Mięciutkie klopsiki z wybornym sosem musztardowym. Są tak dobre, że lepiej zrób większą porcję
Klopsiki można zrobić na wiele sposobów. Jedni zazwyczaj podają je w sosie pomidorowym, inni wolą ten na bazie śmietany z solidną porcją koperku. W poniższym artykule przedstawimy ci nietypowy przepis na klopsiki w sosie musztardowym. Wychodzą soczyste, wyraziste i niezwykle pyszne. Rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.
Klopsiki w sosie musztardowym to danie idealne dla miłośników wyrazistego mięsa i kremowych sosów. Mięsne pulpeciki wychodzą delikatne i aromatyczne, a musztardowy sos świetnie równoważy ostrość i słodycz. Gotowe danie możesz podać z ziemniaczanym purée lub kaszą. Doskonale pasować będą tu także ogórki kiszone lub konserwowe.
Sprawdź także: Pełne smaku i niezwykle sycące. Te kotlety musisz zrobić na niedzielny obiad
Zanim zabierzesz się za gotowanie, upewnij się, że w swojej lodówce masz następujące składniki.
Klopsiki:
- 500 g mielonej wieprzowiny,
- 50 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- ½ małej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki musztardy ziarnistej,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki białego pieprzu,
- ½ łyżeczki suszonej szałwii,
- ½ łyżeczki suszonego koperku,
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki.
Sos:
- 200 ml śmietanki 36 proc.,
- 100 ml bulionu z kurczaka lub warzyw,
- 100 g musztardy,
- ½ cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji,
- masło i olej do smażenia.
Przygotuj klopsiki. Wszystkie składniki połącz w misce do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw mieszankę do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły. Uformuj niewielkie klopsiki i odłóż je na tacę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 1 łyżkę oleju. Smaż klopsiki partiami, ze wszystkich stron, do ładnego zrumienienia. Zdejmij je i odstaw na bok.
Przygotuj sos. Na tej samej patelni podsmaż posiekane drobno cebulę i czosnek. Dodaj śmietankę i bulion. Gotuj do zgęstnienia przez ok. 10 minut. Dodaj wszystkie pozostałe składniki sosu, w tym musztardę. Wymieszaj do całkowitego połączenia, a następnie dołóż przygotowane wcześniej klopsiki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
Klopsiki w sosie musztardowym podawaj na ciepło, udekorowane siekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku
Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami
Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora