Proste ciasto na Dzień Dziecka. Zrób je wieczorem, a od rana będziecie się zajadać
Dzień Dziecka nie może obyć się bez słodkiego poczęstunku. Idealnym przepisem na to wyjątkowe święto będzie deser z dodatkiem słodkich, polskich truskawek. Owocowe galaretka będzie świetnie komponować się z delikatnym kremem budyniowym. Takie ciasto to niebo w gębie, na pewno, każdy mały i duży łasuch będzie się nim zajadać.
Sezon na polskie truskawki trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni z niego korzystać. Pachnące, słodkie owoce są idealne do pałaszowania jako przekąska, oraz do zrobienia pysznych ciast. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników wyjątkowym ciastem na Dzień Dziecka, przychodzimy z prostym przepisem. W tym warstwowym deserze znajdziesz, to co najlepsze. Słodko-kwaśną, orzeźwiającą galaretkę, delikatny krem, oraz kruchy, maślany spód. Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym idealnie sprawdzi się na pierwszy weekend czerwca.
Sprawdź także: Mistrzowskie ciasto z nutą orzechów laskowych. Trzy pyszne warstwy i mnóstwo smaku
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią formę. Dobrze sprawdzi się blacha o wymiarach 25 × 30 cm.
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na warstwę budyniową:
- 800 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 budynie śmietankowe,
- 2 żółtka,
- szczypta soli.
Składniki na warstwę truskawkową:
- 400 g truskawek
- 700 ml gorącej wody
- 2 galaretki truskawkowe.
Na początku przygotuj kruchy spód. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami aż powstanie kruszonka. Następnie dodaj jajko oraz dwa żółtka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek i przełóż do formy o wymiarach około 25 × 30 cm. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 20-25 minut na złoty kolor.
Przygotuj krem. Zagotuj 600 ml mleka, a w pozostałym rozpuść proszek budyniowy. Dodaj żółtka i wymieszaj dokładnie. Wlej przygotowaną mieszankę do gorącego mleka. Gotuj na najmniejszym możliwym ogniu i cały czas mieszaj aż budyń zgęstnieje. Wyłóż go na podpieczony spód. Wyrównaj wierzch. Odstaw do lodówki.
Na koniec zrób warstwę truskawkową. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Rozpuść 2 galaretki truskawkowe w 750 ml gorącej wody. Odstaw do przestudzenia - galaretka powinna lekko zgęstnieć.
Gdy budyń na cieście stężeje, rozłóż na nim truskawki. Ostrożnie wylej tężejącą galaretkę na wierzch, starając się nie przesunąć owoców. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż galaretka całkowicie się zetnie.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Puszyste, słodkie i mięciutkie ciasto. Nikt nie oprze się Barankowi
Słodka przekąska na Dzień Dziecka. Od razu zrób podwójną porcję, znikają w moment
Najlepsze ciasto drożdżowe z truskawkami. Przepis z zeszytu babci