60 minut, aż całość będzie ścięta, a wierzch ładnie zrumieniony. 

Pasztet z mięsa z rosołu będzie gotowy, kiedy wbity do środka patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu pozostaw danie w formie, aby całkowicie ostygło, a następnie schładzaj w lodówce. 

Pasztet świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Podawaj go najlepiej z dodatkiem siekanego szczypiorku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zostały ci śliwki? Zrób z nich pachnące i wilgotne babeczki

Kremowa, lekko pikantna pasta na kanapki. Doskonale poprawia pracę jelit i zapobiega skokom cukru

Rozgrzewający gulasz to klasyk kuchni węgierskiej. Sos z kapustą kiszoną robi tu robotę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki