Reklama
Reklama

To ciasto jest słoweńskim daniem narodowym. Prezentuje się wytwornie, a smakuje obłędnie

W te święta zaserwuj swoim gościom wyjątkowe ciasto - Gibanica prezentuje się wspaniale, a jej smak jest wprost doskonały, idealnie sprawdzi się do kawy czy herbaty. Wszyscy będą zaskoczeni, gdy okaże się, że to tradycyjne danie kuchni słoweńskiej. U nas nie jest zbyt popularne, ale czas to zmienić.

Gibanica - czy kiedyś słyszałeś tę nazwę? Być może nie, ponieważ to tradycyjne danie prosto ze Słowenii nie jest w naszym kraju szczególnie popularne. A szkoda, bo deser prezentuje się wyjątkowo, a jego smak jest wprost niezapomniany. Może warto zrobić je w te święta i zaskoczyć gości?

Gibanica - słoweńskie danie narodowe

Ciasto Gibanica wywodzi się z regionu Prekmurje - zasłynęło tam jako deser serwowany na wyjątkowe okazje. Historia tego wypieku jest długa, pierwsze zmianki o nim pojawiły się już w 1828 r. gdy to ksiądz Jožef Košič przygotował spis potraw popularnych w Prekmurje. 

Reklama

Przepis na to danie zmieniał się wraz z upływem czasu. To, co niezmienne, to wiele bogatych warstw, które w połączeniu tworzą niezwykle smakowitą całość. Co ciekawe, ciasto jest zarejestrowane jako gwarantowana tradycyjna specjalność na terenie Unii Europejskiej. Co to oznacza? Może być ono sprzedawane pod tą nazwą wyłącznie pod warunkiem, że przy jego przygotowaniu postępowano według tradycyjnego przepisu, także zachowując określoną kolejność warstw, konkretne składniki i nadzienia.

My wiemy jedno - gdy spróbujesz raz, na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Zobacz także: Ciasta na Wielkanoc bez pieczenia. Przepisy dla zabieganych

Gibanica - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego.

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej (może być pszenna),
  • 100 g masła,50 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżeczki śmietany 18%.

Nadzienie makowe:

  • 300 g drobno zmielonego maku,
  • 100 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Nadzienie serowe:

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Nadzienie orzechowe: 

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 60 g miodu,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 g bułki tartej.

Nadzienie jabłkowe:

  • 800 g jabłek,
  • 60 g cukru granulowanego,
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego.

Dodatkowo:

  • 100 g masła,
  • 250 g śmietany 30%,
  • 1 jajko.

Ciasto kruche zagnieć na jednolitą kulę. Okryj folią, włóż do lodówki na 40 minut.

Przygotuj miskę, wymieszaj w niej zmielony mak, 100 g cukru i opakowanie cukru waniliowego. W drugiej misce rozdrobnij widelcem twaróg, dodaj jajka, 50 g cukru i opakowanie cukru waniliowego oraz szczyptę soli. Wymieszaj masę do momentu, aż będzie ona gładka, tak aby z łatwością ja rozsmarowywać.

Przygotuj kolejną miskę. Rozdrobnij orzechy, połącz je z 60 g miodu i opakowaniem cukru waniliowego.

Obierz jabłka i zetrzyj je na grubej tarce - przełóż do następnej miski. Dodaj cukier, bułkę tartą i cynamon, a następnie lekko wymieszaj. Przykryj, aby jabłka nie zbrązowiały.

Z lodówki wyjmij kruche ciasto. Rozwałkuj je do formy (najlepiej wielkości 24 × 24 cm). Nakłuj ciasto przy pomocy widelca. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, piecz przez 15 minut.

Ciasto francuskie podziel na pół. W rondelku rozpuść 100 g masła. Śmietanę 30% ubij z jajkiem.

Na cieście kruchym rozprowadź połowę mas: makowej, serowej, orzechowej i jabłkowej. Każdą z nich posmaruj także delikatnie masłem. Następnie polej sosem śmietanowym. Ułóż ciasto francuskie. Ponownie polej sosem śmietanowym i ułóż ponownie wszystkie warstwy pozostałych mas, każdą z nich posmaruj masłem. 

Na wierzch ułóż ciasto francuskie i znów polej częścią sosu śmietanowego. Wszystkie warstwy powinny być dość ciasno połączone. Z pomocą drewnianego patyczka nakłuj je w kilku miejscach.

Ciasto Gibanica wstaw do piekarnika (175 stopni Celsjusza), piecz przez 50-60 minut.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Aromatyczny kociołek z warzywami. Nie ma lepszego obiadu na 2 dni

Babcia zawsze robiła ten barszcz w Wielki Piątek. Aromatyczny, sycący, tego smaku się nie zapomina

Bez tego składnika wielkanocny żurek jest słaby. Według Makłowicza to "nędzny żureczek”

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery