Reklama
Reklama

W Barcelonie jedzą go na śniadanie. Ziemniaczana przekąska jest naprawdę puszysta

Omlet hiszpański to sycące, pyszne i dobrze wyglądające danie. Za granicą podaje się je jako wytrawne śniadanie lub w formie tapas (przystawek), ale można też wypróbować je na lunch lub obiad. Ze względu na ziemniaki wspaniale syci, a jednocześnie nie jest bardzo obciążające. Przekonaj się, jak prosto zrobić tę potrawę.

Nie masz pomysłu na proste, ale też smaczne i sycące śniadanie? Wypróbuj sprawdzony przepis z Barcelony, w której mieszkańcy zajadają się tą potrawą na śniadanie lub w ramach przekąski. Mowa oczywiście o hiszpańskim omlecie, który nie bazuje wyłącznie na jajkach.

Tortilla de patatas, czyli tradycyjny omlet hiszpański

Podczas podróży do Hiszpanii w menu restauracji koniecznie szukaj tortilli española lub tortilli de patatas. Pod tymi nazwami kryje się przepyszna przekąska, tzw. tapas, którym można zajadać się na śniadanie, lunch, obiad, a nawet kolację. Choć istnieją liczne wariacje na temat hiszpańskiego omleta, to w podstawowej wersji będzie to smażony na oleju placek z jaj z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Można do niego dodawać ulubione składniki, aby stał się jeszcze smaczniejszy. Danie przygotowuje się zazwyczaj na głębokiej patelni o wysokich brzegach.

Omlet hiszpański - przepis

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków, 
  • 8 jajek, 
  • 2 średnie cebule, 
  • mała cukinia, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 50 g sera tartego, 
  • pół łyżeczki rozmarynu, 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki i podgotuj w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż będą al dente (powinny być miękkie, ale nie całkowicie ugotowane). Odcedź i odstaw na bok. Cebule obierz i pokrój w półplasterki. Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. 

Na dużej patelni rozgrzej sporo oleju na średnim ogniu. Dodaj podgotowane ziemniaki i smaż je, aż zaczną się lekko rumienić. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i cukinię do ziemniaków. Smaż razem, aż cebula i cukinia zmiękną. 

W dużej misce roztrzep jajka, dodając rozmaryn, paprykę słodką mieloną, sól i pieprz do smaku. Dodaj też na koniec ser tarty i delikatnie wymieszaj. 

Gdy ziemniaki, cebula i cukinia będą miękkie, przelej masę jajeczną na patelnię. Smaż omlet na średnim ogniu, aż spód się zrumieni, a wierzch zacznie się ścinać (około 5-7 minut). Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby przyspieszyć proces ścinania się wierzchu. 

Gdy omlet jest prawie gotowy, przykryj patelnię dużym talerzem i ostrożnie odwróć omlet, aby usmażyć go z drugiej strony. Smaż jeszcze przez 3-5 minut, aż omlet będzie równomiernie zrumieniony. Opcjonalnie możesz go wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. Przełóż gotowy omlet na talerz i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje

Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa

Szybka sałatka świąteczna. Bazą są ziemniaki, dodatki przyjemnie chrupią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja | kuchnia śródziemnomorska | ziemniaki