Szarlotka miodowa to doskonały pomysł na weekendowy deser. Przepis krok po kroku
Szarlotka należy do tych ciast, które smakują niezależnie od pory roku. Można zrobić ją w kilku wersjach, najczęściej spotykamy tę na kruchym cieście z porządną porcją cukru pudru na wierzchu. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić obłędną szarlotkę miodową, która sprawdzi się na specjalne okazje, jak i do popołudniowej kawy.
Jeśli uwielbiasz ciasta z jabłkami w roli głównej, koniecznie wypróbuj nasz przepis na szarlotkę miodową. Kruche ciasto miodowe przygotujesz na maśle, natomiast nadzienie to jabłka, cukier, cynamon i galaretka agrestowa, dzięki której będzie miało idealną konsystencję. Warto wybrać twarde i kwaśne jabłka, na przykład szarą renetę, ligol, dobrze sprawdzą się również jabłka kulinarne, dostępne w wielu marketach. Na wierzch ciasta wylej polewę z gorzkiej czekolady, mleka i masła. Taki deser świetnie sprawdzi się podczas weekendowej wizyty gości.
Sprawdź także: Kremowy sernik ze słonymi precelkami. Idealny deser na specjalną okazję
Zanim zabierzesz się za pieczenie, przygotuj odpowiednią blachę. Polecamy prostokątną formę o wymiarach 34 x 24 cm.
Składniki na ciasto miodowe:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 160 g cukru drobnego,
- 3 jajka,
- 30 ml miodu płynnego,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kilograma jabłek,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 galaretka agrestowa.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady deserowej,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżka masła.
Wszystkie składniki na ciasto miodowe wsyp do miski i wyrób jednolite gładkie ciasto. Podziel je na dwie części. Blachę o wymiarach około 34 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj i przenieś go do formy, dolepiając krawędzie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12 minut. Blat ciasta wyjmij i ostudź na kratce. Teraz powtórz to samo z drugim kawałkiem ciasta.
Zrób teraz masę jabłkową. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż je do garnka, wsyp obydwa cukry, cynamon i zacznij podgrzewać. Owoce powinny zmięknąć pod wpływem czasu. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj proszek z galaretki agrestowej i dokładnie wymieszaj.
Na wystudzony spód ciasta wyłóż masę jabłkową. Przykryj drugim blatem ciasta.
Na koniec zrób polewę. W rondelku zagotuj mleko z masłem, a potem dodaj połamaną w ręku czekoladę. Zdejmij z ognia i mieszaj szpatułką tak długo aż polewa zrobi się gładka. Wylej ją na wierzch ciasta.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Napoleonka jak z cukierni, znika z blachy błyskawicznie. Bardzo prosty przepis, mało pracy
Każdy kęs przywołuje smak dzieciństwa. Szybki do zrobienia, niezastąpiony do niedzielnej kawy
Racuchy z nieoczywistymi dodatkami. Lekkie i puszyste, lepsze od tych z jabłkami