Reklama
Reklama

Mięciutkie klopsiki z wybornym sosem musztardowym. Są tak dobre, że lepiej zrób większą porcję

Klopsiki można zrobić na wiele sposobów. Jedni zazwyczaj podają je w sosie pomidorowym, inni wolą ten na bazie śmietany z solidną porcją koperku. W poniższym artykule przedstawimy ci nietypowy przepis na klopsiki w sosie musztardowym. Wychodzą soczyste, wyraziste i niezwykle pyszne. Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

Klopsiki w sosie musztardowym to danie idealne dla miłośników wyrazistego mięsa i kremowych sosów. Mięsne pulpeciki wychodzą delikatne i aromatyczne, a musztardowy sos świetnie równoważy ostrość i słodycz. Gotowe danie możesz podać z ziemniaczanym purée lub kaszą. Doskonale pasować będą tu także ogórki kiszone lub konserwowe. 

Sprawdź także: Pełne smaku i niezwykle sycące. Te kotlety musisz zrobić na niedzielny obiad 

Przepis na klopsiki w sosie musztardowym 

Zanim zabierzesz się za gotowanie, upewnij się, że w swojej lodówce masz następujące składniki. 

Klopsiki: 

  • 500 g mielonej wieprzowiny, 
  • 50 g bułki tartej, 
  • 1 jajko, 
  • ½ małej cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii, 
  • ½ łyżeczki suszonego koperku, 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.

Sos: 

  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 ml bulionu z kurczaka lub warzyw,
  • 100 g musztardy, 
  • ½ cebuli, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • ½ łyżeczki białego pieprzu, 
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej. 

Dodatkowo: 

  • natka pietruszki do dekoracji,
  • masło i olej do smażenia.

Jak zrobić klopsiki w sosie musztardowym?

Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki połącz w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw mieszankę do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły. Uformuj niewielkie klopsiki i odłóż je na tacę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju. Smaż klopsiki partiami, ze wszystkich stron, do ładnego zrumienienia. Zdejmij je i odstaw na bok. 

Przygotuj sos. Na tej samej patelni podsmaż posiekane drobno cebulę i czosnek. Dodaj śmietankę i bulion. Gotuj do zgęstnienia przez ok. 10 minut. Dodaj wszystkie pozostałe składniki sosu, w tym musztardę. Wymieszaj do całkowitego połączenia, a następnie dołóż przygotowane wcześniej klopsiki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. 

Klopsiki w sosie musztardowym podawaj na ciepło, udekorowane siekaną natką pietruszki. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku

Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami

Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne