Reklama
Reklama

Szarlotka miodowa to doskonały pomysł na weekendowy deser. Przepis krok po kroku

Szarlotka należy do tych ciast, które smakują niezależnie od pory roku. Można zrobić ją w kilku wersjach, najczęściej spotykamy tę na kruchym cieście z porządną porcją cukru pudru na wierzchu. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić obłędną szarlotkę miodową, która sprawdzi się na specjalne okazje, jak i do popołudniowej kawy.

Jeśli uwielbiasz ciasta z jabłkami w roli głównej, koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę miodową. Kruche ciasto miodowe przygotujesz na maśle, natomiast nadzienie to jabłka, cukier, cynamon i galaretka agrestowa, dzięki której będzie miało idealną konsystencję. Warto wybrać twarde i kwaśne jabłka, na przykład szarą renetę, ligol, dobrze sprawdzą się również jabłka kulinarne, dostępne w wielu marketach. Na wierzch ciasta wylej polewę z gorzkiej czekolady, mleka i masła. Taki deser świetnie sprawdzi się podczas weekendowej wizyty gości. 

Reklama

Sprawdź także: Kremowy sernik ze słonymi precelkami. Idealny deser na specjalną okazję

Przepis na szarlotkę miodową

Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Polecamy prostokątną formę o wymiarach 34 x 24 cm. 

Składniki na ciasto miodowe: 

  • 600 g mąki pszennej, 
  • 200 g masła, 
  • 160 g cukru drobnego, 
  • 3 jajka, 
  • 30 ml miodu płynnego, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej. 

Składniki na masę jabłkową: 

  • 1,5 kilograma jabłek,
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • 1 galaretka agrestowa.

Składniki na polewę czekoladową:  

  • 100 g czekolady deserowej, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • 1 łyżka masła. 

Jak zrobić szarlokę miodową? 

Wszystkie składniki na ciasto miodowe wsyp do miski i wyrób jednolite gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Blachę o wymiarach około 34 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj i przenieś go do formy, dolepiając krawędzie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut. Blat ciasta wyjmij i ostudź na kratce. Teraz powtórz to samo z drugim kawałkiem ciasta. 

Zrób teraz masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż je do garnka, wsyp obydwa cukry, cynamon i zacznij podgrzewać. Owoce powinny zmięknąć pod wpływem czasu. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj proszek z galaretki agrestowej i dokładnie wymieszaj.  

Na wystudzony spód ciasta wyłóż masę jabłkową. Przykryj drugim blatem ciasta. 

Na koniec zrób polewę. W rondelku zagotuj mleko z masłem, a potem dodaj połamaną w ręku czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj szpatułką tak długo aż polewa zrobi się gładka. Wylej ją na wierzch ciasta.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Napoleonka jak z cukierni, znika z blachy błyskawicznie. Bardzo prosty przepis, mało pracy

Każdy kęs przywołuje smak dzieciństwa. Szybki do zrobienia, niezastąpiony do niedzielnej kawy

Racuchy z nieoczywistymi dodatkami. Lekkie i puszyste, lepsze od tych z jabłkami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta