Nie wiesz, co upiec na weekend? Oto truskawkowe ciasto Promyczek
Ciasto z galaretką truskawkową, delikatną, jogurtową pianką i puszystym biszkoptem to świetny pomysł na podwieczorek. Jeśli nie wiesz, jaki deser przygotować w ten weekend, przychodzimy z pomocą. Owocowe ciasto Promyczek wymaga nieco cierpliwości i zaangażowania, jednak efekt na pewno sprosta twoim oczekiwaniom.
Promyczek to ciasto, które może rozjaśnić nawet najbardziej ponury albo deszczowy dzień. Możesz przygotować je z truskawek mrożonych, jednak teraz, gdy trwa sezon, najlepiej będzie smakować ze świeżymi owocami. Biszkopt warto nasączyć ponczem, możesz zrobić go na bazie likieru amaretto. Gotowy deser możesz przyozdobić bitą śmietaną. Jeśli raz przygotujesz to ciasto, możesz mieć pewność, że rodzina szybko poprosi, abyś upiekł je ponownie.
Sprawdź także: Szarlotka miodowa to doskonały pomysł na weekendowy deser. Przepis krok po kroku
Zanim zabierzesz się za przygotowanie tego przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 38 × 24 cm.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 150 g mąki pszennej,
- 120 g cukru pudru,
- odrobina soli.
Składniki na poncz:
- 100 ml białej herbaty lub wody,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka likieru amaretto.
Składniki na piankę:
- 300 g świeżych lub rozmrożonych truskawek,
- 125 g cukru,
- 350 g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 9 płatków żelatyny,
- 400 g śmietany 30 proc.
Składniki na wierzch:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 500 ml wody.
Zacznij od zrobienia spodu. Oddziel białka od żółtek. Umieść w dużej misce, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj cukier puder, cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na niższych obrotach, tylko do połączenia składników.
Mąkę pszenną przesiej i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej.
Przelej masę do formy o wielkości 38 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (góra-dół) i piecz przez około 35-40 minut aż biszkopt będzie wyrośnięty i sprężysty. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj piankę. Owoce rozgnieć na purée (najlepiej je zblendować). Wymieszaj je z cukrem, jogurtem i sokiem z cytryny. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, ale nie dociskaj jej. Następnie rozpuść na małym ogniu, ale nie gotuj jej ani nie podgrzewaj mocno. Dodaj do kremu truskawkowego i dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę. Śmietanę 30% ubij na sztywną pianę. Gdy krem truskawkowy zacznie lekko tężeć, delikatnie wmieszaj do niego ubitą śmietanę. Gotową warstwę truskawkową rozprowadź na upieczonym biszkopcie. Odstaw do lodówki.
Teraz zrób galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Kiedy będzie tężeć, wylej ją na ciasto z pianką. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ekskluzywny deser jak z najlepszej cukierni. Francuzeczka smakuje obłędnie
Mocno czekoladowe ciasto na Dzień Dziecka. Znika błyskawicznie
Proste ciasto na Dzień Dziecka. Zrób je wieczorem, a od rana będziecie się zajadać