Reklama
Reklama

Najlepszy pasztet z mięsa z rosołu. Koniecznie dodaj do niego ten składnik

Jeśli w twojej kuchni nic nie może się zmarnować, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jeżeli planujesz ugotować rosół, z pewnością zostanie ci z niego mięso i warzywa. Będą idealne na pyszny, domowy pasztet. Wychodzi delikatny i bardzo smaczny, świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Z pewnością będzie miał lepsze skład niż pasztety z puszki, które możesz znaleźć w sklepach.

Pasztet z mięsa z rosołu to ciekawa forma zagospodarowania resztek z gotowania najsłynniejszej, polskiej zupy. Do pasztetu możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa, sprawdzi się to z kurczaka, indyka, a także wołowina. Do masy na pasztet warto dodać specjalny składnik, dzięki któremu będzie miał aksamitną konsystencję, mowa oczywiście o wątróbce. Nie zapomnij o przyprawach, oprócz soli i pieprzu świetnie pasować tu będzie także majeranek oraz gałka muszkatołowa. Taki pasztet będzie smakował wspaniale z dodatkiem świeżego pieczywa i warzyw.  

Reklama

Sprawdź także: Pasta kanapkowa dla sercowców. Zawiera zdrowe tłuszcze i dużo błonnika

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu - kurczaka, indyka, wołowiny, 
  • 1 marchewka z rosołu, 
  • 1 korzeń pietruszki z rosołu, 
  • 150 g wątróbki drobiowej, 
  • 1 cebula, 
  • 50 ml bulionu drobiowego, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki bułki tartej, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej.

Jak zrobić pasztet z mięsa z rosołu?  

Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją do delikatnego zezłocenia. 

Wątróbkę drobno pokrój i dodaj ją do cebuli, smażąc do ścięcia. W środku powinna być lekko różowa. Odstaw całość do ostygnięcia. 

Mięso oddziel od kości i skóry, upewniając się, żeby w masie nie było żadnych chrząstek ani kostek. 

Mięso, ugotowane warzywa, cebulkę i wątróbkę zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa na sitku o małych lub średnich oczkach. Alternatywnie możesz też użyć blendera kielichowego lub malaksera do zmielenia na gładką pastę. 

Masę przełóż do dużej miski i dodaj jajko oraz bułkę tartą. Stopniowo wlewaj rosół, kontrolując konsystencję pasztetu. Masa powinna być gładka i miękka, ale nie płynna. Dopraw całość solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. 

Keksówkę o wymiarach 13x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz całość przez ok. 50-60 minut, aż całość będzie ścięta, a wierzch ładnie zrumieniony. 

Pasztet z mięsa z rosołu będzie gotowy, kiedy wbity do środka patyczek wyjdzie suchy. Po upieczeniu pozostaw danie w formie, aby całkowicie ostygło, a następnie schładzaj w lodówce. 

Pasztet świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Podawaj go najlepiej z dodatkiem siekanego szczypiorku. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki