Reklama
Reklama

Tylko 3 składniki, żadnej mąki. Takich naleśników jeszcze nie jadłam

W klasycznym przepisie na naleśniki nie może zabraknąć mąki pszennej, jajek, mleka, często poleca się także dolanie do masy wody gazowanej. Jeżeli jednak ograniczasz spożycie węglowodanów, lub masz alergię na gluten, może przydać ci się przepis na superszybkie naleśniki bez mąki. Zrobisz je jedynie z kilku składników, ta receptura przypadnie do gustu zwłaszcza osobom na diecie ketogenicznej.

Jednym z założeń diety niskowęglowodanowej oraz ketogenicznej jest ograniczenie lub całkowita eliminacja dań z mąki pszennej. Nie oznacza to jednak, że musisz całkowicie rezygnować ze swoich ulubionych przysmaków, takich jak naleśniki. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, aby cieszyć się ich smakiem. Taki sposób żywienia od jakiegoś czasu staje się coraz popularniejszy, a wiele osób zachwyca się jego efektami, do których należy oczywiście redukcja masy ciała. Naleśniki na serku mascarpone mogą przypaść do gustu nie tylko osobom, które trzymają się wyżej wymienionych diet, będą ciekawym urozmaiceniem pomysłów na pożywne śniadanie lub wiosenny obiad.

Sprawdź także: Nie wiesz, co zrobić na obiad? Spróbuj kotletów "bach bach"

Superszybkie naleśniki bez mąki

Do przygotowania dwóch porcji superszybkich naleśników bez mąki, będziesz potrzebować:

  • 4 jajka,
  • 40 g serka mascarpone,
  • 8 g masła,
  • 1 łyżeczkę słodzika, np. erytrytolu, ksylitolu, stewii,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczyptę soli.

Z wykonaniem naleśników poradzi sobie każdy laik. Do miski wbij jajka, dodaj serek mascarpone, masło, słodzik, cynamon oraz szczyptę soli. Za pomocą miksera ubij wszystko na gładką, puszystą masę. Patelnię dobrze rozgrzej, najlepiej użyć tej, która posiada nieprzywierającą powłokę. Wlej porcję ciasta i smaż, do momentu aż wierzch lekko stężeje. Następnie przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilkadziesiąt sekund.

Możesz również przygotować wytrawną wersję naleśników na serku mascarpone, wystarczy, że zamiast słodzika i cynamonu użyjesz ulubionych ziół. Doskonale pasować będzie tu oregano lub bazylia, a także mieszkanka ziół prowansalskich.

Naleśniki na serku mascarpone - z czym je jeść?

Do naleśników na serku mascarpone idealnie sprawdzi się dodatek nabiału, który jest bogaty w białko, dzięki czemu posiłek na dłużej cię nasyci. Możesz użyć jogurtu wysoko białkowego typu islandzkiego, czyli popularnego skyra. Świetnie sprawdzi się także serek wiejski, serek grani, lub inny jogurt naturalny. Pysznym wiosennym dodatkiem do naleśników będzie domowy twarożek z owocami, który przygotujesz z mieszanki twarogu, śmietanki oraz pokrojonych w drobną kostkę owoców, na przykład truskawek.

Wiosną i latem warto korzystać z sezonowych owoców, które doskonale pasować będą do naleśników. Idealnie sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, borówki, lub wiśnie. Jeżeli chcesz przygotować wersję "na wypasie", możesz posypać je kawałkami gorzkiej czekolady, orzechów, lub wiórków kokosowych. Oczywiście naleśniki na serku mascarpone możesz podać także z domowym dżemem lub frużeliną owocową, lub dobrej jakości masłem orzechowym, pistacjowym, czy migdałowym.

Jeśli zdecydujesz się na wytrawną wersję naleśników, możesz dodać do nich szynkę, ser oraz ulubione warzywa. Wykorzystując naleśnik jako zamiennik pieczywa lub tortilli. Pyszną propozycją na ciepło, będzie farsz przygotowany z podsmażonej na maśle cebuli i pieczarek, lub ten ze szpinaku, czosnku i serka śmietankowego.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne