Reklama
Reklama

W PRL-u były obowiązkowe, na każdej prywatce. Samku tych ciastek nie da się zapomnieć

Baletki z marmoladą lub bitki z makiem, jak się mówi w niektórych regionach Polski, są prostymi i zarazem pysznymi ciastkami, które podbijały stoły i serca w PRL. Przepis na nie możecie odnaleźć w starych notatnikach babci lub skorzystać z naszego.

Marmolada i mak, czyli niezapomniany smak z PRL-u

Jak to bywało w PRL, największą popularnością cieszyły się desery, które można było wykonać z kilku łatwo dostępnych produktów. Choć z tą dostępnością bywało różnie, w każdy domu znalazło się odrobinę cukru, mąki i jajek. Zapas maku zostawał ze świąt, a marmoladę wyjmowało się ze słoików od babci. Za pomocą tych kilku produktów pieczono baletki z makiem i marmoladą, których smak możecie przypomnieć sobie także dziś

Przeczytaj też: Zapomniany kultowy deser z czasów PRL-u. Mało kto wie, że jest dobry na serce i wzmacnia odporność

Reklama

Te biszkoptowe ciasteczka zachwycają kruchością, a słodycz marmolady idealnie współgra z makiem. Świetnie pasują do popołudniowej kawy, dlatego warto od razu zrobić nieco większy ich zapas

Baletki- ciastka z marmoladą i z makiem - przepis

Oto jak z kilku prostych składników wyczarować pyszne baletki z makiem i marmoladą. Do ich przygotowania potrzebujesz: 

  • 6 jaj, 
  • 3/4 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml), 
  • szklanki mąki pszennej typ 450, 
  • pół szklanki maku. 

Do przełożenia: 

  • domowa marmolada. 

Jak przygotować baletki z makiem i marmoladą? 

  1. Białka oddziel od żółtek. Następnie białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas miksowania powoli dodawaj cukier.  
  2. Następnie do piany z białek stopniowo dodawaj żółtka i mieszaj delikatnie za pomocą łyżki. To samo zrób z mąką. Mieszaj łyżką do uzyskania jednolitej, puszystej masy.  
  3. Ciasto przełóż do rękawa piekarniczego i wyciskaj ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec oprósz je makiem.  
  4. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez 10 min.  
  5. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ciastka do ostygnięcia. Na sam koniec przełóż marmoladą.  

Gotowe ciasteczka możesz przechowywać przez kilka dni w zamkniętym słoiku, dzięki czemu nie obeschną. Smakują nieziemsko samodzielnie lub w towarzystwie słodkiej, cynamonowej kawy. Smacznego!  

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Obłędnie kremowa marchew po mazursku. Mój ulubiony dodatek do obiadu

Najlepsze śledzie na andrzejki. Ta przekąska pierwsza znika ze stołu

Wilgotne ciasto mandarynkowe. Zniknie co do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciastka | desery | dania z prl