Weź ciasto francuskie i ulubiony dżem. Zrobisz ekspresowe ciasteczka na deser
Jeśli często nachodzi cię ochota na coś słodkiego na podwieczorek, w lodówce powinieneś mieć dwa produkty. Gotowe ciasto francuskie oraz ulubiony dżem, z których wyczarujesz smakowite, gorące, chrupiące i niezwykle pyszne ciasteczka. Idealnie sprawdzą się do kawy lub herbaty, mogą być również ratunkiem, kiedy musisz przygotować ekspresowy poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.
Ciasto francuskie z dżemem przypominające piękne, rustykalne koperty. To szybkie i proste przekąski na słodko, które zasmakują zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego całość przyrządzisz w zaledwie kilka chwil, w niezwykle prosty sposób. W przepisie wykorzystano dżem morelowy jako najbardziej tradycyjne połączenie smakowe, ale z powodzeniem możesz użyć także innych, ulubionych przetworów.
Sprawdź także: Deser idealny na jesień. Przepis na babeczki dyniowo-pomarańczowe
Do przygotowania ciasta, będziesz potrzebować:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 100 g dżemu morelowego,
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania.
Zamiast dżemu do środka ciastek możesz dodać krem czekoladowy, masło orzechowe i plastry banana, podprażone na patelni jabłka z cynamonem, lub inny ulubiony dżem, konfiturę, czy powidła. Wszystko zależy od tego, co masz w kuchni, lub jakie smaki najbardziej ci odpowiadają.
W miseczce połącz ze sobą dżem z mąką ziemniaczaną na jednolitą masę.
Rozwiń płat ciasta francuskiego na blacie kuchennym. Ciasto potnij na 6 równych prostokątów.
Każdy z sześciu prostokątów podziel optycznie na trzy części: środek i dwie boczne. Na środkowej części każdego prostokąta ułóż cienką warstwę dżemu morelowego.
Na dwóch bocznych częściach prostokątów wytnij ukośne nacięcia nożem przypominające paski żaluzji, pozostawiając około 1 cm marginesu przy brzegu.
Złóż ciastko, nakładając najpierw jeden bok z nacięciami na dżem, a następnie drugi, lekko naciągając paski. Paski powinny stworzyć efekt plecionki na wierzchu. Dociśnij boki, aby szczelnie zamknąć nadzienie.
Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmaruj powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie wstaw je do pieca rozgrzanego do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz je przez 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ciastka do ostygnięcia.
Ciasto francuskie z dżemem posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Źródła: trerazgotuje.pl
Zobacz też:
Niepozorne ciasto, które przetrwało wieki. Bez masła i proszku do pieczenia, a puszyste
Zapiekane kotlety mielone z niespodzianką. U mnie w domu to hit, zrobię na Wszystkich Świętych
Idealna przekąska na piątkową imprezę. Te różyczki kalafiora zrobisz w moment