Wegetariańska przekąska na sylwestra. Przygotujesz nawet na ostatnią chwilę
Na każdej imprezie powinna się znaleźć choć jedna roślinna przekąska. To na wypadek, gdyby wśród gości znaleźli się wegetarianie. Zapewniamy jednak, że po ten smakołyk sięgną też mięsożercy. Jego bazą są pyszne sery, które przy każdym kęsie dosłownie rozpływają się w ustach.
Choć często bezmięsne przysmaki kojarzą się z nieciekawym wyglądem lub mdłym smakiem, to zapewniamy, że ten smakołyk urozmaici twój stół wyjątkowymi kolorami, a do tego bogactwem różnych struktur i smaków. Wegetariańska przekąska to połączenie dwóch aromatycznych serów, żurawiny i przypraw. Wystarczy połączyć je, uformować w apetyczną kulę i zaserwować z krakersami. To idealna przystawka na imprezę, bo nie trzeba do niej ani sztućców, ani talerzy. Co ważne, przygotujesz ją ekspresowo, nawet last minute. Jeśli więc szukałeś kulinarnej gwiazdy programu, to koniecznie przygotuj serową kulę w wersji wege.
Składniki:
- 220 g serka śmietankowego,
- 100 g sera gorgonzola,
- 60 g suszonej żurawiny,
- 50 g cebulki prażonej,
- odrobina sosu ostrego, np. tabasco,
- odrobina posiekanej natki pietruszki.
Do obtoczenia:
- 60 g orzechów pekan,
- 60 g mieszanki ulubionych ziarenek (np. sezam, słonecznik),
- opcjonalnie posiekana drobno żurawina.
Sposób wykonania:
W małej misce wymieszaj serek śmietankowy i pokruszony ser gorgonzola. Zrób to bardzo dokładnie, aby masa miała jednolitą konsystencję. Dodaj suszoną żurawinę i prażoną cebulkę. Wlej odrobinę sosu i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj. Uformuj dużą kulkę albo kilka mniejszych. Każdą z nich owiń folią i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem przygotuj panierkę. Orzechy pekan drobno posiekaj. Połącz z mieszanką ulubionych ziaren oraz opcjonalnie suszoną żurawiną. Kulki obtaczaj w przygotowanej panierce i podawaj z krakersami lub chrupkim pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze
Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad
Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon